• 瀏覽: 23,929
  • 回覆: 432
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-29 11:40 PM 發表

其實企業都係民主, 投資者的民主, 當然如果有大股就無計。
所以從俾錢的人眼中, 企業應是民主的。

咁類比下, 從納稅人眼中, 國家理應要民主。
問題係企業投資者目的單一,就係揾錢,唔似國家選民目的差異巨大。故企業嘅股權投票制係冇民主制嘅實質。

至於納稅人眼中,國家理應民主應該係僅限於納稅人有投票權嘅民主、且投票權多少應該與納稅多少相對應。世界上有呢種“理應”嘅民主制?

講到“理應”,仲有另一種“理應”,即國家理應有一個令國家強盛嘅制度以保證制度可以延續落去。

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-27 01:35 PM 發表

中國特色國家社會主義法西斯才是真民主
你錯了,專家話 中國實行的是國家資本主義

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-1-29 11:54 PM 發表

問題係企業投資者目的單一,就係揾錢,唔似國家選民目的差異巨大。故企業嘅股權投票制係冇民主制嘅實質。

至於納稅人眼中,國家理應民主應該係僅限於納稅人有投票權嘅民主、且投票權多少應該與納稅多少相對應。世界上有呢種“理應”嘅民主制?

講到“理應”,仲有另一種“理應”,即國家理應有一個令國家強盛嘅制度以保證制度可以延續落去。
國家理應有一個令國家強盛嘅制度是正確, 但由於國家和企業有根本分別(之前講左好多), 所以國家嘅制度和企業是不同的,也不需要類比。

資源豐富嘅時候,民主行得通嘅,但係當人口不停增加嗰陣時,分配資源就會有拗撬,冇辦法經過協商達成,就要靠武力㗎啦!

最後打贏嗰個話事,民主協商自然崩潰。

其實你睇返美國啊,隨着人口增加,法律變得越嚟越複雜,民主選舉所起嘅作用,同埋自由,都喺度慢慢消失。

如果,大家想維持民主制度,就要減少人口,好似歐洲部份國家咁。

事實上,羅馬帝國嘅時代,比羅馬共和國時間長。已經講明,人口發達到一個程度,民主制度就會崩潰。

其實美國一樣嘅啫,人口不停增加,啲錢分唔掂,就會嘈㗎啦,嘈下嘈下就打架啦,打完就變成皇權㗎啦!!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-30 12:00 AM 發表

國家理應有一個令國家強盛嘅制度是正確, 但由於國家和企業有根本分別(之前講左好多), 所以國家嘅制度和企業是不同的,也不需要類比。
前面已經講咗,國家同企業響管理制度和效績上有相似性而冇根本分別,係可以類比嘅。

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-1-30 12:06 AM 發表

前面已經講咗,國家同企業響管理制度和效績上有相似性而冇根本分別,係可以類比嘅。
前面都講左, 國家和企業成立的目的不同, 管理制度的根本目標是完全不一樣的, 點比?

冷戰時期, 西方選舉制度真正既成功之處, 主要在降低換領導時內亂既風險, 唔係靠班茂利一人一票選領導.
好似南越呢d 有得選, 但成鬼日政變既國家, 咪仆街law

事實上後發國家係不可能承受一班茂利去選個七頭領導. 南美輪迴幾十年都無進步, 就係咁解.
美國兩黨政治, 事實上排除求其一條七頭都選到總統, 令到美國安穩左幾廿年, 直到傻侵上台.

蘇聯呢. 事實上引入西式制度, 先係蘇聯迅速崩潰既主因, 經濟改革都無咁大鑊, 只要權係蘇共手, 再衰又衰得過二十年代?
蘇共係蘇聯搞選舉, 選到既唔係茂利就係野心家, 唔內亂就奇了.

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-1-30 12:06 AM 發表

我認同民主制度將會被淘汰, 但不是和企業相關。
而是AI 發展越趨完善, AI 能有高於人類智慧之餘又可沒有人的缺點。
人性本身就存有缺點, 而且有自私的傾向, 人腦本身也好多的盲點。
這也是點解獨裁者常不穩的其中一個的核心原因。
但AI 的出現好有可能解決這問題, 況且到人也可能和AI 有所結合。這個在100年內出現也不意外。
到那時國家甚麼的都不重要, 因為全部國家都係AI 統治。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-30 12:28 AM 發表
冷戰時期, 西方選舉制度真正既成功之處, 主要在降低換領導時內亂既風險, 唔係靠班茂利一人一票選領導.
好似南越呢d 有得選, 但成鬼日政變既國家, 咪仆街law

事實上後發國家係不可能承受一班茂利去選個七頭領導. 南美輪迴幾十年都無進步, 就係咁解.
美國兩黨政治, 事實上排除求其一條七頭都選到總統, 令到美國安穩左幾廿年, 直到傻侵上台.

蘇聯呢. 事實上引入西式制度, 先係蘇 ...
南美由軍人獨裁統治左幾十年咪一樣輪迴。

仲有蘇聯是因頂唔落去才要改制度。
1986年切爾諾貝爾核電事故的處理, 邊係西式制度?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-30 12:38 AM 發表

南美由軍人獨裁統治左幾十年咪一樣輪迴。

仲有蘇聯是因頂唔落去才要改制度。
1986年切爾諾貝爾核電事故的處理, 邊係西式制度?
南美輪迴原因並唔係軍人獨裁, 而係軍人獨裁同民選政府交替出現, 互相清算內耗.
智利完全係軍人獨裁, 避開左民選政府, 成為南美經濟發展最好既國家
以上證明政權和平交接先係西式制度既重點,而唔係選舉
你似乎對南美認識好表面.

蘇聯引入既西式制度, 係選舉制度. 並唔係其他制度. 結果選左班支持蘇聯解體, 令到自己有機會做大佬既人出黎
89 年戈爾巴喬夫係人大選舉推行西式選舉,葉利欽靠選舉成為俄羅斯最高蘇維埃主席, 急不及待推翻蘇聯, 等自己可以掌權
民主好處體現係選舉定政權穩定,蘇聯崩潰已經證明左係後者,宜家所有加盟共和國既生活水平都未去返蘇聯末期,蘇聯再衰都比宜家好得多,只係因為89年一場選舉,一切都改變晒。蘇聯如果唔崩潰,最多係放棄全部華約,暫時收縮,捱返十年八年。

成功做到俄羅斯總統後,葉利欽搵坦克炮轟國會,就係後話了

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-30 01:02 AM 發表

南美輪迴原因並唔係軍人獨裁, 而係軍人獨裁同民選政府交替出現, 互相清算內耗.
智利完全係軍人獨裁, 避開左民選政府, 成為南美經濟發展最好既國家
以上證明政權和平交接先係西式制度既重點,而唔係選舉
你似乎對南美認識好表面. https://news.discuss.com.hk/images/smilies/default/titter.gifhttps://news.discuss.com.hk/images/smilies/default/titter.gif
智利1989 年已民選總統, 咁都叫完全係軍人獨裁?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-30 01:09 AM 發表

智利1989 年已民選總統, 咁都叫完全係軍人獨裁?
你估下智利無左皮諾切特會點?

另外,我都講過,政權和平移交先係重點。你估下皮諾切特想玩野,下任民選總統咁易可以掌握國家?
同埋唔該你留意下,皮諾切特係幾時真正放開權力。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-30 01:14 AM 發表

你估下智利無左皮諾切特會點?

另外,我都講過,政權和平移交先係重點。你估下皮諾切特想玩野,下任民選總統咁易可以掌握國家?
同埋唔該你留意下,皮諾切特係幾時真正放開權力。
皮諾切特在1989年選輸左。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-30 01:18 AM 發表

皮諾切特在1989年選輸左。
皮諾切特直到1998年仍係智利陸軍總司令。你明白陸軍總司令既權力?

所以話,你對南美既認識真係好表面,表面到連維基都廢事睇果隻。先睇維基,再睇書,然後先好黎香討獻世啦。

我講野係難聽架,對d無料既人。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-30 01:20 AM 發表

皮諾切特直到1998年仍係智利陸軍總司令。你明白陸軍總司令既權力?

所以話,你對南美既認識真係好表面,表面到連維基都廢事睇果隻。先睇維基,再睇書,然後先好黎香討獻世啦。

我講野係難聽架,對d無料既人。
帕特里西奧·艾爾溫(西班牙語:Patricio Aylwin Azócar,西班牙語發音:[paˈtɾisjo ˈelwin aˈsokaɾ]
聆聽); 1918年11月26日-2016年4月19日)是一位智利基督教民主黨政治家[1],也是一位律師、作家、教授、還是前參議員。他是獨裁者奧古斯托·皮諾切特後首任智利總統,他的上台,標誌着智利在1990年成功進行民主轉型[2]。儘管受到智利軍方以及智利政府內部的阻撓,不過在他任期內,智利設立了真相與和解委員會,開始對奧古斯托·皮諾切特軍政府時期侵犯人權的狀況進行調查。同時,智利的貧困人口顯著減少。

大權在握都俾人調查?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]