• 瀏覽: 2,439
  • 回覆: 54
+2
政府宣布佐敦「受限區域」內已檢測呈陰性、並佩戴手環的市民,現可於指定出入口進出。於上海街與南京街的其中一個出口,晚上7時許約10人排隊登記離開封鎖區,市民出示檢測陰性信息、登記資料、戴手環等程序,約1分鐘後便可離開封鎖區自由活動。相關報道:已檢測陰性者現可進出「受限區域」 政府目標午夜可解封

教師吳先生表示,離開封鎖區的感覺「被解放」,稱封鎖區內不能自由行動,自己有準備應急物資、食物,否則會感徬徨。他同意封區的部署是「兩難」,「若太早通知,居民會離開,太遲則無法準備」,但他稱部門之間的協調應要更好。他舉例說,家中有行動不便長者,但初期無一部門可安排上門檢測,部門間互相推卸責任,最終雖獲上門完成檢測,但令人感覺行動沒有組織。他又對政府提出「小區清零」的目標感不解,一方面封鎖的區域比最初提出的細,另一方面亦不知對抗疫大目標有何貢獻,認為政府要向公眾交代。

陳女士表示,「好開心、好似好free(自由)」,但不滿圍封安排突然,「好似坐監」。她說,現時「最想買杯咖啡」。

鄭先生對能離開「受限區域」感興奮,會與家人吃飯。他稱,封區最主要影響工作,他要臨時請假,飲食方面則還可以。他認為,是次封區勞民傷財,亦不知成效,政府又動用大量人力物力,認為不太值得。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20210124/s00001/1611488703470/佐敦封區-市民離開「受限區域」感解放-想買咖啡-與家人吃飯

紅字我吾認同,
起碼確定封鎖區既居民大部分呈陰性先,
吾會無端端確診左都吾知咩事

引用:
原帖由 kitlo0414 於 2021-1-24 08:46 PM 發表
政府宣布佐敦「受限區域」內已檢測呈陰性、並佩戴手環的市民,現可於指定出入口進出。於上海街與南京街的其中一個出口,晚上7時許約10人排隊登記離開封鎖區,市民出示檢測陰性信息、登記資料、戴手環等程序,約1分鐘後便可離開封鎖區自由活動。相關報道:已檢測陰性者現可進出「受限區域」 政府目標午夜可解封

https://fs.mingpao.com/ins/20210124/s00001/0b0c0ad5c91d89abe77ab49bfbc2c5e0.jpg ...
抽到12隻播毒狂徒出黎喎,成效巨大啦

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-1-24 08:50 PM 發表

抽到12隻播毒狂徒出黎喎,成效巨大啦
邊 12 隻先

如果香港系大陸一般城市,經濟無咁發達。正常哩講要封多幾日。再查多一次。。試劑準確率唔系百分百。肯定會有漏網。

引用:
原帖由 kitlo0414 於 2021-1-24 08:50 PM 發表

邊 12 隻先
邊12隻我唔知啊,總之抽左出黎

新增76宗確診封區檢測發現12宗個案|本地|商業電台 881903

希望大家都合作下, 唔好「逃走」.
一個人逃走, 隨時往後封區既, 就唔可以再自行出去買嘢.
唔好累全家.

頗有成效!

全民檢測點會無用?
檢測唔係一次就見效,要做幾次,慢慢篩查㗎。

明早解封, 可以如常生活。

檢測完又週圍走, 又被感染?

禁左日幾咋,唔駛講到咁撚誇呀隔離14日嗰d咪彷如隔世

引用:
原帖由 食電子煙 於 2021-1-24 09:49 PM 發表
禁左日幾咋,唔駛講到咁撚誇呀隔離14日嗰d咪彷如隔世
港人有如未見世面既井蛙

所以身處自由指數頂尖既城市都話唔夠自由囉

封區強檢完,好快可以出得街,忍耐下好快自由

引用:
原帖由 kitlo0414 於 2021-1-24 08:46 PM 發表

https://fs.mingpao.com/ins/20210124/s00001/0b0c0ad5c91d89abe77ab49bfbc2c5e0.jpg ...
封一日左右就呱呱能嘈

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-1-24 08:56 PM 發表
希望大家都合作下, 唔好「逃走」.
一個人逃走, 隨時往後封區既, 就唔可以再自行出去買嘢.
唔好累全家.
可惜吾係個個香港人咁識諗

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]