• 瀏覽: 1,120,872
  • 回覆: 7,444
  • 追帖: 213
+891
引用:
原帖由 清晨小小樓奴 於 2021-2-24 09:49 AM 發表
師兄們講開香港天線,小弟今晚上網番睇吓邵氏套"香港73"重溫吓先
大時代都有講

引用:
原帖由 神..六 於 2021-2-23 10:43 PM 發表
世代轉型,將有工種消失
但係某工種類將會永生不滅(50年內).....
護士、家傭、維修.....所以
後生仔
讀書唔成就咪撚去做洗頭仔、西裝地產AA或者賣電話咭自欺欺人半咬老軟過日晨喇!
的起心肝入3行學番門手藝,吃得苦過得3兩年就人工高差唔多保證實買得起樓,做到6.7十都仲有得你做....

https://www.youtube.com/watch?v=qBBtkbTNjUs
紐約市長都講過,讀個冇叉用學位去老麥做收銀,不如一早去學修理水電,搵更多錢。

引用:
原帖由 hanE 於 2021-2-24 10:07 AM 發表

屯門卓x居店以前經常食,執咗係大興再開就冇再幫趁,可能而家冇咁離譜。
果間幾好,有次我去食肉絲炒麵,發到好大碟

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-2-24 10:12 AM 發表

紐約前市長都講過,讀個冇叉用學位去老麥做收銀,不如一早去學修理水電,搵更多錢。

https://cdn.discuss.com.hk/t/d0bfcd/f/800x0/https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_200411/20200411_c13cbfcac82e61781a17TlvNgWW0wQTe.jpg

幾十年前都有人講過,尾蟈掃街都係大學生,係臭港白痴yc先當自己人上人。

引用:
原帖由 清晨小小樓奴 於 2021-2-24 09:35 AM 發表
第一代老千股
唔係佳寧嗎?

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-2-24 10:27 AM 發表

唔係佳寧嗎?
不同年代
佳寧係80年代發生
而香港天線係73年發生

昨天香港最大嘅新聞有兩件
1>即將通過DQ區議員違反宣誓細則
2>判國賊劉利群升職

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-24 09:39 AM 發表

哈哈!
警司兄原來這樣年青
我都係第一次聽

引用:
原帖由 太大星 於 2021-2-24 10:54 AM 發表

我都係第一次聽
我當時都好細,不過我父親就因為果次股災唔見左十幾萬!記住,係 1973 年的十幾萬

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-24 11:05 AM 發表

我當時都好細,不過我父親就因為果次股災唔見左十幾萬!記住,係 1973 年的十幾萬
當時可以買幾層樓 !

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-2-24 11:06 AM 發表

當時可以買幾層樓 !
馬兄係有錢仔

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-24 09:43 AM 發表

我記得當年真係 sell 佢祗做天線,仲係魚骨果隻,而當時全港都用魚骨,應該係全世界都用魚骨,第一代財演就講到佢成隻騰訊咁!結果,唔使我講啦
未見證過
但個故仔聽過

引用:
原帖由 太大星 於 2021-2-24 11:07 AM 發表

馬兄係有錢仔

我細個係住舊樓板間房再轉到屋邨長大
正式係草根階層!

引用:
原帖由 hanE 於 2021-2-24 10:07 AM 發表

屯門卓x居店以前經常食,執咗係大興再開就冇再幫趁,可能而家冇咁離譜。
新雄雞,私扭,商舖貴租,縮少少水應該....
天水圍x哥個街市聽講賣d野都係全港最貴......

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]