• 瀏覽: 25,494
  • 回覆: 284
+10
引用:
原帖由 snooboy 於 2021-1-22 05:29 PM 發表

以下係我位銀行高層同學親身提供,冇得fact check,大家信同唔信,總之小心為上:「昨天WFH,午飯時遇上一位知情人士,相信第四波疫情有排搞。現在針對的佐敦及深水埗區有大量南亞人士,當中一大部份是違反居留條件,無證或逾期,他們不會主動檢測,輕症者亦不會就醫,現在大部分己搬離以避免被查,政府知道但冇對策,而大部分已移到新界西北,很可能將是下一個爆發區。朋友建議,冇必要唔好去新界西北同埋佐敦深 ...
我同事老公佢做救護員調左去做特別行動既 (送確診者去隔離)
佢叫我同事同我地講唔好去油尖旺佐敦到深水埗一帶因為有好多阿差佢地中左但搵唔到人.. 同名同姓但唔係果個樣
做測試一日未確診佢地係可以周圍去既 好多都係做外賣
跟住確診左搵唔到個人
外賣都唔好叫...

引用:
原帖由 MYPIZZA 於 2021-1-22 17:29 發表

咪就係
絕對同意
將軍澳有個印藉女醫生完全以廣東話同病人溝通
相反,班仆街唔學識廣東話同繁體中文字就100%歧視我哋香港人!所以要屌!!!
係呀,入鄉不隨俗,我去到沙地飲酒得唔得丫?我响清真寺食豬得唔得丫?唔通我話佢歧視我?

見班仆街,好多連日常著衫都要著返自己民族服,就知佢地根本無諗過同化

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2021-1-22 05:27 PM 發表

係你原地呀dllm,呢間嘢帯來歧視與仇恨
人類都會歧視人類架拿,黃人成日歧視同仇恨大陸人,重打人。里D算咩。叫班南亞返去吧拿

南亞裔外賣員揸電單車個個唔帶口罩又大大聲講電話...一路行車一路放毒已經由Day1到依家,本地人自律好多...若叫外賣就真係要考慮誰人送遞...我係港島西區居民

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-22 05:34 PM 發表

係呀,入鄉不隨俗,我去到沙地飲酒得唔得丫?我响清真寺食豬得唔得丫?唔通我話佢歧視我?

見班仆街,好多連日常著衫都要著返自己民族服,就知佢地根本無諗過同化
我反而覺得南亞岐視香港人。又唔容人香港,比大陸人差

引用:
原帖由 MYPIZZA 於 2021-1-22 04:10 PM 發表

班死仆街話「好撚鍾意香港」㗎
對曱甴最好係一句仆街曱甴死全家

引用:
原帖由 snooboy 於 2021-1-22 05:31 PM 發表

我同事老公佢做救護員調左去做特別行動既 (送確診者去隔離)
佢叫我同事同我地講唔好去油尖旺佐敦到深水埗一帶因為有好多阿差佢地中左但搵唔到人.. 同名同姓但唔係果個樣
做測試一日未確診佢地係可以周圍去既 好多都係做外賣
跟住確診左搵唔到個人
外賣都唔好叫...
冇錯。。好多系非法移民南亞。系最危險,

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-1-22 05:47 PM 發表

冇錯。。好多系非法移民南亞。系最危險,
根本就唔關歧視嘅事

扮乜野正義?只係南亞佬係佢地平價勞工既主力。

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-22 05:34 PM 發表

嚟香港唔學香港嘢咁嚟做乜!?返鄉下啦唔好歧視我哋香港文化!!!

引用:
原帖由 iamsamuel 於 2021-1-22 11:13 AM 發表
本港新冠肺炎疫情持續,社會上偶爾出現指責的聲音,如認為某部分群體抗疫不力。油尖旺區議員、民主派的陳嘉朗今晚(21日)在Facebook指,有戶戶送

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210122/429220383388864512562047.jpeg/AXNJqG5dfgidtcr22mcjVKXdKKgWo605Z2qAN2dqgDc

個 ...
叫埋外賣公司終止我的賬戶

一定係藍!手足只會要求非大陸口音

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2021-1-22 02:53 PM 發表

只有藍畜先歧視其他人種
挑你老尾,南亞賤種唔係人。

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2021-1-22 06:13 PM 發表

挑你老尾,南亞賤種唔係人。
香港人根本無種族歧視呢樣嘢,只係其他種族歧視香港文化歧視香港人而唔好好學習廣東話繁體中文字去融入我哋香港社會!!!

引用:
原帖由 車頭燈大師 於 2021-1-22 11:26 AM 發表

冇,亦都唔畀佢轉做藍絲,如果佢有做呢啲歧視嘢,文匯大公港府一定窮追猛打甚至用國安法拉佢,所以咁做嘅人一定係藍絲,弱智仔係時候睇清楚現實喇,唔好以為你哋啲小黃人可以犯法 :smi ...
好大既官威

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]