• 瀏覽: 1,120,428
  • 回覆: 307
  • 追帖: 213
+891
引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-2-28 02:33 PM 發表

唔知大陸有冇從灣灣入口整珍珠奶茶嘅材料呢?你都知啦,愚港好多台式食店飲品店都話自己d材料由灣灣入口,我唔知大陸有冇
你都可以自己郁手做珍珠奶茶,根本冇乜難度,難在你冇咁多添加劑去整出各種水果味,係添加劑唔係真正水果。至於嗰啲珍珠只不過係蕃薯粉丶生粉之類造出嚟,冇幾高技術含量。

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-2-28 02:41 PM 發表

就咁搬片過嚟做少好多嘢,又唔洗製作,懶得就懶,完全冇諗過求真
唔係懶係壞,佢哋專登咁做,只要唱衰中國的事佢哋就仆街咁仆去轉播,就算係造謠假新聞都唔關佢哋事,佢哋話只係轉播外國報導。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-2-28 07:54 PM 發表

其實最簡單係,以後將持有有效回鄉證加入為所有公職入職條件就攪掂。
臭港乜都要學西方,到今日仲眷戀殖民地官僚體制,咁就應該學嬰國對公職人員政治審查,連 BBC 唔算政府部門一樣要審查, 搵軍事情報部門 MI5 處理政治審查,以防止左翼份子加入政府部門工作。

引用:
原帖由 bchan77 於 2021-3-1 01:24 AM 發表

其實佢哋最初被拉冇耐已經傳出有人主動提出做污點證人,仲唔止一個添,就算唔企出嚟作證,暗地裏過啲料俾國安以作交換你都唔知啦,捉咗咁多人,邊個篤灰外人根本無得估,所以呢壇嘢逐個擊破並非難事,加上呢班人各黨各派都有,各懷鬼胎、各自盤算實屬正路,大家食定花生可也!
如果亞爺放風話案件性質嚴重,應該交由內地檢察院檢控,由內地法院審理,坦白從寬,抗拒從嚴,保證 47條犯狗有 40條做金手指互篤背脊。

引用:
原帖由 樹上螞蟻 於 2021-3-1 01:55 AM 發表

好多人鍾意KF94 款, 但唔肯定有無KF94 既保護力.
泡菜佬的標準冇乜嘢好信賴,唔明點解好多人當泡菜嘢係優質產品。
消委會上兩個月出咗一個最新口罩測試報告,佢哋推薦兩款抵食夾大件口罩,防護能力高又唔貴,平均  2 蚊一個,咁如果戴口罩都要講款式講有型,可以考慮名牌 LV/Gucci/Dior 口罩之類。

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-3-1 03:45 PM 發表

但係以我所知嗰度多金陵係因為塘西風月區嘅金陵大妓院 🙈
金陵 (南京)有條非常出名的秦淮河,古時秦淮河係出名銷金窩,公子哥兒夜夜笙歌,所以有詞描寫公子們踏入秦淮河的情景 -如今卻憶江南樂,當時年少春衫薄。騎馬倚斜橋,滿樓紅袖招。所以舊時風月場所喜歡用金陵命名。

仲有一首更出名的唐詩,好多人都讀過 -
煙籠寒水月籠沙,夜泊秦淮近酒家。
商女不知亡國恨,隔江猶唱後庭花。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-1 05:35 PM 發表

其實由出世到大個
正常人打過好多滅活疫苗啦⋯⋯
flu shot果d
打完一兩日都會有d不適....好普遍
BB 一出世就要打一大堆疫苗 - 卡介苗丶B型肝炎丶白喉、破傷風、百日咳丶小兒麻痺。。。。

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2021-3-1 06:20 PM 發表

仲有喱首:

題金陵渡 - - 張祜
金陵津渡小山樓,一宿行人自可愁。
潮落夜江斜月裡,兩三星火是瓜洲

97前有前輩作「無情對」, 即牛頭不搭馬咀對聯,甚佳:

九七風雲傷米路,
兩三星火是瓜洲
無情對兩則 -

上 : 唐三彩
下 : 清一色

坊間傳說明世祖朱棣跟首輔解縉閒聊學問,世祖話見過有一聯著實難對,上聯曰 :色難。解縉即應答話:容易。等待片刻,世祖見解縉還未對上,於是話: 愛卿唔係話容易對上嗎? 為何還不對上?  解縉答: 臣方才已對上了。世祖頓悟,連聲稱妙。
上 : 色難
下 : 容易

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]