• 瀏覽: 13,083
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
歐洲議會(European Parliament)周四通過一項決議案,譴責中國政府打壓香港社運人士,要求就本港警方採取的行動,制裁中國內地和香港相關官員,包括本港特首林鄭月娥,並呼...

中歐投資協定雖然草簽,但當必須由歐洲議會通過才生效現在歐洲議會這檥表態,林鄭政府隨時會搞禍埋中歐投資協定。

新聞來源連結:
https://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/2692980/歐議會譴責打壓民主+中歐投資協議亮紅燈

熱賣及精選
引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-22 09:41 AM 發表

中歐投資協議幾時簽, 都唔係開始拉人之後簽啦...

反中白痴到今時今日都係傻hi hi 咁...
投資協議並未正生效,一切要等歐洲議會過左先可以。

引用:
原帖由 starr 於 2021-1-22 09:34 AM 發表

歐洲議會只係一隻飛機杯
係,不過中歐投資協議必須要過歐洲議會。

引用:
原帖由 小魔怪 於 2021-1-22 09:46 AM 發表

佢可以唔通過既,等佢既經濟繼續比疫情蹂躪到唔知何年何日囉
通過左就無疫情?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-22 09:47 AM 發表

乜e+中歐投資協議係同歐盟簽? 其實只係同一堆歐洲國家簽=同個別國家協議! 關歐洲議會乜事?
No,所有和歐盟相關的貿易協議都必須經過歐盟理事會(亦即是歐盟國家領袖)和歐州議會共同同意。
歐盟任何一個國家都不可單獨和其他國家簽署任何貿易協議。

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-1-22 09:49 AM 發表

有錢使得鬼推磨
做下大龍鳳唔得咩
最後一定係綠燈
可能,但這紅燈可不是我說的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vanga 於 2021-1-22 09:56 AM 發表

覺得無利的東西唔好通過囉
唔通過,對中國影響都大,而且中國仲指望依份協議來抗衡美國。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-1-22 09:57 AM 發表

睇下點囉,誰蝕底啲仲係未知數,好心做生意就唔好牽涉政治啦,否則佢盤生意都好難做
議會就自然講政治。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-1-22 09:59 AM 發表

咁就係政治凌駕經濟,無嘢好講
經濟和政治本來就係一體,冇話邊個凌駕

引用:
原帖由 green2016 於 2021-1-22 10:10 AM 發表

為咗 d 所謂民主搞風搞雨既仆街而兩敗俱傷值得咩?米 L on9 啦 🐣🐥🐤
這涉及歐盟最重視的軟實力,點會唔緊要?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小魔怪 於 2021-1-22 10:10 AM 發表

通過左起碼喺經濟上有所作為,就好似你無飯開又搵唔到工同無飯開但聽日有新工可以返
但如果損害左軟實力就未必值。
道德依樣嘢有陣時冇用,但放棄左佢後果又好嚴重。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-1-22 10:20 AM 發表

咁咪唔符合西方世界鼓吹資本主意自由貿易嘅原則囉
歐盟一樣重視民主價值,兩者有衝突要點取態就要睇歐州議會議員

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-1-22 10:24 AM 發表

係咩?咁西班牙加泰呢?
西班牙加泰真係搞獨立公投,香港的五大訴求係歐盟眼中全部焉正當,和港獨冇任何關係。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-1-22 10:25 AM 發表

咁咪政治凌駕經濟囉
政治經濟本來就一體,一體又邊可講凌駕?

引用:
原帖由 percyfor 於 2021-1-22 10:25 AM 發表

又係一兩個九議員,在一個小組會得,幾個人既決議。
500個議員投贊成,得十幾個反對。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #林鄭月娥
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]