• 瀏覽: 9,765
  • 回覆: 161
  • 追帖: 1
+4
全球新冠肺炎疫情肆虐,多國均加快新冠疫苗接種進度。為了讓更多國民接種新冠疫苗,英國等多個國家均推遲第2劑新冠疫苗接種時間。但以色列有研究指,若60歲以上長者只接種首劑輝瑞(Pfizer)疫苗,輝瑞疫苗

點解會咁嘅?點解會噉嘅?
一定係以色列有問題啦

新聞來源連結:

https://inews.hket.com/article/2857728?r=cpstni

無幫手作個有效率去到95%

引用:
原帖由 小小明星123 於 2021-1-21 10:29 AM 發表
呢啲唔合作嘅國家唔好再畀佢。

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-1-21 10:33 AM 發表

呢啲唔合作嘅國家唔好再畀佢。
等睇香港磚家點評論

香港藥劑屍攻會出來評論輝瑞美國肺炎疫苗 是否要香港政府入貨比香港居民選擇注射

話明接種2劑先有效嘛,遲啲睇下啲數據點先評論較為穩妥

美國優先,沒打死你算不錯了,感恩吧!傻逼!

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-1-21 10:25 AM 發表
全球新冠肺炎疫情肆虐,多國均加快新冠疫苗接種進度。為了讓更多國民接種新冠疫苗,英國等多個國家均推遲第2劑新冠疫苗接種時間。但以色列有研究指,若60歲以上長者只接種首劑輝瑞(Pfizer)疫苗,輝瑞疫苗

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2855000/2857728/2_1024.jpg

點解會咁嘅?點解會噉嘅?
...
根據輝瑞第三期臨床報告,65歲以上群組打完兩劑的保護力都只有84%,
低於整體95%。
(科興無此報告,所以唔知。)
所以打完第一劑只33%低於整體52%,都算可以解釋。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-1-21 10:42 AM 發表
話明接種2劑先有效嘛,遲啲睇下啲數據點先評論較為穩妥
可能佢想比英美知, 打一劑係無咩效,唔好諗住本身要打兩劑既一開二...

死亡率,殘廢率又有幾多啊?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-21 10:44 AM 發表

根據輝瑞第三期臨床報告,65歲以上群組打完兩劑的保護力都只有84%,
低於整體95%。
(科興無此報告,所以唔知。)
所以打完第一劑只33%低於整體52%,都算可以解釋。
對!腦殘曱甴話:3 萬挪威人打針死29人都冇問題!

藥廠話要種夠兩劑喎
到時會有九成以上

引用:
原帖由 遊鯤 於 2021-1-21 10:52 AM 發表
藥廠話要種夠兩劑喎
到時會有九成以上
不過 ,據報道,西睡 CEO 一針都無打過!?

引用:
原帖由 小小明星123 於 2021-1-21 10:29 AM 發表
有呀,香港藥劑師囉

反正都係留比200幻+1打,無所謂啦

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]