• 瀏覽: 33,592
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
+19
多位身兼全國政協委員身分的立法會議員,今早往深圳接種國產疫苗,為將於三月出席在北京舉行的兩會會議做好準備。民建聯主席

民建聯主席李慧琼向本報表示,今早到深圳接種疫苗,有關安排非常仔細及謹慎,已經回港。她說,他們一行人早上集會乘車出發去深圳,去到首先接受核酸測試,再接種國藥疫苗,之後休息約30分鐘,預計兩星期後再接種第二劑疫苗。
李慧琼透露,自己接種疫苗後感覺OK,只是手臂針口位有少少痺,很快已無大礙。

她並說,不少市民均向她表示希望接種國產疫苗,反映市民對此有信心,她希望政府可與國家商量,彈性處理,盡快讓國產疫苗供港。

我有深圳居住証, 我都要返深圳打國產疫苗針.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1482838/即時-港聞-李慧琼往深圳接種國產疫苗-冀政府盡快安排供港

引用:
原帖由 春天強勁的山羊 於 2021-1-23 07:35 PM 發表

我問過大陸朋友唔係大陸居民比錢都冇得打
因為中國有14億人口, 要分優先次序, 而且國產疫苗在全世界國家都搶購, 中國都要照顧外國朋友.

引用:
原帖由 百彈齋主 於 2021-1-23 07:36 PM 發表
如果打左唔使帶口罩,我會打
打左針都要戴口罩喎.

依家個別國家生產的疫苗, 各國之間都未有認證, 香港人如果要打西人國的mRNA新疫苗, 返大陸都要隔離14日, 所以香港人一定揀國產疫苗.

香港只係向科興訂購一百萬劑疫苗, 但香港呢班濕鳩磚家就扮撚晒嘢, 買得細又巴撚閉, 要科興呈上各式各樣報告來審核,
我收到料, 科興內部的文件已 write-off 香港的訂單, 費撚事晒時間, 因為依家世界各國都搶科興疫苗, 每張訂單都過億劑, 科興已無人手去處理香港的訂單.

引用:
原帖由 英犬喪鐘起 於 2021-1-23 08:54 PM 發表

遇到死了近百人的 輝瑞疫苗
香港 專家 說 與 疫苗無關!!  
磚家講呢班老人家打又死, 唔打又死, 打針之後死只係死早幾日而已, 跟疫苗無關.
磚家叫阿公阿婆打輝瑞疫苗, 即係叫佢哋去做烈士.

引用:
原帖由 125siuai 於 2021-1-23 10:41 PM 發表
點解這班人可以入大陸不用隔離住酒店十四日,有特權?
中港兩地政府有政策, 有一班政界人物係可以唔使隔離.

引用:
原帖由 小豬2016 於 2021-1-24 01:20 AM 發表
喺深圳而家有得打的係國藥疫苗,使乜避重就輕講國產疫苗
不過睇見都扯火,一隻二隻躝去大陸打國藥疫苗,早前仲大大聲聲話科興點好點好,你老味呀而家全部都淆底走去打國藥疫苗,在香港冇得打國藥疫苗嗰班,聽咗你哋講而被洗腦走去盲撐科興的土共真係情何以堪
哈哈,
科興及國藥兩間公司的股份, 都係你中有我, 我中有你喎.
即係呢兩間公司生產的滅活疫苗, 都係互聯互通, 不分彼此.

主題標籤 #立法會
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]