• 瀏覽: 48,869
  • 回覆: 13
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-24 10:26 PM 發表

由於傳媒在規例生效時身處「受限區域」,亦要接受強制檢測,多間傳媒都登記入住圍封範圍內的賓館。在接受檢測後,圍封範圍內人士都會獲發食物等物資,每袋物資袋各異。有傳媒獲發包括麵包、水果、荳奶、杯麵等可即食物品,亦有提供一盒口罩。

本台記者獲發的物資袋,有5包即食麵、一袋通心粉、4罐罐頭及一盒粟米粒,而賓館未有罐頭刀及煮食工具提供。               

大家留意下港台拍攝罐頭的角 ...
有常識嘅人都唔會話響酒店賓館會提供煮食工具係嘩?不如話冇提供打邊爐器具啦,真係九唔搭八。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

熱賣及精選
引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-24 10:37 PM 發表

當然有啦. 但果陣黃人唔信. 而且現場片好多做假. 今次連死物都轉個角度去拍, 唔會當人傻呀?
而家啲傳媒語不驚人死不休,邊間我都唔講嘞,但唔係毒果,昨日有某媒體話圍封區遍地鼠屍,記住,係遍地喎,等我睇到,嘩,咁利害?有咩理由一圍封就有咁多老鼠嘅,唔通啲老鼠咁知風聲?
細睇內文,原來只係發現路邊有一隻死老鼠,咁其實有咩奇啫?死老鼠根本有時響街都經常有,畀車車死嘅又有,圍封咗冇人清理有一只鼠屍,你可以報道,但並唔係要語不驚人死不休咁用「遍地」嚟形容囉,惟恐天下不亂咁。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-24 10:42 PM 發表

比埋爐具就話你搞到佢地火災.HAHAHA
睇得多,搞到香港好多人唔用腦諗嘢。

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-1-24 11:17 PM 發表

無水煮公仔麵.
無油煎午餐肉.
無筷子提供。

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-24 10:26 PM 發表

由於傳媒在規例生效時身處「受限區域」,亦要接受強制檢測,多間傳媒都登記入住圍封範圍內的賓館。在接受檢測後,圍封範圍內人士都會獲發食物等物資,每袋物資袋各異。有傳媒獲發包括麵包、水果、荳奶、杯麵等可即食物品,亦有提供一盒口罩。

本台記者獲發的物資袋,有5包即食麵、一袋通心粉、4罐罐頭及一盒粟米粒,而賓館未有罐頭刀及煮食工具提供。               

大家留意下港台拍攝罐頭的角 ...
仲有盒粟米都冇較剪剪。點開呀?通心粉又冇煲?

引用:
原帖由 球場上的貴公子 於 2021-1-25 01:36 AM 發表

究竟係黑記低能定係佢d受眾弱智
好老實,兩者都係,正常我地肯用腦諗嘅,都知問題響邊,我識好多教書嘅,專門吸收毒果知識,睇凍新聞,貪佢唔使用腦諗同分析,久而久之,腦就開始殘缺。又有啲專業人士,睇新聞淨係鍾意睇標題,內文係乜,冇咩人理,所以某啲報紙,標題寫成「鼠屍遍地」,佢地就會驚,以為真係好多死老鼠,但查實細睇內文你就會發現,係咁吹大而已,圍封咗冇人清理,有問題係正常,何況只係只得一只死老鼠?我都話,有死老鼠可以報道,因為係事實,冇必要隱瞞,但一只死老鼠,卻並不符合一般人心中所想「遍地」嘅原則。佢地目的係咩?大家都明,呢啲唔係黑記,記者報道冇問題,反而內文好清楚寫明只有一隻死老鼠,而係黑編輯。連建制媒體都係咁,你話黃人潛入響行業嘅人有幾多呢?

引用:
原帖由 不問世事的和尚 於 2021-1-25 09:18 AM 發表

香港記者根本係不道德的,垃圾。
搞到人心惶惶,惟恐天下不亂。
做傳媒,只要如實報道,冇必要在標題加入引導性字眼,或自己的想法,因為未必一定與事實相符。
好似話鼠屍「遍地」咁,一隻死老鼠,根本不符合「遍地」的一般人想像,雖未說係假,但有誇大之嫌。

回覆 引用 TOP

其實,新聞操守同職業道德,真係不可少,否則對社會傷害極大。
報道不能以偏蓋全,好似傳媒一攞到啲食物包,就如獲至寶咁,即刻排晒開嚟影,放上網大肆報道,但其實,佢地到底知唔知,佢地嘅報道只屬少部分人嘅遭遇,並非事實之全部?
好似話出前一丁咁,午餐肉咁,呢啲根本都唔係個個有,亦非完全個個一樣,根據好多街坊講,佢地檢測係分時段,上樓拍門登記人數,然後畀個英文字門牌,講明幾點至幾點你去邊一區。
完全係分流做法,有些可以分流到晚上,食物包係做完檢測時攞,早上傳媒攞到的食物包,同下午或晚上的根本冇可能一樣,有些街坊話分流到五至七點,那時人流已稀疏,或者某類食物已派完,所以有好多食品用用品都會唔同,口罩相信一定有嘅,但其他就唔敢講嘞,有人表示,攞嘅係消毒洗潔精、雪芳蛋糕、白方包、杯麵、吞拿魚等,絕無粟米、出前一丁,午餐肉、茄汁豆。食品種類冇可能完全相同,更有人表示,較後時間,只打開紙箱,你自己喜歡邊樣便攞,只要唔過份就得。
所以一早出呢啲報道,又唔係全面,後來有啲人攞唔到丁麵,又響度嘈,就算事後再報道及解說,都於事無補,因為事件傷害已造成,當然也要怪咩都要搶快的心理同科技的進步。

引用:
原帖由 球場上的貴公子 於 2021-1-25 06:38 AM 發表

我非常理解個狀況,因為早年都曾經係傳統學校誤人子弟過幾年,絕大部份同事都係唔係識好多野同無時間去深入了解每件事,好多都係快餐文化、標題黨、以訛傳訛,本來都無乜野,不過總有一兩個同事識到d犯民賤友,跟住就會好似傳教咁洗其他同事腦,再加上有教協同教協報推波助瀾
最大問題係,佢地真係有人信,在群組中發嚟發去,真係唔知好嬲定好笑。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kid_a 於 2021-1-25 09:51 AM 發表

到底黑媒幾時先可以消滅晒呢!!?
唔會消失的,香港好多嘢已做成傷害,冇得消失的。
一句新聞自由就大晒,但從來冇人講新聞良心同新聞操守。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 frankie_123. 於 2021-1-25 11:15 AM 發表

點解要影罐頭底和提到未有罐頭刀提供,耐人尋味
司馬昭之心,就係畀你地有無窮嘅想像空間囉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-1-25 12:33 PM 發表

就算報,佢地都會包庇記者,話佢可能唔小心,擺得唔好,提醒佢下次注意吓云云。你估真係會罰?根本成個台都黃,包括台長!
其實講真嗰句吖,除非真係好大件事,否則呢啲咁嘅可以模糊過關嘅,做阿頭嘅邊會咁認真處理吖,耍下你話留意一下,又或者會訓示有關人員等,係一向技倆,講完咪又係咁。
除非同一事件有大量投訴,呢啲嘢,香港一般市民就唔及黃人咁齊心同得閒嘞,佢地可以做到一個人分二十個身去投訴都相信唔少。

引用:
原帖由 tomatomary 於 2021-1-25 12:30 PM 發表

是派比居民,傳媒其實不應係度!
嚴格講,人地係只派畀居民,雖然佢地都要做檢測,但卻係因公事而去嘅,理應入去之前已有準備。

引用:
原帖由 alexlcw2003 於 2021-1-25 02:17 PM 發表

所以新聞機構管理層繼續放任下面D人亂咁做,只會損害自己公信力,當所有新聞機構無哂公信力,只會好似外國D小報咁,被人當茶餘飯後趣聞咁睇!
香港實在放任太久,係時候整治一下了。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #口罩
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]