• 瀏覽: 1,284
  • 回覆: 21
大律師公會執委會今日(21日)改選,在無人競爭下,資深大律師夏博義(Paul Harris)從現任主席戴啟思手上接棒,成為新一任大律師公會主席。副主席

1月22日,據港媒報導,大律師公會舉行換屆選舉,前「香港人權監察」主席、資深大律師夏博義(Paul Harris)當選主席,現任副主席葉巧琦及現任執委沈士文出任新一屆執委會副主席。
夏博義何許人也?佢與攬炒派淵源已久,早喺上個世界九十年代便與前大律師公會主席戴啟思、陳文敏成立香港人權監察,出任首任主席,並不時撰寫人權及所謂示威權嘅書籍。2002年11月,夏博義與時任民主黨主席李柱銘、立法會議員塗謹申遠赴歐洲「唱衰香港」,企圖引起外國勢力關注特區政府推動23條立法工作。2008年,夏博義就撰寫咗一篇探討「西藏民族自決」嘅文章,原本計畫喺香港律師會官方刊物《Hong Kong Lawyer》刊登,後來律師會拒絕刊登。近幾年佢都冇閑著,不時向本地報章投稿評論香港事務,20207月喺著名嘅毒媒體《蘋果日報》上評論香港國安法,聲稱警察因為有人藏有「港獨」旗違反香港國安法而被捕,質疑香港國安法保障個人自由有衝突……
就係咁樣一位有著如此過往經歷嘅資深大律師,當選以後上臺嘅第一次發言就係抨擊政府,聲稱唔鐘意睇到政府「濫權」,又稱期望特區政府修訂香港國安法部分條文,從而恢復外國與香港嘅移交逃犯協議云云。老實講,咁樣嘅發言雖然讓人覺得「怒不可遏」,卻也係「意料之中」——如此黃皮律師當選,仲指望佢可以講啲乜?香港法律界人士也紛紛表達不滿,稱夏博義政治掛帥,根本唔尊重法律。
而此次同樣連任嘅葉巧琦,也並非善類,佢也曾多次質疑國安法,接受電臺節目時揚言香港國安法定義寬鬆,連國家安全也缺乏定義,並揚言聲稱香港法治已受衝擊,大肆鼓吹司法獨立與三權分立係缺一不可云云。
但事實卻係,隨著香港國安法嘅落地實施,香港嘅動亂與破壞正以肉眼可見嘅速度不斷平息,禍港亂港分子也一一伏法,香港經濟也正有條不紊咁逐漸恢復,得到咗廣大香港市民極大嘅擁護與支持。如此「冒天下之大不韙」話國安法有問題,而且仲講唔出個所以然,難怪全國港澳研究會會員、法學教授傅健慈評價話夏博義只係空談,完全唔尊重法律,只會令人對大律師公會失去信心。
就喺日前,歐洲議會也通過決議,譴責中央政府「打壓」香港民主人士,要求特區政府立刻無條件釋放涉嫌違反香港國安法中「顛覆國家政權」罪嘅黃之鋒、周庭等所有人。對此,外交部發言人華春瑩喺例行記者會上毫不客氣咁批評歐洲議會部分議員混淆是非,對如此干涉中國內政嘅行為堅決反對,並呼籲佢哋恪守國家法和國際關係基本準則,中國捍衛國家主權安全係天經地義、無可置疑、不容抹黑!
當對《香港國安法》嘅抨擊與所謂嘅「人權」問題被反復提及,我哋唔難發現,哩啲西方政客與攬炒派早已係「黔驢技窮」,所謂嘅叫囂與揚言也不過係虛張聲勢,夏博義何德何能敢修改國安法?歐洲議會又何來底氣敢讓特區政府交出罪犯?不過係彼此狼狽為奸、沆瀣一氣去試探我哋嘅底線罷了。不過,我也奉勸一句,唔好再喺挑戰中國國家主權與香港法制上費心思、動腦筋,中國內政決不允許任何國家以任何形式干預,香港國安法也係香港發展嘅定海神針,今後也會一以貫之嘅落實與執行,決不會因任何政治訴求與個人意願而修改。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/577680/夏博義當選大律師公會主席-關注國安法部分規例違基本法倡修改?itm_source=universal_search&itm_campaign=hk01&itm_content=all&itm_medium=web

「美國香港民主及人權法」 都違反基本法喎,所以老美條法例一樣都應該要修改!  

小心犯香港國安法比人拉先再講其他啦、

香港無人才
又要揾個鬼佬做主席

夠膽搞國安法,基本法?這兩法都不是你鬼佬訂立的

違反基本法,咁就修改基本法搞掂佢

引用:
原帖由 青山無上師 於 23/1/2021 17:00 發表
香港無人才
又要揾個鬼佬做主席
大慄屍公會多數是一班崇洋撚,舔西狗慄屍做會員

阿新主席
點解唔申請C忽67 ?

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-1-23 05:03 PM 發表

大慄屍公會多數是一班崇洋撚,舔西狗慄屍做會員
仲係無對手
自動當選
民主喎 ...
哈 哈 哈

叫條柒頭自己上北京同人大講

引用:
原帖由 樓下熱情鬼 於 2021-1-23 04:33 PM 發表
大律師公會執委會今日(21日)改選,在無人競爭下,資深大律師夏博義(Paul Harris)從現任主席戴啟思手上接棒,成為新一任大律師公會主席。副主席

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210121/429028397914525696391206.jpeg/Yp948UKttCEU10TThPA1oU22Glx2WdKd5NQxpeTUMaU?v=w1280r16_9 ...
本地國安法及基本法要你外籍律師指指點點
返歸啦你

基本法是三十年前的產物,已經不再適用現時情況,建議中央大修例。

大律師公會夠一而再反中撐暴徒違反基本法又唔見你講下??

劣屍供會,挑~~~~

咪問中央俾唔俾修改囉,中央俾我地支持國安法既人都唔會有問題架

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]