• 瀏覽: 2,941
  • 回覆: 46
+8
世界衛生組織表示,將於下星期開始,評估是否對中國科興生物及中國國藥集團的新型冠狀病毒疫苗,批出緊急使用授權,亦正在審視對阿斯利康在南韓和印度生産的疫苗的緊急使用批准。

病毒開始發生變種,傳染力更強。
有疫苖好過沒疫苖,就算50%有效,只要接種人數夠多,已可控制疫情。
所以疫苖抗疫刻不容緩,印尼和巴西兩個人口大國都已開始接種。授權緊急使用概率甚高。

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1571928-20210123.htm

引用:
原帖由 遊鯤 於 2021-1-23 10:14 AM 發表
世界衛生組織表示,將於下星期開始,評估是否對中國科興生物及中國國藥集團的新型冠狀病毒疫苗,批出緊急使用授權,亦正在審視對阿斯利康在南韓和印度生産的疫苗的緊急使用批准。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1571928_1_L_20210123024710.jpg

病毒開始發生變種,傳染力更強。
有疫苖好過沒疫苖,就算50%有效,只要接種人數夠多, ...
WHO批准用,香港顧問專家都未批歎慢板

不用疫苗了!200萬黃屍走去感染「新冠」就群體免疫了!

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-1-23 10:17 AM 發表

香港磚家仲惡過世衞

輝X都應該要重新評估..

咪撚用囉,仲評估,中國疫苗有大量第三期測試數據,輝瑞,阿屎利通都無足夠測試數據,只有香港那班崇洋撚磚家死都叫人打,自己卻不打

世界衛生組織緊急使用授權,如果批淮使用,我估香港啲專家想唔批都唔得

科興終於砌好啲數據啦
可喜可賀
咁香港有多隻疫苗可以揀了

曱甴打輝瑞,香港人打大陸疫苗

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-1-23 10:26 AM 發表
咪撚用囉,仲評估,中國疫苗有大量第三期測試數據,輝瑞,阿屎利通都無足夠測試數據,只有香港那班崇洋撚磚家死都叫人打,自己卻不打
只叫陳肇始落台,果班專家唔使落台?

香港專家純屬做科學的角度出發
要其它研究者的結論作為決策依據
好處是四平八穏
但實際情況是每款疫苖的研發時間都不到一年
數據量都太少,尤其是mRNA疫苖
疫苖產量跟不上需求又是一大麻煩

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-1-23 10:33 發表

如果計埋笑始係清黑文宣, 黑醫護的力度, 佢唔需要下台的話, 有邊個高官會做野呢?

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-1-23 10:17 AM 發表

香港啲官跟程序,世衛批准我就批准😪

引用:
原帖由 Henrywu18 於 23/1/2021 10:33 發表

磚家不是官

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-1-23 10:51 AM 發表

磚家不是官
唔係官更好辦,可惜唔..

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]