• 瀏覽: 21,109
  • 回覆: 192
+4
引用:
原帖由 小邪靈子 於 2021-1-23 12:15 AM 發表

又整個安全訓練班教大叔大嬸🙁
年紀大多數都會好頑固🤔🤔

可憐,RIP

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2021-1-22 09:19 AM 發表
屯門有清潔工墮垃圾槽慘死!昨晚(21日)晚上10時許,一名姓關(58歲)的外判清潔男工,在山景邨景樂樓高層一垃圾房工作期間,懷疑失足由垃圾槽飛墮落地下垃圾房。至今日(22日)凌晨零時許,同事發現關失去蹤影,其後在地下垃圾房的一個垃圾箱,隱約發現疑似關身穿的衣物,遂檢走垃圾查看,果然發現他被埋在垃圾堆中,當時關已昏迷,隨即報警求助。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210122/photo/bkn-20210122020907471-0122_00822_001_01b.jpg?20210122090344 ...
咁多相同意外,絕對係設計有問題,絕對要改善及修訂。

引用:
原帖由 dance5 於 2021-1-22 19:43 發表

新型大廈有貨lift, 貨lift 隔離就垃圾房,效率唔會爭好遠
安全垃圾槽入口係跌唔到人落去,好似還圖書個入口咁(當然大D),你仍然覺得用lift運垃圾係好D先進D?

引用:
原帖由 KPT 於 2021-1-23 08:27 AM 發表
有一點唔明,點解死咗都冇人知?佢地返工放工唔洗報更?完全冇人理?
原本二人組一上一下,清潔公司縮皮一人做晒,人工照舊.管理丶清潔丶法X,一條龍......

原來仲未停用?

果次冷氣佬成個人爬出窗外,
得條繩綁下,現在望番都驚... 

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-1-23 09:17 發表

年紀大多數都會好頑固🤔🤔
學者話讀完安全課程會小意外

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2021-1-23 12:01 PM 發表

咁多相同意外,絕對係設計有問題,絕對要改善及修訂。
點設計呢師兄?
槽口太細,就會放唔入大垃圾袋,夾硬入都可能會途中滑動果時打斜卡住。
升高槽口,工人搬起重物容易扭傷,做得清潔好多都係年長女工喎。
莫講話出事果啲舊垃圾槽啦,就算係新式果啲氣壓垃圾槽,即係有風壓 “吹” 啲垃圾落樓果隻,間中一樣會出現故障嘅。

一路好走🙏🏻🙏🏻

引用:
原帖由 mac02 於 2021-1-23 05:29 PM 發表

點設計呢師兄?
槽口太細,就會放唔入大垃圾袋,夾硬入都可能會途中滑動果時打斜卡住。
升高槽口,工人搬起重物容易扭傷,做得清潔好多都係年長女工喎。
莫講話出事果啲舊垃圾槽啦,就算係新式果啲氣壓垃圾槽,即係有風壓 “吹” 啲垃圾落樓果隻,間中一樣會出現故障嘅。
可以考慮用垃圾車形式裝置,推垃圾桶車到槽位(槽位可造到米半高)後利用裝置鎖好,再按制令垃圾桶自動升起再傾倒桶內垃圾,咁就減少意外亦唔會令工人勞動力大,樓宇一用可會四五十年,投資是必須。

多咗不幸事故
至會引起注意
政府做事
唔踢唔郁

黃屍曱甴又殺人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]