• 瀏覽: 37,094
  • 回覆: 550
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 ullu 於 2021-1-24 09:08 PM 發表

你係咪撼親個頭呀?
罔顧人命係被迫?
當日知道條女被爆眼🤭
當日知道條仔被掉落樓🤭
當日知道地鐵站死人🤭
今日知道真相末?重末肯醒🤭
咁關柒婆當時堅拒封關乜事?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-24 09:23 PM 發表

其實好多新藥物都係搵醫護人員做測試,原因好簡單.......就手!

第三期臨床係講對一般人體質......的藥效,
除非你同我講醫護人員體質同一般人唔同。

(唔該唔好再講高危呢啲會eliminate的外在因素)
新藥搵醫護做, 但新疫苗唔會.

唔明點解的話, 你都無得救了.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-24 09:24 PM 發表

我講封關封得慢,封關封得快就無論邊國都傳唔入香港。
醫護點解一月出聲, 三月唔出聲, 六七月仲反對防疫措施呢?

結果一月原來係控制得最好, 證明政府一月既防疫最有效.

回覆 引用 TOP

今次統計睇怕身體最誠實,不是原產地問題,是技術問題,mRNA疫苗太多疑點。我甚至懷疑西方國家同一時間生產類似疫苗是有陰謀,或至少是官商勾結,明明可以生產傳統疫苗,安全穩妥;卻大量生產一些技術未成熟的疫苗,還要匆匆上馬,有點心寒。

引用:
原帖由 sypang 於 2021-1-27 03:33 AM 發表

今次統計睇怕身體最誠實,不是原產地問題,是技術問題,mRNA疫苗太多疑點。我甚至懷疑西方國家同一時間生產類似疫苗是有陰謀,或至少是官商勾結,明明可以生產傳統疫苗,安全穩妥;卻大量生產一些技術未成熟的疫苗,還要匆匆上馬,有點心寒。
同意,西方藥廠草管人命。

回覆 引用 TOP

唔好打呀媽

回覆 引用 TOP

宣誓就話俾人迫啫, 
純國產疫苗 VS 西方技術疫苗, 
唔好話我聽黃醫護都揀中國製造喎~ 

永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

回覆 引用 TOP

重點係巴西唔出第三期數據,但自己大手買科興疫苗,已買1億劑。香港磚家仲等數據

回覆 引用 TOP

使鬼理班黑醫護咩,政府應該快啲訂多啲科興啦

回覆 引用 TOP

🤔🤔點解科興得50%保護率?
😓😓看到好多人一看到這個數據,不去瞭解,就說傳媒YC造假數字!
👉👉其實這數字是正確的,但這樣橫向比較是錯的!
👉👉科興預防入院及嚴重發病率是100%!
👉👉科興和另外兩個疫苗的測試方式、標準不同,直接比較不合適。科興的標準更嚴格。

轉載:

三種疫苗測試,係用三個唔同標準去做。咁樣放埋一齊橫向比較本身就係錯。
科興做法係根據世衞標準,將感染者分類10級,由第一級無症狀感染,到第十級因感染死亡。
科興對第6級以上防護係100%,對第三級,即係輕微症狀以上防護係78%,50或者60幾係講緊第二級,即係容易被忽略,而且無需就醫嘅整輕微症狀。
至於biontech,係根FDA標準,主要係針對最少有一種或以上明顯症狀,biontech 有95%。但無一個對照表係睇到,biontech嘅主要症狀,係對應落科興測試上嘅邊個等級。而對於科興第二級類別嘅確診,biontech 有幾多防護亦係唔知,因為biontech 嘅測試入面,無考慮輕微症狀者有無確診。所以對輕微症狀有幾多防護,係唔知嘅,因為根據美國FDA ,無要求呢個數的,所以biontech 無考慮。但就算大家都係用FDA 標準,都唔等於可以直接比較。例如發燒,喺Biontech 係當症狀,但喺蒙德納嘅測試就唔當。
呢啲測試結果係要個別衡量,唔係橫向比較。
再講多啲,巴西做嘅科興第三期測試,係針對醫護群組,巴西疫情係最嚴重嘅國家之一,對醫護嘅防護亦極差,以致醫護長期暴露病毒環境下風險更大,攻毒次數會明顯增加,所以保護率會有所影響,如果參考第二期嘅土耳其測試,對於一般民眾,第二級有效率都可以做到90以上。

回覆 引用 TOP

國產滅活疫苖沒有副作用,正常人的首選

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]