• 瀏覽: 11,914
  • 回覆: 140
+8
引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-1-22 04:05 PM 發表
英國政府推出的新BNO「5+1」方案,本月31日起接受申請,申請人獲批後即可到留英工作、讀書,居留5年後可申請定居,其後可申請入籍英國。外界盛傳中......

如果放棄中國國籍及香港居留權,但之後入籍英國失敗,屆時就進退兩難。

移居英國之前,還得要三思。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/577923/bno-湯家驊-入籍外國即放棄選舉及居港權-若失敗或成移民難民
為了成全大英帝國的群體免疫方針,一定要去,堅定不移………~~

變咗難民英國就唔會唔收啦. 放心去.

咁如果兩年就洗晒D錢,回頭係咪又當無事,仲要比綜緩同公屋佢地 ?

個人認為現在最需要擔心的不是想用BNO到英國的人,反而是身在香港的30萬“加拿大人”。

可以留英工作,點解會有呢個印??

附件

20210122_8734391abbcc97cef29afSV7J4qKf8Fx.jpg(63.93 KB)

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-1-22 05:37 PM 發表
個人認為現在最需要擔心的不是想用BNO到英國的人,反而是身在香港的30萬“加拿大人”。
點解?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-1-22 04:05 PM 發表
英國政府推出的新BNO「5+1」方案,本月31日起接受申請,申請人獲批後即可到留英工作、讀書,居留5年後可申請定居,其後可申請入籍英國。外界盛傳中......

如果放棄中國國籍及香港居留權,但之後入籍英國失敗,屆時就進退兩難。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/577923/bno-湯家驊-入籍外國即放棄選舉及居港權-若失敗或成移民難民
無需三思啦 曱甴係香港奶777

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-1-22 05:42 PM 發表

點解?
因為現在這30萬“加拿大人”本身是香港人不過移民到了加拿大,後來又回香港生活,這些人大部分都是“雙重國籍”。

呼吸自由空氣比變難民重要,黃絲們不用考慮啦沖啦,吸吾到自由空氣比死更難受

引用:
原帖由 oneforeall 於 2021-1-22 04:27 PM 發表

衝啦仲諗?萬一陰國落閘,班黃人一定後悔
過多幾年,當搾乾搾淨班曱甴嘅錢鴉片煙佬自自然然就會落閘。

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-1-22 04:58 PM 發表

要入住香港城,都要有米至掂架,但班曱甴會有錢買咩?
曱甴無錢可以向其他曱甴手足眾籌呀~
唔系,曱甴手足仲有乜L野用?

港人去英國有咩工作做?生活水準好高!

政府要取消LOTR香港居留權, 其實好容易, 每次離開香港超過3個月, 入境就要填申報表, 聲明有沒有外國國藉, 如果隱暪就犯法, 不怕班BNO取陰國國藉仍想食香港福利

唔需要怕,大英帝國愛曱甴

引用:

新聞來源連結:
入左英國,就唔應該可享受香港福利。好正常啫

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]