• 瀏覽: 1,083,562
  • 回覆: 19
  • 追帖: 254
支持馬兄!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-21 11:21 PM 發表

為1100萬沒有身份的移民提供8年獲得美國國籍的途徑;

————————————

呢一項最正,紅脖子白人更加無地位
所以美肺死少少人對尾國根本唔係問題,隨時補充到

之前有師兄姐分享過宜家可以網上預約去中旅社做回鄉證,咁我琴日就去辦理左。

首先係去中旅社網頁約個時間,然後網上填個人資料如回鄉證號碼等等。填完之後會有email confirm番。email會叫你填定健康申報,不過我都係去到中旅社現場先填。

去到中旅社填左個健康申報,之後直接去影相,50蚊包用得。跟住去自助辦理機掃描證件同埋核對容貌。呢個位有少少麻煩,如果大家唔識用嘅話最好問職員。不過總體上5分鐘可以搞掂。

最後就拎住自動辦理機印出黎嘅籌去等人工櫃位核對資料同交錢,1分鐘嘅事。

由入門口到出門口用左20分鐘。當然省時係因為好多資料係網上預約時已填左,同埋呢排係少左人去搞回鄉證,自助辦理機亦都加快左進度。

引用:
原帖由 太大星 於 2021-1-28 08:51 PM 發表

國內進口車厘子(好似係智利)驗到新冠病毒,香港人即掃貨

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/7871533-【juicy叮】市民晚上超市外人龍買車厘子-網民:真係
如果今次因為車厘子爆疫,就會有班人出黎鬧政府,到時政府大條道理跟國家進出口政策。

有d野唔急得,慢慢黎,最緊要保護自己。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-1-29 09:13 PM 發表

當年我在大秦國飲過orangina,真的有柑皮既香味,可是只有部分黃瓜超市和日本城才有
https://www.seedsfoodmarket.ca/wareHouse/wp-content/uploads/POP-ORANGINA-1.75L.jpg
有一隻法國出嘅橙味有氣飲品我覺得幾好飲,某d優品360店有,我成日買黎飲。而Aeon就有時會有貨。

引用:
原帖由 muihin 於 2021-1-29 11:14 PM 發表

邊隻? 有樣睇下嗎? TKS
搵一搵原來就係警司兄飲個款😂佢寫住made in France, bottled in Japan. 優品360有賣

引用:
原帖由 kane1101 於 2021-2-5 09:20 AM 發表

今早仲報道埋陸基中段反導技術
開心大發現,中國嘅導彈防禦系統係叫Chinese National Missile Defense., 簡稱CNMD
中文博大精深。

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-2-11 09:10 AM 發表

舊同事一家移民澳洲十幾年,又話來生不做中國人,好囉,今生都有得揀
呢個真係要讚下澳洲做得好

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-2-11 11:42 AM 發表

政府年初七將強制食肆掃安心出行 陳肇始︰到店外賣都要掃碼
https://www.hk01.com/社會新聞/586534/政府年初七將強制食肆掃安心出行-陳肇始-到店外賣都要掃碼
其實有心推安心出行唔算難搞。宜家好多食肆都會有部體溫機,叫食客入去之前掃一掃,門口個收銀都會叫冇掃個d自己掃番。如果強制安心出行其實只係叫原來個個收銀睇多樣野,唔需要額外人手。

而且呢度好多師兄姐都話,根本好多食肆都頂唔住,宜家政府順利成章比你晚市堂食就唔該食肆幫幫手。警隊再派人放蛇罰下錢,咩都搞得掂。

至於外賣要掃code我個人不持立場,上次陳笑恥單全日禁堂食係證明呢條友堅廢。如果食肆係客人落單外賣嘅時候叫人出示code其實可行,最驚係陳笑恥推左一日又跪,到時又比人話無威信,甚至拖累埋堂食政策,無堂食客掃code。

新一年,祝各位身體健康,出入平安。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-17 01:37 PM 發表

最近有機會和後輩聊聊世界金融經濟,所謂後輩就是八、九十後。一聊之下驚覺原來個人和樓內兄姐屬於漁村小數。他們大部份(應該接近全部)不相信美元會崩潰,他們不相信阿爺經濟係實的(他們認為宜家係表面現像,部份現像而已),他們認為漁村樓價永續,有升無跌。
個人現在理解末日大師所視的未來悲慘場面了!
唔出奇,就算上左年紀有番咁上下閱歷,信阿爺經濟係實嘅人,都好少人真正理解何謂 百年未有之大變局, 新常態等詞。 更唔好話呢度講開嘅兩極經濟體。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-2-17 03:49 PM 發表

眼光....通常得好少數人有啊😏😏😏😈
普羅大眾都明白同了解的.....係新聞/八卦/及其他低層次的訊息
我之前聽過:人係好難賺到佢認知以外嘅錢。

何止呀,我就話人係好難理解佢認知以外嘅事。好似計數咁,有人好叻,有人小學程度嘅數都計唔掂。
讀新聞,理解政治亦一樣,係一門學科同專業技術,好少人會明白呢度幾個貼講嘅道理,因為呢d野係愚港人認知以外嘅野,無論過左幾多年都唔會識番。

人蠢唔識政治,冇眼光做決策唔緊要,最緊要係跟啱大佬咪得囉,你睇下隔離澳門特首係咪特別叻?我唔了解佢,但佢跟足國家防疫措施copy落澳門,證明佢有一次有眼光已經夠。(by the way我唔係想話林鄭,佢嘅可用之人係不足)

人很難理解認知以外的事。

中印脫離接觸,國家4名軍人英勇戰死。我睇到網上嘅一個留言,覺得唔錯,我改左少少放上黎:

黃昏將至
我吃著白米飯,喝著快樂水
想不通為甚麼這些身體強壯的士兵會死

深夜驚醒
他們是為我而死。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-2-20 10:33 AM 發表

內地醫療好可能好快回歸國有化。。。
以後係國內睇醫生可以好平了。
那就真的做到病有所治,老有所依了。。。
幾年前係機緣巧合嘅情況下接觸過內地私家醫院集團嘅幹部,佢地會收購n線小縣城嘅醫院同埋將所有野開始電子化,例如電子輸入診症資料(係呀,幾年前嘅小醫院係冇的)。宜佢地都講目標係係全國將呢d醫院現代化。
但呢班幹部以前都係解放軍醫院嘅人黎,宜家我諗番可能係中央未放心醫療私有化,所以都係搵自己人搞醫療集團。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2021-2-21 07:07 PM 發表

諗起都興奮,遲啲香港就有人面識別😛
到時邊個面癱,果個就係黃皮白,
又少一大班同我爭疫苗了😌😌
洗咩擔心舖天蓋地宣傳,毒針宣傳得多都係毒針,有用嘅良藥唔宣傳遲下都會有人打。

拿,我冇指明邊支係毒針,唔好老屈我

主題標籤 #海關
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]