• 瀏覽: 23,925
  • 回覆: 432
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-30 01:23 AM 發表

帕特里西奧·艾爾溫(西班牙語:Patricio Aylwin Azócar,西班牙語發音:[paˈtɾisjo ˈelwin aˈsokaɾ] (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8a/Loudspeaker.svg/11px-Loudspeaker.svg.png 聆聽); 1918年11月26日-2016年4月19 ...
皮諾切特果時仍掌控軍隊,你講呢d,只係證明左皮諾切特克制自己無拖馬打七佢

同時證明和平既權力交接比選舉都重要
同埋,你認為,真係比人調查,佢仲可以坐陸軍總司令呢個位咩?你係其他國家見過未?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-30 01:26 AM 發表

皮諾切特果時仍掌控軍隊,你講呢d,只係證明左皮諾切特克制自己無拖馬打七佢

同時證明和平既權力交接比選舉都重要
咁皮諾切特應該係聖人, 大權在握都被人調查自己。
不過這應只會在童話出現, 更有可能是軍隊未必聽佢講, 佢已經拖唔到幾多馬。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-30 01:29 AM 發表

咁皮諾切特應該係聖人, 大權在握都被人調查自己。
不過這應只會在童話出現, 更有可能是軍隊未必聽佢講, 佢已經拖唔到馬。
皮諾切特對軍隊既掌控,怕係你呢d 庸人無法理解。

佢過身時,政府派國防部長出席葬禮。點解?怕得罪軍隊law

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-30 01:32 AM 發表

皮諾切特對軍隊既掌控,怕係你呢d 庸人無法理解。

佢過身時,政府派國防部長出席葬禮。點解?怕得罪軍隊law
所以皮諾切特肯定係聖人, 明明大權在握都願意俾人查。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-30 01:36 AM 發表

所以皮諾切特肯定係聖人, 明明大權在握都願意俾人查。
或者啦. 南美咁多個國家, 都係出一個. 計埋北美多一個, 叫華盛頓.

你仲係唔服的話, 不妨去查下其他南美國家有無相關例子, 原先獨裁者下台後仲可以做軍隊總司令.

睇多d 書啦唔該.
同埋, 佢係聖人又好, 唔係又好, 事實證明, 和平既權力移交比起選舉本身重要得多. 你唔敢反駁呀?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-30 01:41 AM 發表

或者啦. 南美咁多個國家, 都係出一個. 計埋北美多一個, 叫華盛頓.

你仲係唔服的話, 不妨去查下其他南美國家有無相關例子, 原先獨裁者下台後仲可以做軍隊總司令.

睇多d 書啦唔該.
同埋, 佢係聖人又好, 唔係又好, 事實證明, 和平既權力移交比起選舉本身重要得多. 你唔敢反駁呀?
華盛頓係有機會做獨裁者, 但佢好似放棄左, 將軍隊交返俾國會。
我份人比較現實, 獨裁者上得台就好似騎在虎背上, 點解會落台係因為維持不了下去, 有些有遠見的會在勢力未衰之時主動退下, 換取平安, 當然也有可能揾機會東山再起, 冇遠見的就坐監或連命都冇。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-30 01:52 AM 發表

華盛頓係有機會做獨裁者, 但佢好似放棄左, 將軍隊交返俾國會。
我份人比較現實, 獨裁者上得台就好似騎在虎背上, 點解會落台係因為維持不了下去, 有些有遠見的會在勢力未衰之時主動退下, 換取平安, 當然也有可能揾機會東山再起, 冇遠見的就坐監或連命都冇。
我再問你一次, 和平既權力移交重要, 定係選舉方式重要? 你係咪唔敢答?

唔該, 睇多d 書, 了解多d 歷史, 諗清楚你自己推果套有幾廢, 先好出黎獻世.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-30 01:53 AM 發表

我再問你一次, 和平既權力移交重要, 定係選舉方式重要? 你係咪唔敢答?

唔該, 睇多d 書, 了解多d 歷史, 諗清楚你自己推果套有幾廢, 先好出黎獻世.
你的和平是指甚麼?
九王奪嫡又算唔算和平?
文革又是否和平?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-30 12:14 AM 發表

前面都講左, 國家和企業成立的目的不同, 管理制度的根本目標是完全不一樣的, 點比?
我哋實用主義唔睇嗰啲無從稽考嘅嘢,我哋剩係睇事實同結果。

即使講返目的,假如國家制度真係有目的嘅,咁美國同納粹德國嘅國家目的都唔同噃,咁你係咪認爲國家同國家之間都唔可以比較吖?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-30 12:34 AM 發表

我認同民主制度將會被淘汰, 但不是和企業相關。
而是AI 發展越趨完善, AI 能有高於人類智慧之餘又可沒有人的缺點。
人性本身就存有缺點, 而且有自私的傾向, 人腦本身也好多的盲點。
這也是點解獨裁者常不穩的其中一個的核心原因。
但AI 的出現好有可能解決這問題, 況且到人也可能和AI 有所結合。這個在100年內出現也不意外。
到那時國家甚麼的都不重要, 因為全部國家都係AI 統治 ...
我祗係認爲企業嘅情形可以從一個方面嚟證明集權制比民主制更有競爭力,而唔係話國家制度與企業有乜相關。

其實集權制都有好多種,並非得個人獨裁一種。

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-1-30 09:36 AM 發表

我祗係認爲企業嘅情形可以從一個方面嚟證明集權制比民主制更有競爭力,而唔係話國家制度與企業有乜相關。

我從來都認為[ 經營] 一個國家
最好的方式就是和經營一間公司一樣

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-1-30 09:12 AM 發表

我哋實用主義唔睇嗰啲無從稽考嘅嘢,我哋剩係睇事實同結果。

即使講返目的,假如國家制度真係有目的嘅,咁美國同納粹德國嘅國家目的都唔同噃,咁你係咪認爲國家同國家之間都唔可以比較吖?
美國可以納稅比較,但不能和企業比較。
企業和國家由於成立目的不同,整個體系的目的也不同,當然企業成功體系和國家也沒有可比之處

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-1-30 09:36 AM 發表

你又跳左去集權。
企業都唔一定集權啦,反而會將決策權下放!
你唔好不停咁跳來跳去!
我已經指出左大量企業和國家不同之處,兩者要成功係有根本的差別!你要將企業的情況放落國家就唔好先搞清楚怎樣將投資者,管理層和員工這三個在企業的最基本角色放返國家到先。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-30 10:44 AM 發表

美國可以納稅比較,但不能和企業比較。
企業和國家由於成立目的不同,整個體系的目的也不同,當然企業成功體系和國家也沒有可比之處
咁國家同國家係咪可以比較先?納粹德國同美國國家目的係咪唔同?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-30 10:51 AM 發表

你又跳左去集權。
企業都唔一定集權啦,反而會將決策權下放!
你唔好不停咁跳來跳去!
我已經指出左大量企業和國家不同之處,兩者要成功係有根本的差別!你要將企業的情況放落國家就唔好先搞清楚怎樣將投資者,管理層和員工這三個在企業的最基本角色放返國家到先。
權力下放都係集權㗎,同分權制衡係兩回事喎。

響管理制度同效績上嚟睇,國家同企業係可以比較嘅。管理制度用效績先係本質。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]