• 瀏覽: 1,281
  • 回覆: 31
+6
咁咪快撚d 走喇

梁籌庭憂簽署宣誓聲明令年輕公務員離心更強

咁唔鍾意咪辭工囉

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-1-24 03:44 PM 發表
唔好做啦
口裡說不,身體最誠實

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-1-24 03:40 PM 發表
公務員工會聯合會總幹事梁籌庭認為,要求公務員簽署宣誓聲明,會令公務員擔心言論空間受影響,亦擔心令年輕公務員離心更強。 梁籌庭於本台節目《城市論壇》表示,相信公務員日後會非常小心言論,又指違誓後果可能涉及刑責,令公務員擔心。他認為,公務員的薪酬福利對年輕公務員而言,並非特別吸引,而中層公務員亦獲私人市...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1572086_1_L_20210124132823.jpg
之前有官員解畫說宣誓是在職時才有效,即是退休後無效力.但現在公務員手上的宣誓表格內容是否有咁樣寫明?如果無,政府/中央都可能秋後算帳?咁都係年輕公務員的顧慮之一.

引用:
原帖由 賭爸 於 2021-1-24 16:15 發表
咁咪快撚d 走喇
X2

咪阻住地球轉

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-1-24 16:17 發表

口裡說不,身體最誠實
自由、民主都不及銀紙親呀

引用:
原帖由 素食小魔女 於 2021-1-24 16:03 發表
有離心咪走人LAW...
而家唔比辭職咩???
最好全部有離心, 黃絲, 黑暴走晒..
空D 位出來, 比其他人...
大把人想做政府工....
政府工爭崩頭呀

引用:
原帖由 fathoz 於 2021-1-24 15:53 發表
咁辭職啦,食政府又要反政府,咁無骨氣既事
表裏不一, 呢d人好易患精神病

提示: 違規內容已被屏蔽
國內14億人等往做,又可以張政府內黃人換走,香港先太平。

不如就立刻辭職, 空出D職位大把人搶住做

廢人的廢話真多

就係要令有離心的瘀血快點排走囉,發動大規模辭職運動啦笨

明明係服務市民 佢地點解講到效忠市民咁呢? 
明明同酒店 茶餐廳 保安份工差唔多, 提供服務需要比市民/客, 上司老闆先係聘你可以炒你嘛!! 只不過90年代前, 六七十年代出生既朋友就明白, 打工班伙記真係好無禮貌, 先賣廣告搵華仔Do 姐, 提倡學下禮儀, 服務態度姐~ 仲話要將顧客當係你老闆咁教。
其實要聽咩人指示命令 當然係可以炒你果班人啦, 除非你唔想Do

唔想做就快啲走,冇阻住地球轉。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]