• 瀏覽: 40,016
  • 回覆: 78
  • 追帖: 2
+71
引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 02:33 AM 發表

有d人咁快就唔記得自己幾個貼之前畀出黎嘅efficacy算法
哈哈,自己閙9自己7,都幾搞笑
你唔係柒到以為attack rate= 接觸幾多次病毒,中幾多次吧?

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 02:39 AM 發表
我嘅理解,efficacy其實係防疫、抗疫入面相當重要,最主要唔係某d傻仔以爲咁,打完疫苗馬上就有免疫力,唔會傳染,馬上就可以唔使做防禦措施,而係降低病情,減少醫療系統負擔,最後達到挽救生命嘅目的。
我就肯定唔係,不過呢度有藍絲就係,
否則佢哋唔會唱以色列重有1.2萬接種者中招。

你講嘅嘢,同我無衝突。

我以保護力為大前提,
盡量提高自己得到免疫力的機會,避免自己中招,成為無徵狀的感染者隱形炸彈傳染人.......

完全符合要求。

相反,你只顧自己無重症,但唔理會唔傳染人........就好有問題
(你無重症,畀你傳染果個可能係重症喎!
何況重有人如小朋友有排未接種疫苗。)

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 02:41 AM 發表

我有講過?
你條算法入眠有attack rate?
7咗之後扮高深
定係你唔知 (ARU-ARV)/ARU = 1 - ARV/ARU?

即你大約我條formula.......只係用字唔同。

小學生都應該識。

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 02:48 AM 發表

我無錯喎,只係用字無咁professional。
呢條公式我講左三十年畀啲非專業人士聽,連醫生/藥劑師都無話我錯。

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 02:46 AM 發表

幾多個%唔好住,我問過你,有symptom痊癒后會唔會有免疫力?
應該會有!

問題係你幾時痊癒,未痊癒之前係會傳染人。
呢個先係問題!

否則我又點會擔心:
如果疫苗保護力不足,產生免疫力機會低啲,
我不幸中招,我隨時會無徵狀,
但又會傳染人.......屋企又有人無打疫苗。

所以唔到我自私自利。

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 03:01 AM 發表

ok,你冇講錯,係我睇錯。
算吧!
醫藥嘅嘢,真係會睇到眼花,
所以剛才插嘴果條懵炳,會以為用醫護人員/高危人輕會影響第三期臨床結果,
其實理論上係唔會。

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 03:03 AM 發表

咁你打咗輝瑞之後,無論有冇symptom都好難講你有冇免疫力,你一樣應該擔心
起碼自己盡左力!
盡左力,打疫苗呢一方面無野可以再做,
即係擔心都無用........即係免擔心。

謀事在人 成事在天!

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 03:09 AM 發表

問題係,有冇symptom,或者出現symptom比率(輝瑞計算只包括有symptom而且pcr陰性)不能説明有冇產生免疫力。
正常人眼光睇數據啦!
啲嘢唔正常,非戰之罪。

我只盡力而為。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-23 01:00 PM 發表

我諗你完全睇唔到 randomization 呢個字. 你有無詳細理解內文?

巴西個測試, 只係針對醫護, 咁叫做 randomization? 唔係. 即係佢個測試結果只係對醫護有效. 不可以同其他針對所有人既測試比較.

等於點解宜家無藥廠建議 18 歲以下既未成年人接種? 因為第三期測試無做呀, 咁你可唔可以用成年人既數據, 話對未成年人有幾有效?

醫護 Absolute ...
答埋你,似乎你對統計學係無認識。
第三期臨床,randomization唔一定要「全世界」randomization,
最perfect 的randomization,其實就以全世界人做population咁抽樣本。

但事實上係唔需要,因為只你搵sample的population,
係一個有代表性的population。

記住,我所講嘅有代表性,主要係講內在因素,
例如,體質、遺傳基因、年齡.........

外在因素,只要sample夠大,影響係會eliminated。
尤其係risk,你睇到公式就知。

引用:
原帖由 ullu 於 2021-1-23 09:09 AM 發表

醫護搞罷工係咪視人命如草芥呢?全世界邊個地方會咁做呀?到今時今日重末能醒,俾政掍利用完再消費🤭得閒睇吓新聞點判d黃絲曱由啦,吾通全部被屈🤭
如果柒婆肯聽醫護話早啲封關,唔駛醫護以罷工相迫先封關,
香港疫情可能無咁嚴重。

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-1-24 04:39 PM 發表

有200幻+1嘅黃屎黑醫護要打輝瑞。

你講科興數據未齊?老實講香港市場太細,國產嘅疫苗香港想做白老鼠都未夠資格!科興大把生意根本吾使理香港。

你準備好打輝瑞好過哪,應該吾會死
事實上有機會係咁,
滅活疫苗其中一個問題就係產能較低,
mRNA都已經唔夠貨,滅活疫苗問題會更大,
所以科興做法係畀人周圍開廠生產。

巴西又話生產,阿聯酋又話生產.........

但品質就會難以控制。

引用:
原帖由 ullu 於 2021-1-24 05:21 PM 發表

你點解會用(如果)&(可能)?即係斷九估囉!但係醫護罷工就即時肯定100%嚴重🥱智力真有限🤭🤭
因為歷史無得重來一次,唔會有人知當日提早封關會點,
只係知道因為遲左封關,畀大陸人帶左第一波爆發黎香港。

引用:
原帖由 ullu 於 2021-1-24 06:25 PM 發表

醫護罷工係用即時人命嚟賭博!!用呢個方式去阻上或改變任何野,都係絕對100%錯。明吾明呀?用腦諗咗呢一點先啦🥱
咁都係柒婆迫到醫護要搏..........

只係知道因為遲左封關,畀大陸人帶左第一波爆發黎香港。

引用:
原帖由 阿里膠膠 於 2021-1-24 09:15 PM 發表

會唔會係你老母係美國帶第一波病毒番黎?白手興家仲未移民留係中國香港?
我講封關封得慢,封關封得快就無論邊國都傳唔入香港。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-24 07:38 PM 發表

全部係醫護, 原來有代表性?
你知道九七年爆禽流感時,如果淨係搵街市班雞販同密切接觸者去做禽流感檢測,會推斷出香港有過千人得禽流感既結論?

最基本既統計學概念你唔識, 講條撚, 收啦, 去讀返幾年中學, 再讀返幾年大學, 先好出黎講野.

我只係一個碩士仔, 等你.
其實好多新藥物都係搵醫護人員做測試,原因好簡單.......就手!

第三期臨床係講對一般人體質......的藥效,
除非你同我講醫護人員體質同一般人唔同。

(唔該唔好再講高危呢啲會eliminate的外在因素)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]