• 瀏覽: 1,120,457
  • 回覆: 105
  • 追帖: 213
+891
政府年初七將強制食肆掃安心出行 陳肇始︰到店外賣都要掃碼
https://www.hk01.com/社會新聞/586534/政府年初七將強制食肆掃安心出行-陳肇始-到店外賣都要掃碼

最近好少出街,前日工作關係到紅磡黃埔附近舊區買外賣,見到好多食店都有安心qr code,可能個曲本身好顯眼,我感覺絕大部食店都有呢個曲

我唔識圍棋,但我覺得有人捉緊圍棋

引用:
原帖由 神..六 於 2021-2-11 04:34 PM 發表
SF速遞,買樓有餅食.....

又唔係買餅有樓住

吹咗幾十年,日本製造唔係近年先墮落,應該係呃咗幾十年

https://hd.stheadline.com/news/r ... 0年-500種藥品中近80-有造假記錄

即時新聞國際選擇分類
日本藥廠小林化工被揭造假達40年 500種藥品中近80%有造假記錄
2021-02-11 16:12 文字大小
日本藥廠小林化工被勒令停業整頓116天。
日本藥廠小林化工被勒令停業整頓116天。
據日本媒體報道,日本藥廠小林化工因製造治腳癬的口服藥中混入過量催眠成分,致200多人健康受損,被勒令停業整頓116天。據悉,去年年12月上述違規操作曝光後,當局調查發現該公司約500種藥品中近80%都有造假記錄,造假已達40年之久。現社長等高管人員長期默許此類行為。

報道指,福井縣蘆原市小林化工生產治療足癬等的皮膚病口服藥、編號為T0EG08的「伊曲康唑錠50MEEK」,去年12月被發現混入安眠藥成分,服過此藥者,有239人健康出狀況,其中2人死亡,但無法確認死因與藥物有直接關係。

福井縣與厚生勞動省去年12月前往小林化工實地調查,發現混入安眠藥的原因,是藥物製程中,疑因人手不足,工作人員取用原料藥時,誤取了安眠藥。更進一步發現,有部分藥物並未進行品質檢驗,卻捏造實驗結果;品質檢驗發現異常卻不調查原因,直接將異常藥物出貨;實地檢查時提供偽造的紀錄。

福井縣認為,小林化工缺乏守法觀念,品質管理體制有重大問題,對小林化工下達有史以來最長的116天業務停止命令;同時也下達業務改善命令,要求小林化工改善員工教育與品管,在完成改善前禁止出貨。

引用:
原帖由 dorachicken 於 2021-2-11 09:37 PM 發表

專家可以去南非掃貨
磚家:「全世界都傻咗」

一個技術帳號粉絲少唔係問題,只可惜日日分享同技術無關嘅資訊,變成一個陰陽怪氣嘅「公知」號。
想遠離公知太難了。
太多不詳列

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-2-12 09:18 AM 發表

小林製藥 : 個個都係咁㗎啦,我最多鞠個躬道歉囉。

上網睇過資料,小林製藥同小林化工冇任何關係,但唔排除小林製藥造假100年

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-2-12 11:35 AM 發表
新年流流個竹升朋友無啦啦又提起世衛check武漢biolab,話相隔咁耐乜都清哂啦,check 條毛咩,我話你英文咁好咪信哂毒果啦,意大利法國都喺病人sample發現病毒早喺十一月已經出現,佢話即係病毒早過十一月洩漏,你知好多中國人歐遊,火都嚟,我話你食咁耐電子煙有冇中肺炎呀?小心呀,分分鐘肺癌添呀!硬係要人提早幫佢開年。
呢班法西斯用「吹哨人」抽李文亮醫生嘅水,攻擊中國,實質就係呢班人逼害緊中國呢個吹哨人,而香港呢班係屬全球最卑劣嘅一班,可以用「賤畜」黎形容

逃生門就快關上,快啲走呀

https://hk.news.yahoo.com/政府擬修例賦 ... 深切關注-051641935.html

【Now新聞台】保安局擬修訂《入境條例》,賦權入境處處長可禁止任何人離開香港。大律師公會提交意見書表達深切關注,擔心權力不受制約。

大律師公會指,港人出入境自由受基本法保障,現時只有涉及國家安全、公眾安全或健康理由,才會被限制離境,新修訂的法例沒有列明甚麼情況下,入境處處長可行使特殊權力,擔心將來權力不受制約,亦沒有機制去防止被濫用。

公會認為,當局必須提供充足理據或制定禁令時限,保障人權。

立法會已成立草案委員會審議有關法例的修訂,政府指修訂是為加快旅客通關手續,加強防止潛在免遣返聲請人來港,修例內容還包括入境處處長,可要求獲取運輸工具上乘客及職員的資料,或指令不可運載指定人士。

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-2-12 07:04 PM 發表
逃生門就快關上,快啲走呀

https://hk.news.yahoo.com/政府擬修例賦權入境處長禁港人離境大律師公會深切關注-051641935.html

【Now新聞台】保安局擬修訂《入境條例》,賦權入境處處長可禁止任何人離開香港。大律師公會提交意見書表達深切關注,擔心權力不受制約。

大律師公會指,港人出入境自由受基本法保障,現時只有涉及國家 ...
有啲人用外國護照出境但睇唔到對上入境時間,又或者睇境內逗留時間唔尋常,可能係逾期居留。
又有啲人用特區護照出境,但原來過往出境都冇外國嘅入境記錄。
呢啲都有可能係雙重國籍,又或者用唔同護照規避政府嘅記錄,十分可疑,一定要查

https://www.hk01.com/社會新聞/587068/晚市禁堂食初七有望放寬-食肆只做早午市-客人都要嘟安心出行
晚市禁堂食初七有望放寬 食肆只做早午市 客人都要嘟安心出行

又係你哋話病毒唔會揀夜晚出洞嘅

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-2-12 08:37 PM 發表

貓星人也來為大家報喜🤭
醒「獅」賀歲

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-13 01:21 PM 發表
YC 的智慧(係唔係應該叫智慧呢?但我唔想再用個 “蠢” 字),我地係永遠都理解唔到!真的,唔無嘗試去理解,宜一世你都做唔到的!

https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=531547366&ptid=29717283&page=1&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy
魚蛋+魚肉燒賣係香港美食,鴨掌同死蝦係點綴

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-2-13 02:07 PM 發表

魚蛋+魚肉燒賣係香港美食,鴨掌同死蝦係點綴
點解冇人扮黃去踢爆係藍c抹黑,吸引多啲人去g持

嗰個「渣哥」,如果我冇認錯人嘅話,應該係我幾年前喺fb股評人譚朗蔚群內見過同id嘅人,喺股票投資留言都句句「阿支」阿左,可以睇得出極度反中反共,言語表現用字上,話佢反華更準確。
佢有玩期指,經常公開持倉,賺唔少錢,算係群內有風頭嘅人。
呢類人講到錢銀時好理性,識得止蝕止賺
理念同賺錢之間冇矛盾嘅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]