• 瀏覽: 14,763
  • 回覆: 247
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 場外吶喊人 於 2021-1-22 10:47 AM 發表

之前又話各國要拿回各國議會通過
現在又變了要歐洲議會通過?

各國議會唔知駛唔駛過,但歐洲議會一定要過。
歐洲議會本來就係負責依啲嘢。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-22 10:44 AM 發表

西班牙加泰真係搞獨立公投,香港的五大訴求係歐盟眼中全部焉正當,和港獨冇任何關係。
你算把啦

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-1-22 10:01 AM 發表

唔通過先無影響,以前咁多年都係咁過。通過咗先影響大
有協議方便點
處理方式統一點

無協議
一樣可以投資個別友好國家
差別代遇而已

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-22 10:48 AM 發表

各國議會唔知駛唔駛過,但歐洲議會一定要過。
歐洲議會本來就係負責依啲嘢。
咁個別國投資
差別待遇囉!

歐盟等分化啦!

支持拜狗嘅漢奸情已何堪

以為歐洲會為民主而唔同中國做意,衹有井底蛙懵炳才會相信..

淨係BMW,Benz,睇Tesla在上海廠房一年出產55萬部車,大發利市,德國仲會講民主 ?

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-1-22 10:49 AM 發表

你算把啦
算吧!你同個白痴講野!佢是美國安插歐洲垃圾「歐洲偽議會」和有實權的「歐洲理事會」都未分清!

引用:
原帖由 amx_011 於 2021-1-22 10:48 AM 發表

想攞多啲著數而已. 民主響政客們眼中從來都唔係重點.
沙特冇民主, 皇儲殺左異見份子. 歐美國家有冇唔同沙特做生意或者實際制裁?
穆巴拉赫做左30年獨裁者, 歐美國家有冇唔同當時既埃及做生意?有冇制裁?
美國同當時既埃及仲係非常堅實既盟友.
可能係,但中國為左達成本身己經做左好大退讓,恐怕未必能再做多啲啦

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-22 09:31 AM 發表
歐洲議會(European Parliament)周四通過一項決議案,譴責中國政府打壓香港社運人士,要求就本港警方採取的行動,制裁中國內地和香港相關官員,包括本港特首林鄭月娥,並呼...

中歐投資協定雖然草簽,但當必須由歐洲議會通過才生效現在歐洲議會這檥表態,林鄭政府隨時會搞禍埋中歐投資協定。

新聞來源連結:
https://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/2692980/歐議會譴責打壓民主+中歐投資協議亮紅燈
冇所謂噃,大陸可以冇歐洲,但歐洲唔可以冇大陸

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-22 10:44 AM 發表

政治經濟本來就一體,一體又邊可講凌駕?
咁即係政治理念不同便不可通商囉,仲有乜好講。但有句說話叫兩條腿走路,睇你如何演繹呢句說話喇

好啊歐洲佬到時睇下邊個損失大

美國打壓民主又唔出聲?你老尾吖!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-22 10:46 AM 發表

可能,但放棄道德可能更差
就睇下歐洲佬點選擇

如果歐盟唔通過咪,入面想玩既國家單獨簽囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]