• 瀏覽: 7,427
  • 回覆: 147
引用:
原帖由 suzume 於 2021-1-24 01:36 PM 發表

外國華藉香港裔
小心講嘢,香港人不是一個民族,你不能用「香港裔」。
而呢位姓謝大圈又入了加拿大籍,理論上又不是華籍 (應該是叫中國籍),所以是「華裔加拿大籍香港人」 (如果你堅持他是香港人)。
本人只叫他「華裔加拿大籍人」或「加拿大籍華裔人」。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 11:07 AM 發表
荷蘭警方上周六(23日)證實,有「亞洲古茲曼」之稱的加拿大華裔毒梟謝志樂(Tse Chi Lop,音譯)上周五(22日)

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210124/photo/bkn-20210124030701394-0124_00992_001_01b.jpg?20210124092407

睇個英文名串法,雖然不似大陸拚音。但睇出生背 ...
唔駛問,呢d大奸大惡嘅一定係大陸人嚟,香港本土果d嘅講就凶狠做就把撚架

荷蘭又迫害華人,加拿大有冇讉責?

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 01:39 PM 發表

而呢位姓謝大圈又入了加拿大籍,理論上又不是華籍 (應該是叫中國籍),所以是「華裔加拿大籍香港人」 (如果你堅持他是香港人)。
正如老蘭主席盛智文,如果要形容他:

「德國出生中國籍猶太裔人」。
因他已經放棄加拿大籍,而加拿大又不是一個民族,正如美國,他只是在加拿大住了十多年,於是加拿大的字不知如何放入去形容他。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 01:39 PM 發表

加拿大 華裔 香港人

引用:
原帖由 七個幼稚的魚蝦 於 2021-1-24 01:41 PM 發表

唔駛問,呢d大奸大惡嘅一定係大陸人嚟,香港本土果d嘅講就凶狠做就把撚架
你啱啱新移民嚟香港?曱甴火燒活人都做得出,比呢個大惡好多

引用:
原帖由 七個幼稚的魚蝦 於 2021-1-24 01:41 PM 發表

你唔見有人死都唔想認佢係香港人咩

引用:

所以睇香港警方匯報,通緝疑犯是「中國籍男子」,未肯定對方是否有「中國籍」,只肯定是「華裔」,不應用「中國籍」,因東南亞大把華人,而東南亞大多國家是不容許雙重國籍,所以如果有該東南亞國家護照,就一定沒有中國籍。

在加拿大,如果形容呢 D 通緝疑犯或受害人,當地警方是用「XX裔」,因族裔是不能改變,國籍可以隨時變。
所以只有「種族歧視條例」,沒有「國籍歧視條例」。

引用:
原帖由 賢豬 於 2021-1-24 01:46 PM 發表

你啱啱新移民嚟香港?曱甴火燒活人都做得出,比呢個大惡好多
燒活人叫大奸大惡?冇嘢啦,睇TVB啦你

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 01:15 PM 發表

你睇背景,大陸廣東出生,而且白話譯英文,好多大陸人都是如此。
加埋 80、90 年代,加拿大收了好多「大圈」,睇年齡都似是呢批,所以 9 成是「大圈」。
除左原居民,基本上大部份港人都係咁樣黎

引用:
原帖由 suzume 於 2021-1-24 01:45 PM 發表

加拿大 華裔 香港人

未肯定他是否有香港身分證前,仲要是  *** 個隻,不能叫「香港人」。

否則季炳雄都可以叫「香港人」。

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2021-1-24 01:48 PM 發表

除左原居民,基本上大部份港人都係咁樣黎
是,但大圈定義,是 70、80、90 年代,由廣州來香港或西方國家犯法果批,特別才被叫「大圈」。
否則香港好多人都被叫「大圈」?

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 01:52 PM 發表

是,但大圈定義,是 70、80、90 年代,由廣州來香港或西方國家犯法果批,特別才被叫「大圈」。
否則香港好多人都被叫「大圈」?

咁ICAC成立時,即刻走去呆灣釣魚個班應該都叫大圈

引用:
原帖由 suzume 於 2021-1-24 01:46 PM 發表

你唔見有人死都唔想認佢係香港人咩
的確唔會係,港人基因出唔倒偉人出唔倒梟雄,大部份都係平凡人,就算間中有都係出小丑機會最大

引用:
原帖由 七個幼稚的魚蝦 於 2021-1-24 01:48 PM 發表

燒活人叫大奸大惡?冇嘢啦,睇TVB啦你
咦, 咁仲有咩勁嘢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]