• 瀏覽: 1,592
  • 回覆: 17
+4
【明報專訊】屯門一名兼職清潔工倒垃圾期間,疑失足從35樓垃圾槽直墮地面垃圾房,倒臥於大型垃圾桶內,身體被垃圾遮蓋,他多處受傷昏迷,送院搶救後證實不治。有關注工人權益團體估計,工人事發時用工具清理槽內垃圾,失重心跌入槽內,促請政府讓工人可用推垃圾桶入電梯方式傾倒垃圾。

從照片所見,好難想像該工友如何跌落垃圾槽、

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210123/s00002/1611339650904/清潔工35樓墮垃圾槽亡-料清理堵塞失足-工權會促允推垃圾桶入𨋢

引用:
原帖由 極速前進 於 2021-1-23 05:17 AM 發表
【明報專訊】屯門一名兼職清潔工倒垃圾期間,疑失足從35樓垃圾槽直墮地面垃圾房,倒臥於大型垃圾桶內,身體被垃圾遮蓋,他多處受傷昏迷,送院搶救後證實不治。有關注工人權益團體估計,工人事發時用工具清理槽內垃圾,失重心跌入槽內,促請政府讓工人可用推垃圾桶入電梯方式傾倒垃圾。

https://fs.mingpao.com/pns/20210123/s00007/b12b7c9102370f0f34140341fc59b0db.jpg
應該垃圾塞住,個人捐入去清潔失重心。
阿彌陀佛。

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2021-1-23 05:25 AM 發表

阿彌陀佛。
又係房署d天才設計
三支香都死好多人

促允推垃圾桶入𨋢?😨
吓!?垃圾槽設計,就係為左避免用𨋢運垃圾噃,到你用𨋢運垃圾,
又會有人投訴唔衛生,香港人真難服侍

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2021-1-23 05:25 發表

阿彌陀佛。
個垃圾槽口只得半米,唔知嗰位工友身材有多小,
但稍為將腿擘大些小都過唔到,若塞垃圾槽?
你見個槽口邊有杷掃把比其他掃把長,可能用嚟通槽用,
若塞在35樓根本不用彎身就可通槽.............

引用:
原帖由 極速前進 於 2021-1-23 02:05 PM 發表

應該35同34之間塞左先要通佢,或者房署應該購買可調整長到三米而前端帶彎曲既不鏽鋼管條比工人可遠的通。

引用:
原帖由 極速前進 於 2021-1-23 02:05 PM 發表

長鐵通夠力 d

如果只是把垃圾從此垃圾槽掃下去,應該要鑄有格柵.如果只是把一袋袋包好的垃圾從此垃圾槽丟下去,此垃圾槽不應該落地,起碼要離地兩尺.

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2021-1-23 14:36 發表

應該35同34之間塞左先要通佢,或者房署應該購買可調整長到三米而前端帶彎曲既不鏽鋼管條比工人可遠的通。
其實條長掃把有九個....牆上瓦片長度,
應該差不多到下層個.....垃圾槽口!
塞垃圾槽應是....大垃圾膠袋!第一包塞
唔會知,塞咗三幾包才會發現,
當時用長掃把一對就通掂,真搞不清點解人會墮落去,.....

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2021-1-23 14:36 發表

𠵱家啲住客習慣用....購物後嘅膠袋放垃圾後....丟!
工人會用籮去收集,才到垃圾房....丟,
槽口前有一級,通常應時一腳高,一腳低,唔會雙腳同時踏上該級吧、
難明點解會先足...............

引用:
原帖由 極速前進 於 2021-1-23 04:22 PM 發表

𠵱家啲住客習慣用....購物後嘅膠袋放垃圾後....丟!
工人會用籮去收集,才到垃圾房....丟,
槽口前有一級,通常應時一腳高,一腳低,唔會雙腳同時踏上該級吧、
難明點解會先足...............

咁又確實諗唔明。

其實好多意外都係工人自己唔小心,不過 d 工會呀、議員呀 就會馬後炮咁出黎指指點點囉!

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2021-1-23 17:11 發表

咁又確實諗唔明。
睇返張相該垃圾房唔....大,
工友拉個籮入去掉垃圾多極有限,
槽口只得三個牆瓦.....唔夠兩尺,
除非你雙腳合埋,一齊伸入去,
否則都幾難跌得落去!........

真係好可憐,都係為兩餐

引用:
原帖由 天網恢恢疏不漏 於 2021-1-23 07:01 AM 發表
促允推垃圾桶入𨋢?😨
吓!?垃圾槽設計,就係為左避免用𨋢運垃圾噃,到你用𨋢運垃圾,
又會有人投訴唔衛生,香港人真難服侍
拉D垃圾去等𨋢應該已經有人嘈

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]