• 瀏覽: 1,116
  • 回覆: 12
尼泊爾裔一家三口,在香港的油麻地玉器街的「流動採樣」檢測站檢測新冠病毒,結果均呈陰性;然而覺得自己染病往醫院求醫,卻齊齊驗出陽性確診。

尼泊爾裔一家三口,在香港的油麻地玉器街的「流動採樣」檢測站檢測新冠病毒,結果均呈陰性;然而覺得自己染病往醫院求醫,卻齊齊驗出陽性確診,因此病毒測試的準確性,都顯示目前香港所採用的驗測的試劑有問題,驗而不準。這些測試本身,其效果也令人質疑成效,要改進效率,才是最重要做的事情。然而香港特區政府,卻隻字不提如何改善檢測的成效,反而開始大躍進式的強制檢疫,例如深水埗舊區的大廈,只要有任何一宗確診,就要立即列為強制檢疫;而污水渠驗出有病毒,即使大廈沒有人確診,也要全大廈強制檢疫。這種方式不但無視舊區的很多問題,不在於大廈的居民,而在於樓下密集的商鋪。例如有食客確診,那麼涉及的是前往進食的人,而非樓上的居民,因此這種「刻舟求劍」的方式,把確診者前往進食的大廈,當作樓上居民的大廈,然後就要全幢大廈驗疫,只是做表面功夫的抗疫大躍進,而非真正解決問題方法;然而林鄭政府如今的所作所為,就是只求表面功夫,對於最重要的效率問題,以至全面封關,全部都視而不見。
https://www.rfa.org/cantonese/ta ... 01202021090953.html

求L其撩緊係啦,
感染控制又做得差,
油麻地可以係兩個隔離嘅帳篷打開相對嘅門,
叫被採者面對面除口罩,
除左唔專業,連基本嘅感染控制知識都唔合格,
點會有準確結果同埋唔傳染丫。
垃圾政府。。

自由亞洲電台?什麼來的

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2021-1-24 00:45 發表
尼泊爾裔一家三口,在香港的油麻地玉器街的「流動採樣」檢測站檢測新冠病毒,結果均呈陰性;然而覺得自己染病往醫院求醫,卻齊齊驗出陽性確診。

https://www.rfa.org/cantonese/talkshows/vharbor/lktk2-01202021090953.html/@@images/image

尼泊爾裔一家三口,在香港的油麻地玉器街的「流動採樣」檢測站檢測新冠病毒,結果均呈 ...
黑醫護亂撩是常識吧

反中L竟然用國內諺語,果然係身體最試實,啥都不是!

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-1-24 03:23 PM 發表
反中L竟然用國內諺語,果然係身體最試實,啥都不是!
咁你地先明

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-24 12:39 PM 發表

黑醫護亂撩是常識吧
乜你唔知係外判比政府友好公司㗎!

自由亞洲囉!

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2021-1-24 21:27 發表

乜你唔知係外判比政府友好公司㗎!
咁都係黑醫護丫

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-24 11:17 PM 發表

咁都係黑醫護丫
佢哋點會請醫護做呀 全部二打六嚟㗎咋

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2021-1-24 23:50 發表

佢哋點會請醫護做呀 全部二打六嚟㗎咋
就算係,都係黑醫護訓練出嚟

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2021-1-24 09:25 PM 發表

咁你地先明
咁係閣下認知問題啫

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]