• 瀏覽: 2,581
  • 回覆: 54
+7
引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-1-24 11:51 AM 發表
最新失業率已衝上6.6%。多名議員及經濟學者都認為,最壞情況仍未出現,失業率亦是滯後的數據,預料未來失業率只會繼續惡化。有議員明言,若政府再無紓緩措施,形勢只會更加嚴峻,料失業率比2003年沙士時期的8%更高。

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210124/photo/0124-00176-029b2.jpg?t=1611460240657

...
沙士時有叫停咁多行業咩?同埋大陸人唔來香港啦,唔同2003年大陸仲係未開發,香港經濟不容樂觀

香港政府處理不當.........商業世界有本身的規律.........!!
出現疫情.........就有另一些行業發展起來........取代另一批行業.........!!

現在因為香港的保就業.........逆天而行........破壞了商業的自然法則.....!!
兩頭不到岸.........新的行業活不了..........舊的行業也無法活.........最後死得更慘....!!
好心做壞事.......!!

失業率肯定唔止8%

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-1-24 11:51 AM 發表
最新失業率已衝上6.6%。多名議員及經濟學者都認為,最壞情況仍未出現,失業率亦是滯後的數據,預料未來失業率只會繼續惡化。有議員明言,若政府再無紓緩措施,形勢只會更加嚴峻,料失業率比2003年沙士時期的8%更高。

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210124/photo/0124-00176-029b2.jpg?t=1611460240657

...
問題系樓市同股市冇大跌。。物價繼續升

當年沙士幾個月攪掂. 今次拖一年, 仲未知幾時完, 梗係慘過沙士啦.

政府炒晒班曱甴公墓猿! 再逮解出境等佢地自生自滅!
再大量請d 失業人仕! 咁就少很多失業率!

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-1-24 12:08 PM 發表
新冠肺炎己爆發一年,比起沙士時間長得多。
相比之下,呢個失業率算唔錯喇。
冇反修例暴亂香港經濟肯定冇依家咁差

引用:
原帖由 希夷 於 2021-1-24 02:33 PM 發表
沙示係上下一心抗疫,
新冠病毒係攬抄派播毒,
掂救?
有一班黑醫護濫用偷竊醫療防護物資搞破壞用嚟政治攻擊政府嗰一刻就知唔使諗抗疫
一日唔摷依班人渣出嚟肯定會繼續禍害香港

多謝黃絲黑暴攬炒爭取成功

一定會慘過沙士

武漢肺炎攬炒成功. 呢度一見武漢兩個字就人人支持, 支持攬炒

沙士短期,新冠疫情冇了期

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-1-24 02:47 PM 發表

零售業 除食品 外 , 根本愈來愈差, 你唔洗丶佢唔洗,大家冇收入 齊齊執笠! 香港人工貴丶租貴, 唔係個租約, 一早大部分結業!
全球最強地主、業主同金主都冇事,差都係小市民小企業!工無完,地產,金融仲大把水玩落去!

藍屍到今日:唔怕 信政府

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]