• 瀏覽: 40,004
  • 回覆: 78
  • 追帖: 2
+71
引用:
原帖由 kkchan905 於 2021-1-23 12:06 AM 發表

八成醫護選科興,只為一己,真係唔啱喇!
視乎抽樣抽中甚麼醫護。

不過如果你放心你/你家人係未打疫苗前去睇接種科興的醫生,
我會好奇怪,佢中左招,仍然好人好者,
但佢會傳染你/你屋企人喎!

你肯定佢打完疫苗仍然毫不鬆懈地防疫?
又記住,18歲以下未成年人,到而家都未有計劃要接種。

引用:
原帖由 kkchan905 於 2021-1-23 12:11 AM 發表

通常接種疫苗都會一家人一齊,唔會一啲打一啲唔打。
又記住,18歲以下未成年人,到而家都未有計劃要接種。

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 12:13 AM 發表

已經轉貼過,你仲要死撐,不如你寫篇論文駁斥一下stanford嘅免疫學專家
“A lot of people are thinking that once they get vaccinated, they’re not going to have to wear masks anymore,” said Michal Tal, an immunologist at Stanford Uni ...
Could still be = 可能仍然。

當然啦!咪就係我講緊的,保護力唔夠,
你無免疫力,但中招徵狀會輕好多,
甚至無徵狀,但會傳染人。

個人建議你學好英文先。

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-1-23 12:19 AM 發表

唔批係因為曱甴磚家搞事

你的手足?

批不批都好,醫護人士的選擇已經好清楚話比人聽,邊隻好
大佬,連第三期臨床報告都交唔出,點批?
叫人靠睇報紙批?

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 12:25 AM 發表

所有帶菌者都係could be contagious,邊一個係100% contagious?
有免疫力就唔會, 但接種疫苗唔一定形成免疫力,
所以係could still be
簡直啲講,could still be 亦可以 could still not be

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 12:31 AM 發表

唔該提供科學證明
你自己上面post 出黎篇文。

That leaves open the possibility that some vaccinated people get infected without developing symptoms, and could then silently transmit the virus —........

exactly係我講嘅嘢。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-23 12:29 AM 發表

邊個話? 牛津一早已經話明打咗疫苗一樣可以係帶菌者只係自己唔會發病
係呀!
要受感染,殺唔到隻菌先可以做帶菌者。

如果殺得哂,又點「帶菌」

邏輯問題而已。

引用:
原帖由 fruitboy 於 2021-1-23 12:33 AM 發表
大佬丫,滅活能做到無重症,係因為隻疫苗已產生抗體,只是患者還沒生產出足夠抗體
鬼佬 隻野只係生產S蛋白,抗疫時間更長,更易出現無徵狀患者
唔知,暫時好似無科學根據咁講。

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-1-23 12:33 AM 發表

條能樣根本信不過輝瑞

佢唔敢比自己父母打,只話自己打

證明左D乜?

大家心照
唔知係咪大陸教育有問題,永遠你講幾多佢就得幾多(隨時再打個折)
永遠唔識舉一反三。

而家18歲以下未成年人,未有計劃打疫苗。

打完疫苗都唔可以見其他家庭成員,及其年幼兒女,
好難頂。

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 12:39 AM 發表

嘩,你都好識斷章取義
That’s because the Pfizer and Moderna trials tracked only how many vaccinated people became sick with Covid-19.
That leaves open the possibility that some vaccinated ...
係呀!

大家Apple to apple 大家都包括無徵狀感染者情況下,
輝瑞係95%,科興係50%

凡事無100% 咪盡力而為,搵隻保護力高啲,

所以副作用唔係我最主要考慮因素。

我傾向重視保護力。
如果疫苗保護力不足,我不幸中招,我隨時會無徵狀,
但又會傳染人.......屋企又有人無打疫苗。

所以唔到我自私自利。

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-1-23 12:40 AM 發表

事實上
你唔敢比你屋企打輝瑞

已經證明你9up的,全是廢話
你覺得我自己會打我信唔過的疫苗,我無野講。

(事實上,你有一個邏輯錯誤,
我係話唔會畀家中老人打「疫苗」,
而唔係話唔會畀家中老人打「輝瑞」)
希望你明白中間分別。
老人家身體有問題,唔係疫苗問題。

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 12:49 AM 發表

只不過係出現symptom嘅機會小咗。
同你講嘅有冇傳染性一d關係都冇。
有冇symptom都最後痊癒都係一樣,一段時間之後身體裏面產生抗體,病毒被滅殺。
假設大家都係一半有免疫力,一半無symptom.

中招後,科興有四分三機會有傳染力(1-50%/2),

但輝瑞只有一半左右,
點都選輝瑞啦!

剛才講左啦:
凡事無100% 咪盡力而為,搵隻保護力高啲,

所以副作用唔係我最主要考慮因素。

我傾向重視保護力。
如果疫苗保護力不足,我不幸中招,我隨時會無徵狀,
但又會傳染人.......屋企又有人無打疫苗。

所以唔到我自私自利。

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 12:58 AM 發表

嘥氣,佢講滅咩唔自私所以贊成打輝瑞
但無論打邊隻,因爲打咗疫苗之後有冇傳染性都係未知,
尤其社會上其他人打咗疫苗未又係未知。
所以任何有責任感嘅人爲己爲人都應該繼續帶口罩一段時間,直到確認疫情消失爲止。
但正常人都會選擇保護力高啲的疫苗,
搏得到免疫力機會都高啲.......

有免疫力唔傳染人的機會都高啲。

就係咁簡單。

因為我有免疫力,點都對身邊人多一重保障。
都係好簡單道理。

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 01:03 AM 發表

你嘅邏輯好得意,有symptom代表有傳染力?
有symptom都唔識帶口罩?

我認爲無論打邊隻,因爲打咗疫苗之後有冇傳染性都係未知,
尤其社會上其他人打咗疫苗未又係未知。
所以任何有責任感嘅人爲己爲人都應該繼續帶口罩一段時間,直到確認疫情消失爲止。

所以科興同輝瑞疫苗最後防疫效果係基本一樣,但科興更容易普及,更安全,這就是答案。
首先,我唔明點解你會講什麼「有symptom代表有傳染力」?

至於其他,你自己quote 篇文章都打左你一巴!

That leaves open the possibility that some vaccinated people get infected without developing symptoms, and could then silently transmit the virus — especially if they come in close contact with others or stop wearing masks.

所以只有選擇保護力大啲,有高啲機會令自己有免疫力唔會get infected。

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 01:06 AM 發表

正常人會好似我咁選擇安全嘅疫苗,
無論注射疫苗前後,為咗自己、為咗其他人,繼續做好防禦措施直至疫情確認消失爲止。
我戴口罩加有免疫力先係最好。

所以要選擇一個有高啲保護力,
令自己有多啲機會有免疫力的疫苗。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]