• 瀏覽: 950
  • 回覆: 12
【本報訊】理工大學學生記者於前年11月11日在旺角採訪警方清場時,聲稱其手機被警員使用的胡椒球槍擊中而損毀,故向律政司申索788元電話維修費用及訟費。案件昨天在小額錢債審裁處再訊。律政司指他的申索瑣碎無聊、屬無理纏擾,申請剔除申索。不過,審裁官駁回該申請,更質疑律政司的申請文件不清晰,指「律政司有成百個律師,點解唔寫清楚啲?」

又一證明香港司法制度真係XX

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/律政司申剔除訴訟被拒-214500174.html

奸邪妖獸橫行天下,無可奈何.......

警務處UNDER律政司?
點解被告會係佢?

所以警察為左記者安全以後都要設封鎖線! 

引用:
原帖由 柒柒柒個陸 於 2021-1-22 09:03 AM 發表
【本報訊】理工大學學生記者於前年11月11日在旺角採訪警方清場時,聲稱其手機被警員使用的胡椒球槍擊中而損毀,故向律政司申索788元電話維修費用及訟費。案件昨天在小額錢債審裁處再訊。律政司指他的申索瑣碎無聊、屬無理纏擾,申請剔除申索。不過,審裁官駁回該申請,更質疑律政司的申請文件不清晰,指「律政司有成百個律師,點解唔寫清楚啲?」

又一證明香港司法制度真係XX ...
同意

他們香港連上訪的制度也沒有

可見他們香港的法治太落後

香港司法亟需改革  

引用:
原帖由 fn20172017 於 2021-1-28 02:51 PM 發表
警務處UNDER律政司?
點解被告會係佢?
告所有政府部門統一由律政司答辯
因為只有DOJ有法律人員

香港政府到底睇唔睇到架

引用:
原帖由 柒柒柒個陸 於 2021-1-22 09:03 AM 發表

又一證明香港司法制度真係XX ...
咪係囉,佢老尾大波華是旦搵條粉皮寫封野去tribunal個time cost都唔止幾舊水啦,岸西

亂鬼巃

引用:
原帖由 scorpio 於 2021-1-28 04:00 PM 發表
所以警察為左記者安全以後都要設封鎖線! 
咪係囉,麻鷹管唔掂咪管雞仔囉

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-1-28 04:54 PM 發表

咪係囉,麻鷹管唔掂咪管雞仔囉
視障

更質疑律政司的申請文件不清晰,指「律政司有成百個律師,點解唔寫清楚啲?」

笑x爆..........既然佢都知律正師有幾百個律師, 封野點會律正師自己寫呢
問邊個寫再吊啦........

主題標籤 #律政司