• 瀏覽: 25,463
  • 回覆: 7
+10
之前又唔見人拒絕南亞人送?知唔知因為好多南亞人確診又唔檢疫?

引用:
原帖由 snooboy 於 2021-1-22 01:54 PM 發表
之前又唔見人拒絕南亞人送?知唔知因為好多南亞人確診又唔檢疫?

預期戶戶送生意會大跌

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-1-22 04:59 PM 發表
點解外賣運作咁耐依家先有人反對南亞人派送?

唔好乜撚都搬個歧視出黎講啦

以下係我位銀行高層同學親身提供,冇得fact check,大家信同唔信,總之小心為上:「昨天WFH,午飯時遇上一位知情人士,相信第四波疫情有排搞。現在針對的佐敦及深水埗區有大量南亞人士,當中一大部份是違反居留條件,無證或逾期,他們不會主動檢測,輕症者亦不會就醫,現在大部分己搬離以避免被查,政府知道但冇對策,而大部分已移到新界西北,很可能將是下一個爆發區。朋友建議,冇必要唔好去新界西北同埋佐敦深水埗。」

呢篇野已經流傳,平機會唔係睇唔到啩?

引用:
原帖由 snooboy 於 2021-1-22 05:29 PM 發表

以下係我位銀行高層同學親身提供,冇得fact check,大家信同唔信,總之小心為上:「昨天WFH,午飯時遇上一位知情人士,相信第四波疫情有排搞。現在針對的佐敦及深水埗區有大量南亞人士,當中一大部份是違反居留條件,無證或逾期,他們不會主動檢測,輕症者亦不會就醫,現在大部分己搬離以避免被查,政府知道但冇對策,而大部分已移到新界西北,很可能將是下一個爆發區。朋友建議,冇必要唔好去新界西北同埋佐敦深 ...
我同事老公佢做救護員調左去做特別行動既 (送確診者去隔離)
佢叫我同事同我地講唔好去油尖旺佐敦到深水埗一帶因為有好多阿差佢地中左但搵唔到人.. 同名同姓但唔係果個樣
做測試一日未確診佢地係可以周圍去既 好多都係做外賣
跟住確診左搵唔到個人
外賣都唔好叫...

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-1-22 05:47 PM 發表

冇錯。。好多系非法移民南亞。系最危險,
根本就唔關歧視嘅事

引用:
原帖由 mm170240279 於 2021-1-22 08:30 PM 發表
歧視就講唔通, 但呢d外賣平台,
應該將外送員的基本資料顯示出來,
等顧客可以自己選擇,
最起碼有簡單的名同相啦,
唔撚好同我講乜私隱,
的士司機一樣有張證show出來
我地唔可以歧視, 但顧客絕對有權問,
d垃圾公司唔肯回覆的就投訴佢,
收鳩佢皮
公司有無幫外賣員做病毒測試先?

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-1-22 05:47 PM 發表

冇錯。。好多系非法移民南亞。系最危險,
我懷疑有人借用同鄉身份證去見工,邊個識認到南亞人樣貌?

引用:
原帖由 MYPIZZA 於 2021-1-22 10:44 PM 發表

做咗病毒測試又點?班外賣員四圍行四圍摸,呢頭測咗行出門口四圍摸中咗招又四圍播毒....鬼知咩

想像下班外賣友喺外面急屎急尿會去邊痾?痾完又有無切底食淨雙手呢?

叫乜鬼外賣!!!疫情底下整個杯麵或簡簡單單自己整嚟食咪算囉,叫乜鬼外賣搵命博!!!
根本好大漏洞

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]