• 瀏覽: 33,262
  • 回覆: 3
+4
引用:
原帖由 ntworks 於 2021-1-23 07:39 AM 發表
政府凌晨3時左右起派員在佐敦一帶準備圍封行動,有居民及商戶不滿意當局無事先通知,亦有居民帶同行李趕在圍封前離開。 紀律部隊及身穿保護衣的人員,在圍封指定範圍內準備檢測安排,又不容許範圍內居民及人士,進出及在街上逗留。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1571948_1_L_20210123065149.jpg

使唔使早兩日通知,等你哋可以早啲搵地 ...
好似內地城規新年前的[洗太平地]行動.

官府只係打算封兩三日,其實唔洗入定糧食.

但如果有食物需要,可以產下落街搵差人求助.

引用:
原帖由 kapan609 於 2021-1-23 01:05 PM 發表

提供杯麵咁垃圾?油鹽米醋肉菜不可或缺,冇噉嘅準備就冇封人哋,人也會走出去。
餅乾,福字麵,果種可以唔沖水,一拆即食的方便麵較合適.如果打算封三日至一周,可能每戶(五人以上)派定一條嘉X麵飽都無走雞.可以食足幾日當早餐.

有無派水(可飲果種)?居民要水如何提出要求?無的話求生包都派兩包檸茶掛?

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2021-1-23 08:46 PM 發表
淨係得蛋糕杯麵又係姑寒D既,送飯盒都唔係好貴姐
因為如果要大量派,一定係派平野,但平野中應選可即食果幾款.派個杯麵要有熱水,打仗邊有熱水俾你?

引用:
原帖由 焦急熱情的主席 於 2021-1-23 08:59 PM 發表
網傳早兩日已逃走😓
現在檢測三日都有SMS,可能封三日有機會重開.但星期一如果要返工的人可能要考慮洗唔洗請定假先?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]