• 瀏覽: 7,424
  • 回覆: 147
荷蘭警方上周六(23日)證實,有「亞洲古茲曼」之稱的加拿大華裔毒梟謝志樂(Tse Chi Lop,音譯)上周五(22日)

睇個英文名串法,雖然不似大陸拚音。但睇出生背景,估計都是「大圈」,因 80 年代,好多「大圈」走了去加拿大。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210124/bkn-20210124030701394-0124_00992_001.html

走去香港實冇事,可惜

引用:
原帖由 fake_west 於 2021-1-24 11:55 AM 發表
走去香港實冇事,可惜
是,因香港已經同大部份西方國家停止引導罪犯。

香港人譯音喎

引用:
原帖由 suzume 於 2021-1-24 01:12 PM 發表
香港人譯音喎
你睇背景,大陸廣東出生,而且白話譯英文,好多大陸人都是如此。
加埋 80、90 年代,加拿大收了好多「大圈」,睇年齡都似是呢批,所以 9 成是「大圈」。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 01:15 PM 發表

你睇背景,大陸廣東出生,而且白話譯英文,好多大陸人都是如此。
加埋 80、90 年代,加拿大收了好多「大圈」,睇年齡都似是呢批,所以 9 成是「大圈」。
大把香港人係咁背景

香港人就係香港人

大陸出世,香港大,再移民加拿大

引用:
原帖由 suzume 於 2021-1-24 01:17 PM 發表

大把香港人係咁背景
是,聽聞當 80 年代尾、90 年代初去加拿大的大圈,有些是有香港身分證 (有些是沒有,只是用假身分證在香港生活)。
用假護照上飛機,在飛機時,把本假護照在飛機廁所內沖走,加埋當時資訊科技不先進,於是沒有身份,到加拿大後又申請難民身份,當地政府又比屋住,但同一時間又黃賭毒都經營,你自己慢慢去搵呢 D 相關資料。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 01:21 PM 發表

是,聽聞當 80 年代尾、90 年代初去加拿大的大圈,有些是有香港身分證 (有些是沒有,只是用假身分證在香港生活)。
用假護照上飛機,在飛機時,把本假護照在飛機廁所內沖走,加埋當時資訊科技不先進,於是沒有身份,到加拿大後又申請難民身份,當地政府又比屋住,但同一時間又黃賭毒都經營,你自己慢慢去搵呢 D 相關資料。
你咪叫加拿大查囉
都移民左去

香港人名就香港人名啦

引用:
原帖由 suzume 於 2021-1-24 01:22 PM 發表

你咪叫加拿大查囉
都移民左去

香港人名就香港人名啦
我不否定他可能是香港人。
但香港人定義是在香港住過幾多年?
但「大圈」定義,是當年來自珠三角,特別是廣州,來香港,有或沒有身分證,都是叫「大圈」。而呢批人又的確在 90 年代,好多以假難民身份去了加拿大。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 01:23 PM 發表

我不否定他可能是香港人。
但香港人定義是在香港住過幾多年?
但「大圈」定義,是當年來自珠三角,特別是廣州,來香港,有或沒有身分證,都是叫「大圈」。而呢批人又的確在 90 年代,好多以假難民身份去了加拿大。
我點鬼知你定義係乜
若果佢出名係大慈善家
你會唔會查佢3世

香港人 嘿

引用:
原帖由 suzume 於 2021-1-24 01:22 PM 發表

你咪叫加拿大查囉
都移民左去

香港人名就香港人名啦
大賊季炳雄都是大圈,但沒有香港身分證,如果有,他上年出冊,就可以留在香港,不需回美國。
但他又在香港生活過,即肯定用假身分證留在香港做世界。
而他又可以移民美國,估計又是用假身份,否則他在香港一定有案底紀錄 (指手拍紋),而他大陸有沒有案底,就不肯定。
否則當年申請移民美國,如果正途,一查香港警方已有紀錄,不要說入籍美國,連移民都唔得。
你話季又是否香港人?

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 01:30 PM 發表

大賊季炳雄都是大圈,但沒有香港身分證,如果有,他上年出冊,就可以留在香港,不需回美國。
但他又在香港生活過,即肯定用假身分證留在香港做世界。
而他又可以移民美國,估計又是用假身份,否則他在香港一定有案底紀錄 (指手拍紋),而他大陸有沒有案底,就不肯定。
否則當年申請移民美國,如果正途,一查香港警方已有紀錄,不要說入籍美國,連移民都唔得。
你話季又是否香港人?
香港人

哈哈哈

引用:
原帖由 suzume 於 2021-1-24 01:31 PM 發表

香港人

哈哈哈
所以好多「大圈」,當年都是用假身分證在香港生活,當然去移民美加時又虛報好多嘢,否則他點可能入到美國籍 (如果一查香港警方的刑事紀錄案底手拍紋紀錄)。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 01:35 PM 發表

所以好多「大圈」,當年都是用假身分證在香港生活,當然去移民美加時又虛報好多嘢,否則他點可能入到美國籍 (如果一查香港警方的刑事紀錄案底手拍紋紀錄)。
外國華藉香港裔

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]