• 瀏覽: 4,998
  • 回覆: 33
+2
引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-22 14:35 發表

而家空姐根本已同無出國一樣,全程已被隔離

無論外國隔離我地,同我地隔離人地,都係一樣

只係好多人唔知,以為空姐去到外地都重可以出街
因為就算佢無離開架Aeroplane. 接觸過 高風險的人. 都算很高風險咯.

而且, 佢係當地都好大機會接觸到不同的人仕. 包括入境/旅客等等.

而呢一條Rule 係人人平等的. 只要跟好條Rule. 就好簡單去分咩人要隔離. 咩人不用.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-22 14:41 發表

因為就算佢無離開架Aeroplane. 接觸過 高風險的人. 都算很高風險咯.

而且, 佢係當地都好大機會接觸到不同的人仕. 包括入境/旅客等等.

而呢一條Rule 係人人平等的. 只要跟好條Rule. 就好簡單去分咩人要隔離. 咩人不用.

如果係咁,成個油麻地佐敦人都應該運往酒店隔14日

因為佢地的risk指數係爆分

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-22 14:46 發表

如果係咁,成個油麻地佐敦人都應該運往酒店隔14日

因為佢地的risk指數係爆分
所以跟呢條Rule. 係應該行禁足令的. 再行檢測14天等等. 14天後就成區跌去低風險..

而且跟據數字, 現在應該係印巴籍最高風險. 而唔係油尖旺深.

而我呢個只係例子. 不過大致上比你知道空姐係 高風險 的.
總之定左條Rule. 大家跟住條Rule 做就ok. 無問題的. 所謂的額免就真係唔好啦.

機上乘客是否高危人士要隔離?機組人員是否不用與機上乘客接觸?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-1-22 16:13 發表
機上乘客是否高危人士要隔離?機組人員是否不用與機上乘客接觸?
咁在醫院做護士照顧確診人士果班係咪要永久禁止離開醫院?

正路係要制定政策防止感染,例如機上不設餐飲,沒有機艙服務等等

你明唔明?

如果係有效,任何措施都值

但拖左成年都搞唔掂,就證明再嚴厲都唔work

現在是時候將經濟影響人數減少,而不是無限增加

否則只會在天災之上再加上人為災害

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-22 04:39 PM 發表

咁在醫院做護士照顧確診人士果班係咪要永久禁止離開醫院?

正路係要制定政策防止感染,例如機上不設餐飲,沒有機艙服務等等

你明唔明?
在醫院做護士照顧確診人士果班 dirty team 係有特殊裝備。普通醫護人員如不幸遇上確診者,又的確係需要隔離。

如果航空公司做得到機上不設餐飲,完全沒有機艙服務等等,又的確係有得傾,不妨考慮埋好似dirty team 咁全副醫療裝備招呼乘客,不過係要做得到先有得傾。依家唔係咁就要照現在情況做決定。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-1-22 17:45 發表

在醫院做護士照顧確診人士果班 dirty team 係有特殊裝備。普通醫護人員如不幸遇上確診者,又的確係需要隔離。

如果航空公司做得到機上不設餐飲,完全沒有機艙服務等等,又的確係有得傾,不妨考慮埋好似dirty team 咁全副醫療裝備招呼乘客,不過係要做得到先有得傾。依家唔係咁就要照現在情況做決定。
你開始get到point了,而家就係要做一些在不影響固有生活下,又可以防避疫情的事。

機組人員要穿防護裝,完全不提供服務,只做維持機艙安全的事。6小時內航程禁止飲食。6小時以上自備糧水。隔行坐人。禁止乘客擅自調位等等等等

而不是要機組人士隔離14日
一個月返兩日工,每次隔14日,咁咪永世返唔到屋企?

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-21 05:47 PM 發表
港府據報考慮強制機組人員14日隔離檢測 包括本地機組人員

港府正考慮進一步收緊外防輸入措施,考慮強制不分本地、外地機組人員,均須在酒店隔離14日檢疫。

又係一個好做唔做,外國機員而家都已經唔準出街等飛走。而家搞本地。

廢官知唔知香港機員去到外國已經好似發瘟咁俾人隔離?完全無機會接觸外國人。

請問而家係咪有本地機組人員回港後確診?第4波已經無啦⋯⋯
香港特衰正苦
點會有正點貢獻

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-22 01:45 PM 發表

外國果班,而家都已經隔離緊,只能在酒店房等待離開香港。

而家新措施係想針對香港人本地居民果班。

其實佢地去外地一樣已被隔離,不會接觸到當地人
或有機會在來港航班上服務過有新冠病毒乘客,所以同入境乘客一樣隔離十四天可以理解.

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-21 05:47 PM 發表
港府據報考慮強制機組人員14日隔離檢測 包括本地機組人員

港府正考慮進一步收緊外防輸入措施,考慮強制不分本地、外地機組人員,均須在酒店隔離14日檢疫。

又係一個好做唔做,外國機員而家都已經唔準出街等飛走。而家搞本地。

廢官知唔知香港機員去到外國已經好似發瘟咁俾人隔離?完全無機會接觸外國人。

請問而家係咪有本地機組人員回港後確診?第4波已經無啦⋯⋯
唔廢做唔到!

垃圾還有回收的功能,但這個政府,是垃圾都不如。

引用:
原帖由 joaman 於 2021-1-23 21:34 發表

或有機會在來港航班上服務過有新冠病毒乘客,所以同入境乘客一樣隔離十四天可以理解.
你只係為你自己著想就可以咁講

如果機組人員飛一日隔14日,咁每個月飛兩日,咪永遠不能回家?

而家首要係係要想辦法不受感染,而受感染後才找出來為次。

如果接觸過感染者就要隔離,做醫護的應永遠禁足在醫院內

要機組人員full gear,停service,禁餐飲

才是正路

要求立刻隔離在疫區執勤的一千名紀律部隊人員

因為以政府邏輯,佢地都係好高危

要滴水不漏嘛,隔離啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]