• 瀏覽: 7,425
  • 回覆: 147
所以成日話,一個國籍啦!
加拿大人

從臺獨出發喎!唔通臺獨份子黃賭毒!

引用:
原帖由 七個幼稚的魚蝦 於 2021-1-24 02:05 PM 發表

死靚仔燒活人叫大奸大惡,呢代香港人d基因真係有局限,冇計
無知好可怕,唔知地球係圓嘅人會好有信心話地球係平嘅

你話大陸就下陸啦!!

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 01:15 PM 發表

你睇背景,大陸廣東出生,而且白話譯英文,好多大陸人都是如此。
加埋 80、90 年代,加拿大收了好多「大圈」,睇年齡都似是呢批,所以 9 成是「大圈」。
羅冠聰之流

引用:
原帖由 七個幼稚的魚蝦 於 2021-1-24 02:02 PM 發表

殺人不見血仲要俾你地當神拜嘅,算把啦同你地呢代有圖有真相嘅唔啱青奴架啦,bye
柒朗普話美肺同感冒一樣啫,一年殺左幾十萬美國人,一滴血都唔見,咪一大班傻hi當佢神咁拜囉呢d真相傻hi話睇唔到聽唔到

引用:
原帖由 七個幼稚的魚蝦 於 2021-1-24 01:48 PM 發表

燒活人叫大奸大惡?冇嘢啦,睇TVB啦你
差人輕輕扑d冚家鏟曱甴都俾人話大奸大惡要死全家喎,咁燒人咪更加要世世代代男盜女娼不得好死啦

引用:
原帖由 suzume 於 2021-1-24 01:27 PM 發表

我點鬼知你定義係乜
若果佢出名係大慈善家
你會唔會查佢3世

香港人 嘿
香港人名,用廣東話譯音,同意
廣東人,國內用廣東話定普通話譯音?

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 11:07 AM 發表
荷蘭警方上周六(23日)證實,有「亞洲古茲曼」之稱的加拿大華裔毒梟謝志樂(Tse Chi Lop,音譯)上周五(22日)

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210124/photo/bkn-20210124030701394-0124_00992_001_01b.jpg?20210124092407

睇個英文名串法,雖然不似大陸拚音。但睇出生背 ...
Tse謝,Chi志都係香港人先用

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 11:07 AM 發表
荷蘭警方上周六(23日)證實,有「亞洲古茲曼」之稱的加拿大華裔毒梟謝志樂(Tse Chi Lop,音譯)上周五(22日)

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210124/photo/bkn-20210124030701394-0124_00992_001_01b.jpg?20210124092407

睇個英文名串法,雖然不似大陸拚音。但睇出生背 ...
大乜圈?大6做毒打靶九年,大6邊有毒品賣?

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 01:35 PM 發表

所以好多「大圈」,當年都是用假身分證在香港生活,當然去移民美加時又虛報好多嘢,否則他點可能入到美國籍 (如果一查香港警方的刑事紀錄案底手拍紋紀錄)。
你洗鬼覆佢咩
佢都唔係同你討論😂

引用:
原帖由 suzume 於 2021-1-24 01:12 PM 發表
香港人譯音喎
TSE 分明係台灣人

引用:
原帖由 eddoby3 於 2021-1-24 02:22 PM 發表

香港人名,用廣東話譯音,同意
廣東人,國內用廣東話定普通話譯音?
普通話

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-24 01:15 PM 發表

你睇背景,大陸廣東出生,而且白話譯英文,好多大陸人都是如此。
加埋 80、90 年代,加拿大收了好多「大圈」,睇年齡都似是呢批,所以 9 成是「大圈」。
你又唔係原居民,同你一樣

引用:
原帖由 eddoby3 於 2021-1-24 02:24 PM 發表

你洗鬼覆佢咩
佢都唔係同你討論😂
各人堅持自己冠點啫
黃人都堅持周同學係被墮樓

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]