• 瀏覽: 1,120,474
  • 回覆: 71
  • 追帖: 213
+891
引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-2-10 11:44 PM 發表

無法想像,如果中國沒有戰勝疫情,假如中國沒有研發出新冠疫苗,全球疫苗都被美英所控制和壟斷,全球將會是一種什么樣的情形?廣大發展中國家會遭遇怎樣的歧視和盤剝?中國又會是怎樣的一種可憐又可悲的狀態?中國還能生存和發展嗎?中國還有未來嗎?

真是想一想都不寒而慄⋯⋯
美國一直將疫苗作為政治武器對待發展中國家。輝瑞在與巴西進行疫苗交易談判時,要求巴西將自己國家的海外資產作為抵押,而且要求如果輝瑞延遲交貨,巴西不能罰款,如果注射輝瑞疫苗引發嚴重副作用,巴西也不能罰款。巴西衛生部說:“輝瑞協議中不公平的、侮辱性的條款為談判和採購設置了極大的障礙,也讓所有巴西人失望”。巴西最終轉身和中國簽訂合同,訂購了中國一億劑疫苗。

而阿根廷在與輝瑞的採購談判中同樣遭到了無理敲詐和輝瑞提出的“不可接受的條件”,輝瑞要求阿根廷把冰川和捕魚許可證等國家自然資源抵押給美國。阿根廷最后轉身向中國訂購了3000萬劑。而“離上帝太遠、離美國太近”的墨西哥根本沒有去找美國輝瑞,而是直接向中國下了1.98億劑疫苗的訂單。

在疫苗採購中,其它發展中國家都遭遇了與巴西、阿根廷類似的狀況,土耳其、印尼、智利、秘魯、塞爾維亞等發展中國家在無法正常獲得美國和英國生產的疫苗后都訂購了中國疫苗。

不單是中國,除了幾個能生產疫苗嘅國家,全世界都被騎刼

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-11 07:16 AM 發表
大除夕了!
祝大家闔府平安!

一早聽大台新聞,講社評,日月報話疫苗要科學,唔無因為政治問題話香港的頂尖專家!我,呸呸,呸呸呸呸!日月報乞媒又幫見錢開眼,見主子就拜的垃圾專家!所謂專家話注射 14 日之後再注射第二針已有效,但搞唔清十四日的效力好 d 定二十八日效力好 D,所以限科興十四日效報告;最後還不忘要科興登白皮期升,並講佢地好多人都有文章係期升!

既然已證明十四天已有效,嘛批囉!乜叫緊急 ...
林鄭都話係政治嘢
等事情完咗可能會嚟一次大清洗
名正言順

引用:
原帖由 太大星 於 2021-2-11 09:05 AM 發表

睇完呢篇報道,真係流出一滴眼淚,現在先明白點解咁多發展中國家的總統去機場迎接中國疫苗,佢哋唔夠實力真係好無助,歐美的所謂幫助只是口惠而實不至。
口罩已有先例

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-2-11 09:10 AM 發表

(Australian and New Zealand Society for Immunology)呼籲政府停止推動牛津疫苗接種,自己友都信佢哋唔過。

隻嘢第二期測試被叫停
死死地氣揾畜生嚟試
據聞改良咗有效果
而家可以揾返人類嚟試

引用:
原帖由 dorachicken 於 2021-2-11 09:25 AM 發表

睇返原文

1月12日,加拿大總理特魯多透露,加拿大採購了8000萬劑新冠疫苗,只有3700萬人的加拿大,每人接種2次,還余600萬劑量。更過份的是,到2月1日,加拿大訂購的疫苗高達4.14億劑,是其人口的10倍,是加拿大每人接種2次的六倍。

係4億
計埋被優先打刼,唔算多

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-11 11:10 AM 發表
阿爺忽然停左二家新西蘭海鮮工厰的進口權,理由係可能有美肺病毒!新西蘭即時嚇到面青,不停解釋!
個人估計,阿爺其實要做個版俾世界睇!十四億人口的生意,睇住辦,將來祗要冷凍鏈有一粒病毒都停晒進口權!睇白皮仲點將病毒載運入中國!
仲有一個可能係先前澳洲捕捉嘅海產
而家唔送澳洲改在新西蘭交收
由新西蘭送交中國

鄉議局到車公廟替鄉港求到支簽
係運吉吉唔係運柑柑

附件

Screenshot_20210213_203214.jpg(68.1 KB)

剛剛東京近海附近地震,果D返鄉下要小心D

據中國地震台網自動測定,2月13日22時7分在日本本州東岸近海附近發生7.2級左右地震,

引用:
原帖由 2015627 於 2021-2-13 08:39 PM 發表
鄉議局到車公廟替鄉港求到支簽
係運吉吉唔係運柑柑
我最驚第三句
為什么不是積薪厝火而是積薪歷火

附件

Screenshot_20210213_203214.jpg(68.1 KB)

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-14 07:26 AM 發表
大年初三·早

大台新聞,金毛被判無罪,即係話佢會重返政圈,哀帝應該唔會有好日子過!這個結果亦應了個人一月尾的結論,金毛係一月六日國會動亂的失蹤係講數,講掂了,群眾當然係被犠牲。老美跟手應該精彩了!

福島又地震,專家跑出來話係 2011 的余震!自從美國肺炎後,個人不信專家,這個所謂余震,個人感覺可信性低,無它,日本仔所受的疫情打擊已夠大,因此,任何影響經濟又可以呃的就儘量呃吧!
福島上次311大地震前都先有一個7.3級地震
專家喎,聽住先

引用:
原帖由 2015627 於 2021-2-14 07:33 AM 發表

福島上次311大地震前都先有一個7.3級地震
專家喎,聽住先
2011年3月9日福島發生7.3級地震
2天後即3月11日福島迎來9級大地震

2021年2月13日福島再發生7.3級地震(又是7.3級)
歷史會否重演??
幾天後?? 幾級?? 地震??

引用:
原帖由 owan12345678 於 2021-2-14 12:07 PM 發表

未日大師

請問你有甚麼見解?
希望你可以解說🙏🏻
我唔係末日大師,我祇是一個等大師錦囊避凶嘅fans
簽文我祇識照字
下手須教一著先……即係落手前諗多一步,有起事時點救
世情局面苦徒然……事已至止笑又咁過喊又咁過,改唔到就睇開D啦
積薪歷火非無事……打火機電油擺埋一齊唔好諗住無事
識者能知火未燃……明眼人一睇就知有問題,知道遲早爆鑊勁嘅

積薪厝火……成語,火種同易燃物堆埋一齊,簽係講2021年嘅事,雖然好危險,仍然有機會今年負碌過
但積薪歷火就係今年香港會經歷火嘅洗禮,到底係乜嘢災禍呢??

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-2-14 12:59 PM 發表

印刷廠排版條友唔識依個成語又唔識個厝字,一眼望落去以為係歷字簡寫成厝。
希望你估計得啱,咁就謝天謝地囉

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-2-14 05:14 PM 發表
講開買樓, 我呢排日日睇油管, 不過唔係大陸樓盤而係泰國樓盤 

舊年半噸大師講到明東南亞千祁咪去, 睇怕黎緊都仲有排衰, 望下曼谷嘅樓價已經開始跌緊, 雖然未有大劈價, 但係發展商已經開始加大優惠力度務求散貨等資金回籠。

我已經睇中左幾個盤, 希望等到兩年後好似大師講咁半價入手啦!
大師話唔好買海邊望海

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-17 08:31 AM 發表
陳師兄今日講殖民統治,而佢指出,香港正正是殖民主義的典範。

《.......司法和法律體系缺乏香港自治,變成英國勢力在自治。今次大律師公會主席選上英國自由民主黨成員,英國現任地方議員更明顯突出香港律師體系裏的英國力量。且再不是由英籍華人作為代理,中英關係惡化,英國人要赤膊上陣了。........

........最近連聯交所總裁也要用美國投行的高管,美國人也直接介入,香港金融怎樣可以本地化、中 ...
看看香港醫療守護得幾好,外來的一律不准掛牌
司法也可以學吓,非香港畢業的不能做律師法官,祇可做師爺顧問

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]