• 瀏覽: 58,650
  • 回覆: 691
  • 追帖: 2
土瓜灣一名懷有8個月身孕的孕婦日前被警方粗暴對待,又被手銬「侍候」。「今次咁樣做嘢法,(警察)同暴徒冇乜分別囉,睇得太多電視喇,(警暴)家陣唔到我唔相信囉!」孕婦家人向《蘋果》直斥警方向一個手無寸鐵的孕婦上手銬,粗聲粗氣,行為猶如黑社會一樣,坦言:「啲差人而家越做越衰,簡直唔係人。」

劉女士的大家姐表示,她們一家過去一直支持警方執法,認為「佢維持治安係應該」,但經過今次親身見證,看着懷有8個月身孕的胞妹,竟被警員粗暴對待,直言警隊在她們一家心目中的所謂「正義」形象,已宣告徹底破產,「佢維持治安係應該,但係一個手無寸鐵,又唔去偷又唔去搶,佢都可以咁樣對待,我真係唔知點樣再去相信呢個政府」。

大家姐一想到懷孕胞妹遭警員粗暴對待便感心痛,怒斥警察「一隻狗都可能會知道有人性,呢啲(警員)直情冇人性,明知個大肚婆,小生命七個月,家陣佢(胞妹)一係小產,一係早產」。

事主劉女士的弟弟憶述,事發當時他正在永耀街一間舖頭內,突然聽到有街坊表示自己二家姐被捕,立即上前了解,到場時已見到二家姐坐在地上,雙手被反鎖,警員亦阻止他靠近。劉弟說:「叫我哋唔好阻住差人做嘢,話佢(二家姐)有攻擊性喎!大佬,6、7個差佬喺度,一個大肚婆有咩攻擊性?」

他指近日警方在區內不停截查市民,二家姐亦被警方查身份證兩至三次,每次她亦十分合作,但想不到今次會被粗暴對待,「一個大肚婆,8個月(身孕), 又有血壓高,家姐企喺度,面都紅晒,身體唔舒服,就捱住車胎要求叫白車,差人就話佢玩嘢」。

劉女士的大家姐表示,當日當她獲悉事件後,立即由石硤尾家趕到現場,赫見懷孕妹妹要坐地反鎖,雙手被手扣箍至又紅又瘀,極是心痛,多次與在場至少5名警員理論,要求為妹妹解鎖,但最終妹妹的一隻手還是要扣在救護床上,方可送院。「去到醫院我都唔畀行近細妹,直至姑娘話要家人辦入院,我先見到佢,我見佢(妹妹)簽字手都震埋,佢之前已經做過一次手術,我話如果大細(妹妹和BB)有乜事,我會攬住一齊死!」劉胞姐狠批「點解要咁樣對待市民,我唔只為妹妹發聲,好多基層市民都係被警察咁對待,呼呼喝喝,冇禮貌。」

對於二家姐被警方粗暴對待,劉女士的弟弟續指,警察的態度十分惡劣,猶如「爛仔」,「十足黑社會,一面兩人,估唔到香港差人可以咁樣…呼呼喝喝咁對市民,咁市民點解要畀身份證你哋睇.......真係好唔公平,對一個大肚婆咁樣,相反上次喺旺角嗰單嘢(大肚婆被推跌)有記者喺度,就好禮貌扶住大肚婆安慰,今日喺度查身份證,可以咁嘅語氣咁嘅態度,香港警察係世界一流」,然後豎起尾指示意。

劉女士的媽媽指家人為免她過於擔心,一直隱瞞事件,「個心好痛,成晚瞓唔著,驚我暈低」。對於警察無理執法,她更怒火中燒,直斥:「叫佢企嗰度佢唔企,之後就開始嘈,佢已經坐喺地下,你仲用手銬鎖佢,話佢阻差辦公,你話佢阻你咩呀?啱啱落樓,啲差人而家越做越衰,簡直唔係人」。

有與劉女士熟落的街坊容女士表示,知道警方向一個手無寸鐵的孕婦鎖手扣,感到憤怒,不齒警察的行為,「真係㷫過辣雞,點可能咁對個大肚婆呀,係咪想佢早產呀?一個大肚婆點阻得到4個差人辦公呀!」

街坊連日來都就事件議論紛紛,但大家都敢怒不敢言,即使願意接受採訪,但亦不願上鏡。「好多街坊都睇到(事發經過),但怕咗啲狗,都唔敢出聲。」街坊均指,大家當日都目擊警員對女事主呼呼喝喝的情景,最看不過眼是指女事主阻差辦公,然後向懷孕的女事主鎖上手銬,「個大肚婆都坐咗喺地啦,應該停止行動,講真一句,你咁多人個大肚婆走得去邊吖,人哋跑都唔敢跑啦」。對於警方指女事主因被兩次口頭警告後仍不出示身份證明文件,所以才遭警員拘捕,有街坊則指女事主有向警員出示身份證,只是因為沒有配合警員呼喝,站在警員所指示的位置接受截查,才引發事件。

一名目擊事件的婆婆,指警員當日態度非常惡劣,不斷呼喝懷孕的女事主「行嚟嗰度」,直言「(警察)以前冇咁衰,而家好臭(脾氣)」。一名老伯則認為現今警察「心地變咗質」,質素跟以前的警察根本一個天一個地,感覺今時今日的警察,心存憤怒及仇恨去對待市民,態度惡劣。

-----------------------

香港已有太多「警暴」, 又有警察濫用警權亂咁拉人, 仲點撐警?
人人都見警察行為, 警隊還要包庇「警暴」的話, 警隊就失公信力.

大肚婆被捕|「撐警家庭」親嚐「警暴」滋味 轉軚鬧爆「差人連狗都不如」
新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/breaking/20210123/AQSQCZR2FFEQ5CS4YUL2HIAXTY/

黑玫瑰
撐狗俾狗咬親

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-23 08:01 PM 發表

撐狗俾狗咬親
「撐警」已是不合常理!

黑玫瑰
除時係蘋果安排既臨記

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 愛心大使 於 2021-1-23 08:52 PM 發表

見人吊警賊就係臨記,藍友悲歌
鬼叫蘋果個底花晒

演員味濃

引用:
原帖由 愛心大使 於 2021-1-23 08:53 PM 發表

現在領教過黑警 d 衰野先識驚,不過遲晒啦
點解內容差咁遠既...

孕婦遇查拒合作被指阻差辦公坐地遭受警員鎖手放置拘捕

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0123_00822_001.html

721元朗條大肚曱甴婆又出動玩抹黑呀?隔左年半,條大肚曱甴婆個仔仲未出世咩?成日看圖作文,呢招好悶啦

引用:
原帖由 A1899 於 2021-1-23 08:42 PM 發表

除時係蘋果安排既臨記
我諗起721元朗大肚婆,唔知生左仔定女呢?

引用:
原帖由 愛心大使 於 2021-1-23 08:55 PM 發表

邊關蘋果事,只係你個人願意唔想信
少d睇蘋果,多睇多幾間對比,個人會正常好多

引用:
原帖由 A1899 於 2021-1-23 08:57 PM 發表

點解內容差咁遠既...

孕婦遇查拒合作被指阻差辦公坐地遭受警員鎖手放置拘捕

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210123/bkn-20210123114705149-0123_00822_001.html
可能黃屍家庭扮撐警

提示:支持鍵盤翻頁左 右