• 瀏覽: 4,958
  • 回覆: 33
+2
港府據報考慮強制機組人員14日隔離檢測 包括本地機組人員

港府正考慮進一步收緊外防輸入措施,考慮強制不分本地、外地機組人員,均須在酒店隔離14日檢疫。

又係一個好做唔做,外國機員而家都已經唔準出街等飛走。而家搞本地。

廢官知唔知香港機員去到外國已經好似發瘟咁俾人隔離?完全無機會接觸外國人。

請問而家係咪有本地機組人員回港後確診?第4波已經無啦⋯⋯

設計第一,品牌第二,內涵第三

反同性戀,反福利主義
咁怕死,不如香港以後唔俾私家車行

因為每年私家車都車死好多人

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-21 17:47 發表

港府正考慮進一步收緊外防輸入措施,考慮強制不分本地、外地機組人員,均須在酒店隔離14日檢疫。

又係一個好做唔做,外國機員而家都已經唔準出街等飛走。而家搞本地。

廢官知唔知香港機員去到外國已經好似發瘟咁俾人隔離?完全無機會接觸外國人。

或者有多的人媽叉佢地又改變了。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-21 18:32 發表

或者有多的人媽叉佢地又改變了。
神兄,香港政府恨鐵不成鋼啊

疫情點㩒都唔會完
大陸咁強勁都還有個案

而家係要將社會重回正軌,唔係再搞事摧殘各行各業

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-22 09:51 AM 發表
疫情點㩒都唔會完
大陸咁強勁都還有個案

而家係要將社會重回正軌,唔係再搞事摧殘各行各業
其實你都唔好旨望可以回正軌,
香港係外放形經濟,
依家D 疫曲, 特別係 外國的,
相信效果未必顯著,
外國應該KEEP 住爆,
所以大勢係回不去了.
反而香港, 還可以等疫苗, 如果
有部份效果, 再加上人人口罩,
還可以回復部份生活.

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-21 17:47 發表

隔離所有機組人員14天. 係好事來的. 但容許佢地14天內離港就ok 了.

基本上, 所有曾到中國之外地區人仕為最高風險.  
接觸最高風險人仕, 列為高風險.
接觸高風險人仕為中高風險.
醫護有著全套裝備可以降兩個風險級數.

最高風險 <== 隔離21天. 指定交通工具.
高風險<== 隔離14天. 指定交通工具.

...etc

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-22 13:41 發表

隔離所有機組人員14天. 係好事來的. 但容許佢地14天內離港就ok 了.
外國果班,而家都已經隔離緊,只能在酒店房等待離開香港。

而家新措施係想針對香港人本地居民果班。

其實佢地去外地一樣已被隔離,不會接觸到當地人

等我教下個白痴政府點做啦. 唔需要用感覺去制定製度的.

首先每個人都有一個Risk 指標.

個人的RISK
本地人沒有出國. Risk: 10
所有曾到中國之外地區人仕為最高風險.  Risk : 100 (英國等地可列為Risk: 200)

接觸者的RISK
沒有帶Mask 接觸過高風險人仕: (高風險人仕的Risk ) * 90%
帶Mask 接觸過高風險人仕: (高風險人仕的Risk ) * 70%
醫護有著全套裝備 : Risk * 20%

Risk >= 150 <== 不準入境

Risk >= 100 <== 隔離21天. 指定交通工具. 多次檢測
Risk >= 70<== 隔離14天. 指定交通工具. 多次檢測
Risk >= 50 <== 家居隔離14 天. 2檢測

空姐無論點計. Risk 都係80 至 100 之間!
外傭: Risk 100 ...etc

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-22 01:45 PM 發表

外國果班,而家都已經隔離緊,只能在酒店房等待離開香港。

而家新措施係想針對香港人本地居民果班。

其實佢地去外地一樣已被隔離,不會接觸到當地人
點解有例外?
之前有人媽叉政府點解有人例外,依家收緊番又響度媽叉政府?
乜野道理??

佢仲話:唔好意思
點解而架仲唔醒覺?
梗本就係喺度播毒!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-22 14:00 發表

點解有例外?
之前有人媽叉政府點解有人例外,依家收緊番又響度媽叉政府?
乜野道理??
因為呢班人,等同每日運糧食來港的司機

趕絕佢地,邊個令社會運作?

運一車菜來港,又要隔14日?

點解美容院要停工?警察唔洗停工?係咪例外?

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-22 13:47 發表

等我教下個白痴政府點做啦. 唔需要用感覺去制定製度的.

首先每個人都有一個Risk 指標.

個人的RISK
本地人沒有出國. Risk: 10
所有曾到中國之外地區人仕為最高風險.  Risk : 100 (英國等地可列為Risk: 200)

接觸者的RISK
沒有帶Mask 接觸過高風險人 ...
而家空姐根本已同無出國一樣,全程已被隔離

無論外國隔離我地,同我地隔離人地,都係一樣

只係好多人唔知,以為空姐去到外地都重可以出街

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]