• 瀏覽: 1,120,989
  • 回覆: 7,444
  • 追帖: 213
+891
引用:
原帖由 kylohk 於 2021-3-2 12:38 AM 發表

中央好有可能已經有幾個定案喺個櫃桶裏面,依個可能係其中一個。

如果直選真係變做雙議席單票制,咁班激進份子一定冇生存空間。選區大議席多會鼓勵好多人鬥激博上位再喺選舉博攞嗰5-6%票低票當選。同時又令到唔再值得玩配票。

建制同反對派每區肯集中票源就會保證各有一席,兩派最終會剩番一兩個黨,大大減低分裂嘅局面。
但出選名單點協調有難度,莫話泛暴,連假建制都難協調,再加上田二五願唔願意再協調係未知之數

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-26 12:40 PM 發表

順便講吓現在就業搵工嘅市道:

1. 由去年11月開始搵工到現在,我只係透過JobsDB網上申請工作,係唯一途徑,因為襟個「apply now」就得,夠方便。就因為夠方便,漁翁撒網send咗400多個申請出去,而且好多空缺係無限輪迴,由去年11月刊登招聘廣告到現在,一個月出幾次廣告,都仲請緊人........

2. 由11月到現在約有20份有面試,其中40%係上市公司,其他係一般企業,及有一份 ...
恭喜晒大叔! 🎉🎊
(啱啱先至追到這個post)

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-2-28 12:34 PM 發表

港豬不嬲都唔鍾意用腦,殖民地年代就鵪鶉咁唔敢多聲多氣,回歸後畀班政棍煽動洗腦,覺得自己大哂,有無窮無盡的權利,而凸區政府就軟弱無能,畀人吠兩聲就縮,久而久之就縱到班港豬囂張跋扈,事事都無理取鬧。
100%agree

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2021-3-2 08:35 AM 發表

但出選名單點協調有難度,莫話泛暴,連假建制都難協調,再加上田二五願唔願意再協調係未知之數
但呢個制度係排除晒所有細黨入局機會.....

當年回歸後為打擊港同盟壟斷,就搞比例代表制去令建制細黨有得玩......
結果,犯聞就將自己打散變碎片化,仲要玩激進去吸納最低限額入圍....

依家又行番雙雙制去令犯聞融合番做大黨......

期待馬兄繼續喺時政版延續『天南地北』!

再次呼籲大家集中討論『時政』話題,
以免被指違規!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]