• 瀏覽: 37,178
  • 回覆: 78
  • 追帖: 4
提示: 違規內容已被屏蔽
熱賣及精選
引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2021-1-22 06:06 PM 發表

有新聞咩討論下姐😎又無人要你一定打科興,最緊要你要去打輝瑞
乜你有得打科興咩?
柒婆都唔批!

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2021-1-22 06:28 PM 發表

咁又唔到你理😎或者我同你爭輝瑞呢😩
令你打唔到科興!柒婆應該引咎辭職!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 隔夜忠心的馬 於 2021-1-22 06:34 PM 發表

土以其巳過百萬人打科興,沒有死人面癱報告!
咁到底「共朝習武宗近平厲皇帝」打左未?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fatkwing 於 2021-1-22 06:37 PM 發表

你會點呢?
暫時數據我傾向輝瑞,
因為我屋企有唔會打疫苗的體弱老人家,

如果疫苗保護力不足,我不幸中招,我隨時會無徵狀,
但又會傳染人.......屋企又有人無打疫苗。

所以唔到我自私自利。

引用:
原帖由 lclau2011 於 2021-1-22 06:43 PM 發表

DLLM白痴仔,黃L曱甴,接受唔到你同行黑醫護6成人選科興疫苗
醫護誠信同行阿頭係醫學會敗選無得連任,
而家重死心不息。

引用:
原帖由 Billgor123 於 2021-1-22 07:00 PM 發表

呢d咪係正常醫護囉,其他有d所謂磚家講嘢真係聽唔明,另外兩隻有副作用、面癱、效力不足、改你個DNA、挪威死30個…………,通通唔緊要,快快手就批,科興就被玩程序,
班磚家真係要市民硬食

反而供應近在咫尺嘅科興、國藥,市民要打就唔俾

呢班良心醫護唔該積極企出來發聲,同班磚家、負責官員、特首好好討論、問責,市民醫學知識有限,要靠你地嘅專業知識,盡責行使屬於每個市民嘅監察權 ...
即係為左自己嘅「安全」唔理保護力,

唔理疫苗保護力不足,不幸中招,隨時會無徵狀,
但又會周圍傳染人.......全香港甚至大陸又有人無打疫苗。

所以唔係自私自利係乜嘢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fatkwing 於 2021-1-22 06:56 PM 發表

每個人都有自己的原因.希望不要侮辱他人的選擇.亦不要批評不同的合法,合格疫苗. 我選擇暫時不打疫苗.
我都只係講緊我嘅原因。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-1-22 07:01 PM 發表

雖然唔識你如果你後生真心勸你唔好打輝瑞。後遺症真係無法估計。
但唔到我自私自利。

如果疫苗保護力不足,我不幸中招又隨時會無徵狀,
但又會傳染人.......傳左畀我家中老人家.........

我相信我一生都過唔得自在。

引用:
原帖由 kcmc 於 2021-1-22 07:12 PM 發表

新冠肺炎疫情肆虐,多國均加快為國民接種新冠疫苗,其中以色列為接種新冠疫苗比例較高的國家。不過,輝瑞疫苗的效用卻受質疑。以色列當局指,有逾1.2萬人在接種輝瑞疫苗後,仍確診新冠肺炎。其中,有69人在接種第2劑輝瑞疫苗後,仍感染新冠肺炎。
請你唔好斷章取義,
1.2萬人有幾多係接種第一劑疫苗兩星期後中招?
(未夠2星期,分分鐘係接種前已中招)

你知唔知以色列每日有8000-10000萬人確診?

我真係曾經粗略計過,數字隨時比輝瑞發表的更「靚仔」。

面癱機會係10萬分1而家到目前13單面癱個案只有一單超過28小時,
香港亦有平機條例,唔太會無左份工,尤其我撈會計
面癱亦唔會要人。

你講的我考慮哂唔到我自私自利。

如果疫苗保護力不足,我不幸中招又隨時會無徵狀,
但又會傳染人.......傳左畀我家中老人家.........

我相信我一生都過唔得自在

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kcmc 於 2021-1-22 07:33 PM 發表

當地抗疫工作官員阿什(Nachman Ash)指,很多人在注射第一針和第二針之間確診,形容接種首劑輝瑞疫苗後的保護力,或未如預想中的有效。
輝瑞早前曾指,輝瑞疫苗要在首次注射後的約12日才能產生保護,惟有效率只有52%,在接種第二劑疫苗後的一周,有效率才達95%。
我唔知佢預想乜嘢!

事實上,輝瑞第一劑的保護率係非常淨動,
可以由29-82%。
要到接種第二劑後2星期先會上95%
而且95%都係講整體,60歲以上組別係84%
(科興唔建議59歲以上人士接種,所以無數據)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2021-1-22 07:24 PM 發表

之前政府做免費檢測時你有無支持去做呀?你地文宣組話唔支持做檢測架! 
連檢測都唔去做, 如果你家中老人家俾你傳染死左, 都係你累人累物做成架, 或者你有計劃接收D遺產另計啦!
檢測左係唔係就可以唔中招?

話畀你知兩星期前無中招有乜用?

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2021-1-22 07:58 PM 發表

即係話你情願有病傳染家中老人家去死都唔做檢測啦! 你屋企人有事就係俾你既立場累死架!
係唔係檢測左就唔會再傳染?

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2021-1-22 09:48 PM 發表

唔好為你唔為家人着想的不負責任行為找藉口,文宣要攬炒的宣傳技倆,鄙視你地心口不一,
你屋企人有事就都係俾你的立場害的。
咁係唔係檢測左就唔會再受感染再傳染?

事實上成個檢測計劃已經證明係垃圾,
因為檢查無事,令人放鬆左,
檢測無幾耐就黎一波。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]