• 瀏覽: 1,120,832
  • 回覆: 491
  • 追帖: 213
+891
引用:
原帖由 horse2014 於 2021-1-24 07:38 AM 發表
今天陳師兄不鬧林鄭了,他討論珠三角港人融入方向。陳師兄用盡通篇文章,就是希望港人用黨國態度去睇珠三角定居。
陳師兄講的,其實也是我講的,不要再用樓房地產投資升值的態度去看移居。這個講法,我理解樓內好多兄姐完全不接受,不過,無論你點不接受,陳師兄今天文章就差不多將多過去三年對大陸情況所觀察和所寫的做左一個掫要。陳師兄道:

《港人移居珠三角,可安居樂業,享受政策與制度的保障,要投機炒賣卻容易得不償失 ...
還請大家記住房産和股票一樣,不能創造 GDP,祗能進行財富轉移!

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-24 08:54 AM 發表

呢幾年命格屬火,走唔甩!😏😏
大叔都係玄學派

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-24 09:04 AM 發表

曾經傳過,禿鷹回朝,武官做政務司司長,唔知有無咁嘅機會呢?
😏😏😏
好似我上年禿鷹放棄左聯合國工作時我講的!應該係,除非唔係!

引用:
原帖由 scottiehong 於 2021-1-24 09:04 AM 發表

近代極端恐怖主意元祖就係油太人為左立國開始,人肉炸彈,自殺式襲擊由佢地發揚光大。
猶太人透過二戰洗底,這二千年猶太人系歐洲壞事做盡,從前就是高利貸的表表者,現代就是金融強盜的頭領!可以想像,老美崩潰,猶太國又會再次滅國!

引用:
原帖由 香煎小手袋 於 2021-1-24 09:33 AM 發表

咁佢哋係應該龜縮😂😂,啱佢哋一向做法
連黃色都唔敢帶。

遠睇唔到就算,可以近睇又分得到嘅
一係同事或朋友,起碼知咩事
可以保持距離
如果你有睇新聞,好多乞暴上位區議員已經改戴白口罩,可能要方便佢地掛!

引用:
原帖由 scottiehong 於 2021-1-24 09:37 AM 發表

佢地都做好兩手準備,現居老美嘅油太人化整為零,隱藏性好好,佢唔講出來外人唔知底細。
佢地有批先頭部隊系九十年代、二千年初已到了北京並落戶了!

引用:
原帖由 diverstranger 於 2021-1-24 10:14 AM 發表

嬲tv已經拍咗片,講封區擾民。頂佢個肺。
大台新聞每十五分一次影個戲子大叫:得包杯麵!
其實,係人都知唔止,不過大台刻意播出亦不澄清!
記者……喎……

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-24 10:59 AM 發表

X登server响美國,所有會員資料都响美國,追蹤好難...
真係要做,ban 佢,同埋老板係香港,告可用國安法處理!

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-1-24 12:08 PM 發表

今日竟然有暗黃yc同我講
政府應該封城全民撿測
終於
開竅了嗎?
封城後可出動反封城

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-1-24 12:04 PM 發表

大台新聞每十五分一次影個戲子大叫:得包杯麵!
其實,係人都知唔止,不過大台刻意播出亦不澄清!
記者……喎……
政府的食物包!
記者的賤格!

又看看伊拉克人怎樣看伊朗和沙地!為取麽阿爺小心奕奕地處理中東關係,其實真的不簡單!

Omar 1/24
我發現很多中國網友朋友們以為伊拉克人親沙特,以為伊拉克人愛死沙特中國網友太天真了,哈哈哈哈。第一沙特是美國的盟友,是阿拉伯地區最壞的國家之一,第二沙特一直給伊拉克輸入顏色革命,讓伊拉克親伊朗和親沙特的無腦派系打架互相屠殺,當然伊朗也有參與這個極度失德的顏色革命,沙特操作右邊伊朗操作左右,最后讓愚蠢的伊拉克人老鄉見老鄉背后捅一槍。都2220001年了伊拉克人還在睡覺這覺睡的太tm香,都快睡了20年了。

2003年屠殺無辜的轟炸機很多從沙特起飛的,一個正常有民族尊嚴的伊拉克人,會愛沙特?

放我們的孟小姐吧!白皮赤裸裸地標心呢!至於甚麽張展,不就是一個賺白皮錢的賣國公知吧,我地點處理,就是內政,關你屁事!

上帝之鷹 1/24
美國、英國、德國、加拿大、丹麥、瑞士、斯洛伐克、捷克、愛沙尼亞、立陶宛等14個國家發表聯合聲明,要求中國立刻釋放張展 ​​​。

引用:
原帖由 paulaalan 於 2021-1-24 03:08 PM 發表
剛剛睇左華記尋晚同現時同藍震鴻系佐敦嘅直播,我內地過來人角度,覺得華記嘅觀點真系有得諗,春節期間甘甘地搞一鋪留家令同強檢,好過依家成日唔嗲唔掉,難,一定系非常非常難,但再唔控制疫情,變成難了,災難的難!
難做啊!

剛剛通知妺妺一家,今年不團年,不拜年!

好了,中美終于找到開戰的空間了!推象的卦我還是相信阿爺會將美國艦隊在東海消滅!

后沙月光本尊 1/24
日本防衛大臣岸信夫今天與奧斯汀舉行電話會談,雙方確認釣魚島適用日美安全保障條約第5條。作為非裔退役將領,奧斯汀首先是符合了民主黨的政治需求,其次才是軍事能力。他傾向于奧巴馬的“亞太再平衡”,注重海上包圍中國,而非武力挑釁,這更需要日本的“幫忙”,“保衛”釣魚島是其必然選擇。 ​​​

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]