• 瀏覽: 2,677
  • 回覆: 15
下次侵侵2.0又再推翻拜登政策?

美國出左個侵侵之後
政策變得咁唔穩定
新上任隨時可以推翻前朝簽任何協議
邊個國家仲敢同你玩
難怪歐盟認清現實,尤其係德國
不再以美國為首跟著屁股走,下下怕得罪美國
排脫左英國呢條契弟
歐盟反而更團結,要走自己的路,唔會再下下聽美國
拜登就職後第一通電話打俾加拿大總理
原來要廢左侵侵時代簽加拿大輸油管通往美國工程
我睇新聞,單工程都做得七七八八
民主黨上台重環保,拜登簽個行政命令,話唔玩就唔玩
加拿大政府私下F到爆,損失慘重,馬上一堆人失業冇工開

國家大計有D要十年,二十年先有收成,美國而家四年,八年新政府上台政策隨時可以180度轉變,商家,盟友真係比你玩死。

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-1-22 12:00 AM 發表
國家大計有D要十年,二十年先有收成,美國而家四年,八年新政府上台政策隨時可以180度轉變,商家,盟友真係比你玩死。
尤其係d基建項目,好似中國建設高鐵網到e+咁嘅規模用咗20年,係美國最少要用多三倍時間,一個甲子吧。期間都唔知已經換咗幾多屆政府,中途夭折、爛尾一d都唔奇。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-21 08:57 PM 發表
古語話:一朝天子一朝臣。

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-22 12:14 AM 發表

尤其係d基建項目,好似中國建設高鐵網到e+咁嘅規模用咗20年,係美國最少要用多三倍時間,一個甲子吧。期間都唔知已經換咗幾多屆政府,中途夭折、爛尾一d都唔奇。
之前加州試過搞高鐵啦,花咗一筆做研究,環保報告,結果新總統上台,聯邦政府唔再撥款搞鐵路,計劃不了了之。

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-1-22 03:11 AM 發表

之前加州試過搞高鐵啦,花咗一筆做研究,環保報告,結果新總統上台,聯邦政府唔再撥款搞鐵路,計劃不了了之。
東岸、西岸最適合開始搞高鐵。不過冇用,體制的錯。如果可以成立一個獨立委員會,訂立並監督執行好似中國d五年規劃呀,中長期計劃啊咁,美國或許有救。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-21 08:57 PM 發表
這是很嚴肅的問題。本來兩黨制的假設是大家都要爭取盡量多選民,兩黨都會政綱向中間靠攏。現在是各走兩端,才會有新政府上場便全面推翻舊政府政策,這樣下去社會恐怕會愈來愈分裂。

每四年一次換政策
有頭無尾

美國聯邦政府每年預算大比例用去國防
即係養肥軍火商
邊度仲有咁多錢搞基建
要起條高鐵東岸到西岸,難若登天
穿州過省,每個州法律又唔同
環保意識抬頭,呢度話破壞環保,果度又話破壞生態
而且同內陸航空競爭,航空公司會反彈
航空業受影響,波音又會受到影響
波音又係政黨大金主
如此斬不斷的千絲萬縷
做總統一上任只有四年時間,唔一定連到任
邊可能花心理去搞啲十年八年後至做得好的建設
最簡單方法,搵個藉口出兵打下啲弱雞國家
順便消耗一下庫存軍火

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-21 20:57 發表
有題

無言道理清
例證自分明
國策無長遠
輪番再起程

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-21 10:07 PM 發表
美國出左個侵侵之後
政策變得咁唔穩定
新上任隨時可以推翻前朝簽任何協議
邊個國家仲敢同你玩
難怪歐盟認清現實,尤其係德國
不再以美國為首跟著屁股走,下下怕得罪美國
排脫左英國呢條契弟
歐盟反而更團結,要走自己的路,唔會再下下聽美國
拜登就職後第一通電話打俾加拿大總理
原來要廢左侵侵時代簽加拿大輸油管通往美國工程
我睇新聞,單工程都做得七七八八
民主黨上台重環保,拜登簽個行政命 ...
歐洲行西方式民主政策咪一樣改來改去。

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-1-22 12:00 AM 發表
澳洲仲好玩。好多時聯邦政府A黨執政,州政府B黨執政。人民一定精神分裂。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-22 02:07 PM 發表

歐洲行西方式民主政策咪一樣改來改去。
歐洲民主制同對美國唔同
前者係內閣制,後者是總統制
內閣首相/總理,權力遠不及美國總統
政治上多數黨執政天經地義
歐洲國家國會多數黨執政
如果最大黨不能單獨過半,就要搵個另外一個黨組聯合政府
至少組成國會多數黨,要通過法案或者咩X協議要國會多數支持
如果唔係脫歐就唔會公投後搞咁多年
英國政府行政部門去同歐盟傾好,協議要國會過半通過
國會唔同意傾唔惦數又要去再同歐盟傾過,如此反反覆覆
美國就唔同,憲法賦予總統太大權力
美國經常有少數執政總統,兩個國會都係在野黨多數把持