• 瀏覽: 1,148
  • 回覆: 6
兩種可能;

回佣優厚,「貪污」大國唔系果皮。
庸官無知,思想停留在「想當年與想當然」。

庸官知不知
換代早推移
高鉄西方缺
人才祖國熙
招標偏捨近
建設倍延遲
虛耗積重重
瘟鳮無藥醫

坦言集:中國建造-陳文鴻 研究所所長

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/comm ... 0123_00832_001.html

更多勁爆猛料,請下載《東網》APP:
http://bit.ly/2w9ebqD

工程界有句說話:用錢買時間

低調應該避免香港人誤以為防疫崩潰吧

哈哈, 我係港深兩邊走, 大陸的情況我最清楚, 陳文鴻呢篇文章係只知其一, 不知其二.
[1] 中央政府援建大嶼山醫院, 所有工人及物資都係由大陸運來, 以準軍事式管理, 所有工人都係住在地盆內由貨櫃改裝的組合屋宿舍內, 所有工人都唔可以離開地盆, 而且地盆範圍內不實行香港的勞工制度, 即係日日都24小時開工, 而香港的地盆工人唔會住在地盆內, 工作時間係朝8晚5有一粒鐘食午飯, 星期日及勞工假期休息.
[2] 大陸建築地盆的工人都係住在組合屋內, 都係日日24小時輪更開工, 深夜開工時間就做不會發出噪音的工種, 減少對附近居民的滋擾, 但田螺車及泥頭車就一定要在深夜後才可以開工, 白天係唔可以在馬路行駛, 因為深圳太多車.
[3] 大陸建築工人都係外省民工, 工人係想日日都開工而不會星期日休息, 工人做到農曆新年前一個月便休息返鄉下過新年, 他們辛苦工作5-10年後便回鄉起大屋, 返回原居地找薪水低一點的工作.
[4] 就算大陸工程公司投得香港的標書, 都要跟隨香港的工作文化, 唔可以照搬大陸的工作模式來香港, 更不可以帶大陸工人來香港工作.
[5] 所以香港的建築工程又慢又超支, 係無可能解決的.   

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-1-24 20:33 發表
哈哈, 我係港深兩邊走, 大陸的情況我最清楚, 陳文鴻呢篇文章係只知其一, 不知其二.
[1] 中央政府援建大嶼山醫院, 所有工人及物資都係由大陸運來, 以準軍事式管理, 所有工人都係住在地盆內由貨櫃改裝的組合屋宿舍內, 所有工人都唔可以離開地盆, 而且地盆範圍內不實行香港的勞工制度, 即係日日都24小時開工, 而香港的地盆工人唔會住在地盆內, 工作時間係朝8晚5有一粒鐘食午飯, 星期日及勞工 ...
你唔講魚港工程全部棍頭制?
一個厠所最少三個棍頭才判出街做,邊個食水尾等破產啦…

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-1-24 09:10 PM 發表

你唔講魚港工程全部棍頭制?
一個厠所最少三個棍頭才判出街做,邊個食水尾等破產啦…
大陸一樣的,知道大陸咩叫“包工頭”嗎,見過湛江有個包工頭屋企別墅1000萬裝修費,成個花園甘,香港好多也,大陸一樣有的,畢竟都系行市場經濟

我系大陸也是搞工程,工程投標一樣好多控標圍標的,我自己參與過圍標,也幫甲方單位起草過標書親自控制一個標

不過國內評審專家是隨機的,所以也很難100%控住,但業主可以故意流標再找,辦法很多一樣好黑

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-1-24 21:58 發表

大陸一樣的,知道大陸咩叫“包工頭”嗎,見過湛江有個包工頭屋企別墅1000萬裝修費,成個花園甘,香港好多也,大陸一樣有的,畢竟都系行市場經濟

我系大陸也是搞工程,工程投標一樣好多控標圍標的,我自己參與過圍標,也幫甲方單位起草過標書親自控制一個標

不過國內評審專家是隨機的,所以也很難100%控住,但業主可以故意流標再找,辦法很多一樣好黑
我是說去到施工標準時就必然出問題。至於做包頭生意梗會有風險,國內的大型工程誰敢玩嘢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]