• 瀏覽: 32,013
  • 回覆: 338
+12
被稱「Lunch哥」的學生李國永被指在職業訓練局15歲女生陳彥霖的死因研訊首日,與一名65歲女子在庭外滋擾陳彥霖母親等人,早前被控非法集結罪,案件今(21日)於西九龍裁判法院再提堂。「Lunch哥」在散庭之際舉起「五一」手勢,主任裁判官羅德泉斥「咩事啊你?向公眾席舉手勢係咩意思?」辯方律師向法庭致歉,羅官表明「法庭唔係表達事項的地方,唔好將依啲嘢帶入法庭」。

學生李國永(17歲)及退休保安人員賴瑞英(65歲)被控非法集結罪。

控方甫開庭表示,律政司已向兩名被告展開民事藐視法庭程序,希望待藐視法庭案審結後,才處理餘下的非法集結罪。辯方透露兩人正申請法援,仍待審核,裁判官遂將案件押後至5月5日再訊。
辯方一度申請更改押後日子,以遷就李國永應考文憑試日程。裁判官批准改期後,李國永轉身舉起代表「五大訴求,缺一不可」的手勢。羅官隨即斥「咩事啊你?」,並要求辯方律師解釋。
李國永向辯方律師表示他想「拉下筋」,辯方遂向羅官致歉,又指李國永知悉在法庭舉手勢的行為不當。羅官表明「法庭係處理案件嘅地方,你唔好用法庭當做表達事項嘅平台……其他事項唔係法庭所關注,唔好將𠵱啲嘢帶入法庭」。

佢係真傻? 唔係扮架?
佢到現在都唔知事態嚴重?

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20210121/s00001/1611206356682/「lunch哥」涉滋擾陳彥霖母控非法集結-庭上舉五一手勢稱「拉筋」-官斥「咩事啊你-」

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
引用:
原帖由 男E 於 2021-1-21 01:59 PM 發表
被稱「Lunch哥」的學生李國永被指在職業訓練局15歲女生陳彥霖的死因研訊首日,與一名65歲女子在庭外滋擾陳彥霖母親等人,早前被控非法集結罪,案件今(21日)於西九龍裁判法院再提堂。「Lunch哥」在散庭之際舉起「五一」手勢,主任裁判官羅德泉斥「咩事啊你?向公眾席舉手勢係咩意思?」辯方律師向法庭致歉,羅官表明「法庭唔係表達事項的地方,唔好將依啲嘢帶入法庭」。

學生李國永(17歲)及退休保安人 ...
黃絲真係on9架喎, 唔係扮

奸邪妖獸無法無天,連法庭權威都敢挑釁。

和理非,無破壞,算唔錯。。

引用:
原帖由 男E 於 2021-1-21 01:59 PM 發表

學生李國永(17歲)及退休保安人 ...
真可憐低能兒

好明顯係搏入赤柱睇住泥生吾好比人打

5.1勞動節?

LUNCH GOR

附件

6a51aae0-e6a9-11ea-bffd-02296f3375aa.jpg(41.79 KB)

佢痴筋

https://www.youtube.com/watch?v=HSSORs06DOU
成班禽獸不如, 傷口洒鹽!

真係替佢父母感到可憐, 呢個醫番都嘥藥費.

引用:
原帖由 hegangbei 於 2021-1-21 02:08 PM 發表

真可憐低能兒
可憐係香港及正常港人..

有二百幻低能兒將繁榮香港當亂世去破壞...

講真睇佢個樣真係有少少低低哋咁.

黃屍唔多唔少都腦有問題,呢件已經唔算勁。係有少少自閉。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]