• 瀏覽: 40,121
  • 回覆: 78
  • 追帖: 2
+71
引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-22 10:25 PM 發表

其他疫苗都會無症狀甚至無感染一樣帶病毒
E+無一隻疫苗話會可以殺病毒實際只可以保護打咗疫苗嘅人
我知世上無百分百,但凡事盡力而為。

所以一定係選擇一隻保護力夠高。
否則如果疫苗保護力不足,我不幸中招,我隨時會無徵狀,
但又會傳染人.......屋企又有人無打疫苗。

所以唔到我自私自利。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-22 10:49 PM 發表

牛津一早就話打咗疫苗一樣可以帶病毒一樣可以傳柒別人, 廢水應該都係一樣
同4興又有乜分別?
你劇本唔夠定有閱讀障礙?

我咪講咗:我知世上無百分百,但凡事盡力而為。

所以一定係選擇一隻保護力夠高。
否則如果疫苗保護力不足,我不幸中招,我隨時會無徵狀,

所以唔到我自私自利。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-22 11:07 PM 發表

打一隻安全D副作用少D嘅疫苗先係對家人負責任
打完有更大機會瓜又有大副作用咁叫唔自私自利?
副作用就主要係我一個捱!

如果疫苗保護力不足,我不幸中招,我隨時會無徵狀,

咁就係家人捱,

為咗免我十萬分之一機會面癱,多過百萬分之一機會面癱多過28小時,
(暫時死的都係75歲以上長期病患者唔關我事)
我要家人多唔知幾多機會中招?

所以唔到我自私自利。

引用:
原帖由 whitepig88 於 2021-1-22 11:21 PM 發表

你使乜擔心,呢啲奶西狗一定會打輝睡,不過條自私L只係自己打,唔幫家中長者打疫苗防疫。佢自己明明話打針死嘅接種者唔關輝睡事,只係自己死,咁做乜唔比佢吔打輝睡,自打嘴巴柒到喊
科興係唔建議59歲以上人士接種。
家中老人長期病患,連流感疫苗都唔建議接種。

而且有啲人屋企有年幼孫童。

再遠少少,我可能返大陸工作,你大陸人打哂疫苗未?

大陸教育可能因為只識背書,所以缺乏舉一反三能力。

引用:
原帖由 隔夜忠心的馬 於 2021-1-22 11:27 PM 發表
世界上大量國家巳經批淮中國疫苗緊急使用,也沒有要求科興,國藥要有完整的報告。
香港的黃醫尊家不是腦不會轉就是有心阻攔吧!
支持中央問責香港抗疫不力的官員。黃醫。
大佬,我有一個問題問左好多次但無人答。

「共朝習武宗近平厲皇帝」接種左邊隻?

引用:
原帖由 ullu 於 2021-1-22 11:26 PM 發表

咁罷工結果呢?講嚟聽吓先?以你d智力🤭🤭月尾去叩頭上香拜地鐵啦🤣🤣傻仔
大佬,邊個需要預計到柒婆冥頑不靈,視人命如草芥?

引用:
原帖由 kkchan905 於 2021-1-22 11:33 PM 發表
乜E+知道國產疫苗比較安全拿
完整的第三期臨床報告未出,唔知。

引用:
原帖由 whitepig88 於 2021-1-22 11:35 PM 發表

我係大陸人就打咗國藥啦奶西狗,你做乜返大陸奶共呀。巴西106歲人瑞打咗科興喎,你家人有冇咁老呀,你點解唔幫佢打輝睡,你話保護性強,又話挪威死嘅唔關輝睡事,做乜咁驚姐。周身大炮唔死都冇用,仲打乜鬼疫苗
我只係知道科興建議59歲以上人士唔好打。

而且你猛講科興安全都無用,
副作用唔係我最主要考慮因素。

我傾向重視保護力。

所以唔到我自私自利。

引用:
原帖由 kkchan905 於 2021-1-22 11:37 PM 發表

如果有比較嚴重副作用或死亡事件,一早已經比人加料炒作啦!有咁靜咩!
但副作用唔係我最主要考慮因素。

我傾向重視保護力。

所以唔到我自私自利。

引用:
原帖由 whitepig88 於 2021-1-22 11:46 PM 發表

所以我咪建議你同家中長者打輝睡囉,你家人會接觸其他人一樣有機會中招,佢接種疫苗係保護佢,你打乜L嘢關乜事,唔通佢只接觸你一個,何況大廈單位內都有風險,咪口説不身體很誠實,一於冚家輝睡啦CB
唔好意思,佢連流感疫苗都唔被建議打,
更加唔好一隻香港未批准的疫苗。

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-22 11:46 PM 發表

167咁,無知扮高尚。
邊個話你聼打咗pfizer或moderna疫苗之後唔會感染病毒和不再具傳染性?

“A lot of people are thinking that once they get vaccinated, they’re not going to have to wear masks anymore,” said Michal Tal, an immunologis ...
戴唔戴口罩係後話,而且我都無可能24小時戴口罩。

係屋企唔會戴,我總要食飯。

事實上,靠口罩不如靠隻保護力強啲的疫苗。

引用:
原帖由 kkchan905 於 2021-1-22 11:49 PM 發表

我相反,我怕副作用,因為我和我家人曾經被藥物的副作用所害,折騰了很久,想起都火滾,因為太信醫生!!!!

有些副作用可能會對身體做成長遠的傷害,但係你有可能會不察覺。
各人有唔同價值觀,
你為一己,我為人人,
都係價值觀問題。
要為一己,一定搵到理由
要為人人,亦一定有理由。

我會尊重。

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 12:00 AM 發表

仲死撐,所謂保護力強係指你保護你唔會出現symptoms尤其係致命果d,挽救你嘅生命,唔代表你唔會會傳染。
保護力係指幾多人可以生出足夠免疫的抗體。

引用:
原帖由 fruitboy 於 2021-1-23 12:00 AM 發表
因為覺得副作用唔會係自己中,才會說為了人人
有得揀,更係揀隻對大家都安全的疫苗
我唔會為大家選擇疫苗,因為需要不同。
正如居於深山,不見人的隱者,
我就唔會反對佢打科興。
因為佢害到人的機會少。

各人有唔同價值觀,竹
佢哋為一己,我為人人,
都係價值觀問題。
要為一己,一定搵到理由
要為人人,亦一定有理由。

選擇就會唔同。

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-23 12:03 AM 發表

等於asymptomatic,一樣會傳染
asymptomatic即係被視為感染者。

而有免疫力的人,病毒根本無法係佢身體繁殖,
點傳染人?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]