• 瀏覽: 11,814
  • 回覆: 7
  • 追帖: 2
+5
引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 16:16 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1572088_1_L_20210124134738.jpg

疫苗接種計劃專責工作小組專家成員許樹昌說,政府購入的新型肺炎疫苗抵港時間未能確定,難以評估是否能於今年底,做到全港有7成市民已接種疫苗的目標。他又認為,如果科興疫苗到下月中,仍未能提供詳細數據,當局應研究是否需要另選其他公司的滅活疫苗。

他出席無綫 ...
大家都知mRNA 係高風險. 班高官好似發夢咁. 政府如果入唔到滅活就唔該自己請辭啦.

mRNA 留比黃人打.

黃人唔鐘意, 佢地大可以用mRNA, 又唔係迫人選一種. 呢個政府做野真係好低能. 正路政府應該入兩隻滅活, 加一隻 mRNA. 然後邊隻多人用就補貨. 咁好簡單姐. 亦唔需要偏幫任何一隻.

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 18:28 發表

「政府如果入唔到滅活就唔該自己請辭啦」

林奠?陳姑娘?假佢哋話事喎?  專家只係建議,冇決定權㗎!
正路就係陳姑娘. 專家都係比意見, 大家可以討論成件事.

如果佢估許滅活小人用. 就入小D. 入多D mRNA 咯. 好過現在成班傻既咁樣玩. 玩玩下咩貨都拿唔到來香港.

引用:
原帖由 Marlboro22 於 2021-1-24 18:32 發表
愈來愈發覺香港有d人乜都要政治化
你痴唔緊要 咪逼人一齊痴
打個疫苗都煩過人
你班磚家唔打咪阻住想打既人
日日係度拖後腿 係勁既香港就唔洗搞成咁啦
搗亂就叻
全世界都搶緊,

就算英國簽mRNA 疫苗都講明煇端係免責. 呢批政府高官好似發緊夢咁.

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 18:36 發表

你要專家審批,但生產商連最基本嘅「完整報告」都交唔出,你叫人點開綠燈呀?
唔好玩啦. 你要專家建議, 都要引導佢地方向. 現在首要方向係搶貨. mRNA 要跟足程序批, 人地個個國家都唔批呀. 佢地都係緊急咁批.

無辦法, 現在風頭火勢. 如果香港淨係得番mRNA 最後因為玩野, 無左大家都想要的滅活疫苗, 咁由邊個負責呢?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 18:41 發表

「人地個個國家都唔批呀」

唉!真不知從何說起。
我係話"如果跟足程序"呀. 佢地個個都係唔跟程序咁審批.  佢地係用 "Emergency use" 咁批..  你有無睇"正常" 新聞架?

"Emergency use, the FDA said, is not the same as full approval, which would require Pfizer to file a separate application to secure."

其實我地正常人唔介意你打mRNA 疫苗架. 因為大家都要搶貨, 現在點計都係打比唔打好. 就係咁簡單.

不過政府唔好迫正常人都打mRNA 就夠啦.

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 18:50 發表

「我係話"跟足程序"呀. 佢地個個都係唔跟程序咁審批」

「跟足程序」個程序應該係點呢?若果你用以前疫苗研發所用時間做標準,可以話冇一隻疫苗係「跟足程序」,包括國藥、科興。科興連大陸藥監局都未批准使用。
FDA 講明 "Emergency use", 要後補資料. 其實香港大約都係咁. 而香港可以選 mRNA/滅活. 就係咁簡單. 而打疫苗都要提醒每隻疫苗都有一定風險. 老實講, 世衞之後都會批國藥/科興, 唔通香港專家咁自大? 好心你睇多D '正常' 新聞啦.

引用:
原帖由 廚房粗俗的留言 於 2021-1-24 18:52 發表
先打黑醫再打黑謢用廢水,正常醫護打科興,我衹打科興疫苗
最好比黑醫護同小黃人打 mRNA..

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 18:55 發表

港府專家話輝瑞交咗過千頁資料。

「人地造假都無人敢踢爆啦」,咁冇乜討論空間喎。呢啲事通常大陸比較常見,踢爆就帖都俾人刪埋!
希望呢批專家都打mRNA 啦.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]