• 瀏覽: 1,121,023
  • 回覆: 7,444
  • 追帖: 213
+891
引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-2-1 11:26 AM 發表

仲有2日就立春, 大師有冇提示?
咁呀⋯⋯就過埋呢兩日,到立春再講。

引用:
原帖由 scottiehong 於 2021-2-1 11:29 AM 發表

嘻嘻, 多口搭句咀就引到大師出指示

引用:
原帖由 scottiehong 於 2021-2-1 11:24 AM 發表

睇定啲先,唔駛急。

阿爺係邊防放重兵唔駛怕。隨時仲可以越境執法(其實間唔中都係,阿爺無揚出來之嘛)

睇定啲 睇定啲
不擔心,中緬的撣邦本身是中國人亦是緬甸人,單單靠這個割據,軍方唯一依靠,就是阿爺!

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-2-1 11:28 AM 發表

當個班曾經係愚港嘅磚業中產
過到陰國要為奴
必定極度懷念佢哋過往嘅愚港生活:

例如:
-小朋友要讀名校
-經常買下名牌
-年年返兩三次鄉下(小笨)
-久唔久去半個島high下tea
-買餸要去shittySuper
.....
.....
慘 慘 慘..... 去到陰國乜都無啦
咪信班PK, 講就最叻,乜野文章都搬曬出黎證明利多於敝,跟住叫班冇腦行先,自已就縮,到頭黎咪死死地氣留返係香港,講一句「我要為香港好好活下去!」,百搭好使好用

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-1 11:25 AM 發表
剛剛看了旗揚就緬甸政變的分析,合理!他認為緬甸這些年經濟發展很不好,緬甸軍方可能缺錢了。所以自己跳上舞台執政,加快中緬經濟走廊的建設。另外,考慮印度的因素。如果真的有人想挑起印度內戰、分裂,緬甸軍方也必須加強戰備。
由這個角度睇,昂山失去了西方的光環,對緬甸沒用了,因為靠中國,單靠軍方也做到,那又可必再揾個中間人呢!
個人傾向旗揚的分析,講真,軍頭要錢,阿爺一樣有,大家記住,白兔也有黑色的

湯文亮指,香港銀行未見有大幅撤資現象。
👆🏻
即刻諗起當年Quebec省話要獨立,啲商家一係搬總部,一係撤走😏

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-2-1 11:12 AM 發表

唉,所謂為下一代

細路今日無得選擇
要跟住YC父母去陰國做下等人
將來細路大咗必定會怨恨
到時佢地生活差過香港人,返唔到黎,又俾當地人歧視佢地新移民,佢地會變成當地的問題😏

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-1 11:05 發表
”Myanmar Now”剛剛消息,緬甸軍方電視台宣布,緬甸副總統敏瑞就任代總統。緬甸真的政變了!
唔好意思,之前無睇其他人分析,編輯掉

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-2-1 11:28 AM 發表

過到陰國要為奴

例如:
-小朋友要讀名校
-經常買下名牌
.....
.....
頭一年應該會幾開心,因為如果佢地住得遠離巿中心,咁住屋係平啲,買西式食材都平過香港,到時佢地應該唔去日本去反而係去歐遊嘅,買名牌亦都平啲。不過去到嗰邊無朋友俾佢地show off名牌,靚衫,做洗碗收銀帶出黎都俾人當係假野,show出黎仲可能俾人打劫,歐遊又只可窮遊 😏

如果佢地有啲儲蓄,陰國又未PK的話,甘於平淡應該頂得住。不過我以前都講過,甘於平淡的話,喺香港生活都一樣會過得唔錯。

引用:

過到陰國要為奴

例如:
-小朋友要讀名校
-經常買下名牌
.....
.....
對人就會講令一套架啦。
佢地會話小朋友而加開心左,讀書好輕鬆,快樂學習。其實向呢度係大黃人逼細路之嘛。大人都多左時間陪伴家人,冇咁大壓力。向呢度,又唔肯放下身段。

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-2-1 11:53 AM 發表

到時佢地生活差過香港人,返唔到黎,又俾當地人歧視佢地新移民,佢地會變成當地的問題😏
呢點最like. thumbs up
高盧的前殖民地移民問題

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-1 11:45 AM 發表

個人傾向旗揚的分析,講真,軍頭要錢,阿爺一樣有,大家記住,白兔也有黑色的
係喎,昂山西方光環已失,親中又不及軍方,兩面不是人。軍方倒不如全力和祖國合作發展共贏。

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-1 11:35 AM 發表

不擔心,中緬的撣邦本身是中國人亦是緬甸人,單單靠這個割據,軍方唯一依靠,就是阿爺!
食午飯先

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-2-1 08:14 AM 發表

真的非常過份,我用電腦上呢版,個畫面右下角長期彈視頻,面積越來越大,遮住嗮。衰到有一排連熒幕下面都出埋橫額,跟住左面也彈出。至於YOUTUBE,一篤入去條片,就要你睇廣告,你唔停佢唔停,時間仲長個人地條片。講唔夠幾句,又廣告。最大吉利是,一轉畫面,就話:你已確認有了癌症,仲要等佢5秒先斬到。
轉bilibili  不過要在chrome裝unblock bilibili 插件, 先可以睇晒所有片, 如果唔係有d 片是香港地區看不到的

引用:
原帖由 scottiehong 於 2021-2-1 11:29 發表

太好了👏👏👏

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]