• 瀏覽: 21,642
  • 回覆: 215
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 年月是流水 於 2021-1-23 11:22 PM 發表

如果係得神早做咗啦,就係唔得丫麻
搵北韓啦。
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
有眼睇做美狗個個無好下場, 亞太盟友會唔會咁易埋你堆先?

好大機會企你邊站, 事成又會比你隊冧就做左傻仔, 越南就係人版, 中國廠搬左去越南, 而家又話對美有逆差要制裁

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

回覆 引用 TOP

任何一個美國總統如果可以再攪起底特律汽車生產業同可以起條東至西高鐵,我就信佢有能力同亞太盟友合作自設供應鏈去孤立中國,否則都係吹水,扮勁。

引用:
原帖由 jlam829 於 2021-1-23 11:39 PM 發表

想法好完美, 又想孤立中國, 但另一方面又想自己國家D公司霸佔中國市場、吸引中國人和留學生去他們哪裡振興經濟; 世事真的可以只賺不賠嗎?
有,美國夢🤣🤣😇😇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-1-23 11:59 PM 發表

×2

要搞一早搞左啦,我估如果而家先開始搞,至少要用十年

中國已搞成RCEP,已經成功將東亞國家拉入旗下(包括日本、南韓、澳洲),美國而家先去拉攏,已失先機
trump 的外交災難親手放棄盟友

現怎搞怎搞不好了

回覆 引用 TOP

歐洲佬真係要諗下先!萬一4年後侵侵番生咪大鑊!🤭
到時候乜都推番晒!
人生有幾多個十年!🤭

回覆 引用 TOP

其實呢一個標題有一個好大既前題
就係亞太地區既國家 經濟上進一步依賴美國 而疏遠中國
不過事實係而家越黎越多國家經濟係進一步同中國合作
中國而家係歐盟既最大貿易夥伴
亞太國家 你又估下邊一個國家係佢地最大貿易夥伴呢

至於自設供應鏈 孤立中國
首先要問既 就係佢地有無取代中國既能力
其中包括既就係生產規模 零部件生產能力 最重要既 當然係市場

美國想將生產線搬離中國 已經唔係今日既事
之前侵已經用各種方法 包括關稅 制裁 禁令
逼迫生產商撤離中國
結果係點 大家都清楚

中國內需市場有幾大 你唔知 OK
但係中歐班列規模係十億 每日

最重要既係 美國可以出讓幾多利益
去補償亞太"盟友"為響應美國號召而帶來既損失

BTW 其實中國早就已經將低產值既生產外移 進行產業改革升級

回覆 引用 TOP

同佢合作只有貨幣貶值🤭🤭🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 年月是流水 於 2021-1-23 11:22 PM 發表

資本最現實,點會聽你老點

回覆 引用 TOP

拜登同中共玩政治?有D難度⋯⋯

回覆 引用 TOP

以前一對一,而家唔夠揪就四對一

回覆 引用 TOP

引用:

講得岩尤其產地國民人工除非果啲五眼國家同亞洲民主國家要迫自己國民人工低去工作同埋人工低兼出品好暫時只有中國,其餘果啲雖然人工低但出品差唧國家越南、印尼、印度就。。。

回覆 引用 TOP

淨係柒兩鋪當總統的四年,美國啲所謂盟友仲唔睇清楚美國真面目咩,就簡單地睇澳洲同埋加拿大已經舐曬嘢啦,仲信美國政府,點知幾多年後又有個癲佬上嚟搞破壞,到時啲盟友屎都冇得食。

我是76仁

今天你要記緊 理想不可太奢望 斷了線 飛得太高 跌得低 斷了線 飛得太高 跌得痛楚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 WongManTak 於 2021-1-23 10:04 PM 發表

美國新任總統拜登從本周起執政,關於對華關係,他稱將採取與盟友合作的方式,與中國競爭。有內地學者警告,美國新政府可能聯合亞太盟友,對中國實施供應鏈包圍,或演變成具有軍事色彩的美國、日本、印度、澳洲四邊對話,甚至將越南、新加坡、南韓等經濟、安全和意識形態夥伴納入其中,締造全方位亞太安全盟友和經濟夥伴網絡。

中國人民大學國際關係學院教授李巍近日在某學者研討會表示,預計拜登上任頭半年的經濟政策主要聚 ...
今日你有得用平野,係因為有中國生產,中國市場。

你唔支持中國仲走去支持霸權美國。你註定用貴野啦,又搵笨呃人既野啦

反洗腦:
英國港督無得比香港人選,立法會議員委任。 港督可以隨時否決行政立法會議案,唔需要任何形式既炒人。97前新聞絕對無反英國政府既自由。
回歸後獨裁中共比香港人某程程度選舉特首,特首被嚴重判權,立法會過半直選。 新聞直情有亂作野既自由。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jlam829 於 2021-1-23 11:39 PM 發表

想法好完美, 又想孤立中國, 但另一方面又想自己國家D公司霸佔中國市場、吸引中國人和留學生去他們哪裡振興經濟; 世事真的可以只賺不賠嗎?
他說的是想孤立中國跟其他國家,自己跟中國做獨市生意。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]