• 瀏覽: 7,331
  • 回覆: 147
引用:
原帖由 Newpopcorn2 於 2021-1-24 02:21 PM 發表

差人輕輕扑d冚家鏟曱甴都俾人話大奸大惡要死全家喎,咁燒人咪更加要世世代代男盜女娼不得好死啦
人係唔駛同曱甴溝通嘅,一支殺蟲水就可以,曱甴講嘢?唔。。。可能基因變異

引用:
原帖由 benben999 於 2021-1-24 02:25 PM 發表

TSE 分明係台灣人
多一支意見喎
都有可能

樓主必是十代原居民了。。。。🤣🤣🤣🤣

引用:
原帖由 七個幼稚的魚蝦 於 2021-1-24 02:28 PM 發表

人係唔駛同曱甴溝通嘅,一支殺蟲水就可以,曱甴講嘢?唔。。。可能基因變異
香港d變種曱甴好L勁,基因變異到話火燒人唔算大奸大惡添

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 01:15 PM 發表

你睇背景,大陸廣東出生,而且白話譯英文,好多大陸人都是如此。
加埋 80、90 年代,加拿大收了好多「大圈」,睇年齡都似是呢批,所以 9 成是「大圈」。
所以湖北琦、深圳聰之流唔係香港人,但仲要被捧為「本土香港人」。

引用:
原帖由 Newpopcorn2 於 2021-1-24 02:31 PM 發表

香港d變種曱甴好L勁,基因變異到話火燒人唔算大奸大惡添
曱甴唔會變番人,香港最需要嘅係殺蟲水,大量大量嘅殺蟲水

雖然係香港人的英文譯名,
但係香港人不會販毒。

引用:
原帖由 suzume 於 2021-1-24 02:28 PM 發表

各人堅持自己冠點啫
黃人都堅持周同學係被墮樓
其呢點我又同意,黃人活左自己幻想世界😅

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 01:21 PM 發表

是,聽聞當 80 年代尾、90 年代初去加拿大的大圈,有些是有香港身分證 (有些是沒有,只是用假身分證在香港生活)。
用假護照上飛機,在飛機時,把本假護照在飛機廁所內沖走,加埋當時資訊科技不先進,於是沒有身份,到加拿大後又申請難民身份,當地政府又比屋住,但同一時間又黃賭毒都經營,你自己慢慢去搵呢 D 相關資料。
當時要俾十幾,廿萬。好多系個體戶。

引用:
原帖由 eddoby3 於 2021-1-24 02:22 PM 發表

香港人名,用廣東話譯音,同意
廣東人,國內用廣東話定普通話譯音?
所以,本人在 90 年代初及中住加拿大時,要請人,一填表,好多廣東人都是用香港式英文拚音。而他們又沒有在香港住過。
當然非廣東人用普通話拚音 (即 X、Z 個 D,但當年呢批人不多,因 90 年代來自大陸的,仍是以廣東珠江三角洲為主)

有 D 5 毛一定又反駁,呢 D 人在香港住過都唔認而已。
但不要忘記,當時 90 年代,港爍仍然香 D ,只見過沒有住過香港,卻充由香港移民去加拿大,當時資訊又不發達,一同他們吹水問起香港事,他們已經答唔出香港事。

當時又點會由香港去,而不認由香港去,仲要話自己由大陸去?

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2021-1-24 02:50 PM 發表

8090年代香港人都唔用John咁土味名,相信你是果個年代的來港越南船民或大陸來港
我同你講, johnwong 不是的的真名,你真叻唔切!
唔通你又真名叫「神童」?

70 年代初「鬼馬雙星」,許冠文發夢神童買神童,煲爆當時外圍狗。

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2021-1-24 02:47 PM 發表

呢類名好明顯係港燦睇來你一定不是本土
我同你講,如果你不是 60 後,的我在香港出世時,你都不知在哪裡? (不過,我一定加上不肯定)。

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2021-1-24 02:23 PM 發表

Tse謝,Chi志都係香港人先用
但 LOP 樂,香港人卻少用,國多數用 LOK。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]