• 瀏覽: 14,774
  • 回覆: 247
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-22 10:23 AM 發表

歐盟一樣重視民主價值,兩者有衝突要點取態就要睇歐州議會議員
咁咪政治凌駕經濟囉

又係一兩個九議員,在一個小組會得,幾個人既決議。

又係一兩個九議員,在一個小組會得,幾個人既決議。
下次唔駛報,費時班曱甴又打飛機,以為默克爾要打倒中共,

原來簽協議時歐盟唔知香港有國安法?

其實歐洲議會同歐盟有咩關係或分別嘅呢??

搞完一大輪龍鳳最後咪又要簽,歐洲佬係咁有骨氣當初連個協議都唔會傾啦,明顯係覺得著數唔夠多仲想向中國R多d

加泰羅尼亞獨立運動,西班牙最高法院裁定,9名加泰領袖罪成,判囚9至13年

西班牙最高法院周一(14日)向2017年單方面發起加泰羅尼亞獨立公投,及自行宣布獨立宣言,而被捕的12名加泰羅尼亞政治領袖作出判決,判處其中9人監禁9至13年,其餘3人則判處罰款。大批群眾其後前往巴塞羅那機場佔領,抗議獨派領袖被判囚。

加泰羅尼亞為西班牙自治區,2017年10月未經中央政府批准下,發起脫離西班牙的獨立公投,結果約90%選民支持通過脫離西班牙。加泰羅尼亞政府當年同月27日單方面宣布獨立,西班牙政府隨即收回加泰隆尼亞自治權,又以非法宣布獨立的舉動違反西班牙憲法為由,拘捕12名加泰羅尼亞政治領袖。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-22 09:31 AM 發表
歐洲議會(European Parliament)周四通過一項決議案,譴責中國政府打壓香港社運人士,要求就本港警方採取的行動,制裁中國內地和香港相關官員,包括本港特首林鄭月娥,並呼...

中歐投資協定雖然草簽,但當必須由歐洲議會通過才生效現在歐洲議會這檥表態,林鄭政府隨時會搞禍埋中歐投資協定。

新聞來源連結:
https://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/2692980/歐議會譴責打壓民主+中歐投資協議亮紅燈
迦太羅利亞

歐洲明顯侵犯人權。。但冇人制裁歐洲

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-22 10:20 AM 發表

但如果損害左軟實力就未必值。
道德依樣嘢有陣時冇用,但放棄左佢後果又好嚴重。
西方係福利社會,要用好多錢,如果無經濟去維持,人民生活會變差,甚至捱餓既人會越嚟越多(最慘係疫情見唔到盡頭唔知捱幾耐),人心就會思變,社會就會亂,呢樣係政權承受唔起,鬼頭自己會計數見下邊一邊輕邊一邊重,當然佢地可以放棄經濟呢個真係不確定

歐閪正賤種

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-1-22 10:01 AM 發表

唔通過先無影響,以前咁多年都係咁過。通過咗先影響大
時代係不斷向前,以前點過同依家好大分別,以前冇手機冇互聯網都可以過幾十年,依家可唔可以唔用呢?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-22 09:42 AM 發表

投資協議並未正生效,一切要等歐洲議會過左先可以。
呢啲用黎俾班弱智傻西瓜打飛機用
歐議會話中國打壓民主左幾十年啦
係時候捉晒班同中國簽草擬班人
一定係收左錢 捉佢地去打靶囉
除非你話知情人士透露中國拿原子彈逼佢地簽草擬囉 反正班弱智都會信

推倒大家無好處!只有合作大家—齊進步!

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-1-22 10:31 AM 發表
加泰羅尼亞獨立運動,西班牙最高法院裁定,9名加泰領袖罪成,判囚9至13年

西班牙最高法院周一(14日)向2017年單方面發起加泰羅尼亞獨立公投,及自行宣布獨立宣言,而被捕的12名加泰羅尼亞政治領袖作出判決,判處其中9人監禁9至13年,其餘3人則判處罰款。大批群眾其後前往巴塞羅那機場佔領,抗議獨派領袖被判囚。

加泰羅尼亞為西班牙自治區,2017年10月未經中央政府批准下,發起脫離西班牙的獨立公投 ...
樓主唔會答你架,因為根本答唔到 😀

咪唔好簽囉而家係邊個想打入中國市場呀,睇下袋鼠仔有幾慘再講啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]