• 瀏覽: 81,228
  • 回覆: 38
  • 追帖: 4
+23
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-24 10:25 PM 發表

咁就唔駛要人放棄BNO啦!

針對移民嘛!等佢哋有外國國籍再講啦!
最少6年後..........
你有BNO無問題,甚至唔洗主動放棄
但係,當你利用BNO去移民,BNO就係外國國藉了,因為英國一向都話BNO係國藉,加上最近比居留權,可以做野
移得民既,就唔好諗住食回頭草,中國斷後路亦幫到佢地唔會比英國趕走

你呢D 狡辯方式,真係低級,係兒登練返黎架?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-24 10:35 PM 發表

我去外國居住就係移民?

我去「工作」唔畀呀?
我去「體驗生活」唔畀呀?
我陪仔女讀書唔畀呀?
中國國藉法寫明,唔得就係唔得。

你去工作的話,你可以用特區護照申請工作簽證,當你本BNO不存在,無問題。
只要你用特區護照,乜事都無。
但你靠BNO移民?唔該睇清楚中國國藉法先。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-24 10:38 PM 發表

你家下連「貪方便」都唔畀,都要上綱上線?

你真係叫人走咋喎!
無唔比,貪方便你咪走,做事前諗清楚後果。

貪方便你唔戴口罩出街,睇下會點?
是否承認bno係國藉, 本來主動權唔係中國度, 宜家係英國承認bno係國藉. 中國係國內法不承認, 避免香港人誤觸國藉法.

如果英國自己不承認bno係國藉, 到時可以再拗架. 問題英國會唔會鳩縮?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-24 10:44 PM 發表

咪又係兜番去

當年人對中共重有幻想,
而家劃我做黑五類、右派......兩件事了吧!

即係叫無論黃、綠、藍都要著草。
靠bno走果班都係戇鳩仔。
呢D 廢柴走左香港只會更好。

快D 走啦。中國無左你會更好。唔走正契弟。
又唔走又要嘈,好撚煩架。
唔好再講乜野用BNO去旅行。你用BNO去旅行,又會去一年唔返黎啦,你估其他國家肯比你旅行咁耐?
同埋你總可以用特區護照。咁戇鳩既講法我都係第一次聽。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-24 10:48 PM 發表

但歷史證明,畀人劃做右派、黑五類,唔走先係戇鳩仔
係咩?
當年既黑五類今日撈成點?

係一個個個都經歷過知死既國家,移民去一個有戇鳩仔燒發射塔抗疫既國家,我等睇有人比傻佬當街斬死。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-24 11:06 PM 發表

畀人下放、瞓牛棚、跪玻璃(真係碎玻璃).........唔死得,
等人平反,跟住窮死。

所以,我係等大陸出招,錢有部分走左,
睇吓走唔走哂!
中共肯停手,咪等多幾年.......唔肯停手,咪再見香港!
走啦,唔走正契弟。
得把死人口,又要走又怕返唔到黎,都唔知怕乜。
你班友去到等做黑五類就真。到時你既命仔取決於中國係咪強大到英國都驚左唔敢郁你地。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-24 11:11 PM 發表

唔駛咁扯火喎!

放心啦!中共肯畀足夠著數畀我,我一定留低。
為咗錢,會殺頭的白粉都有人賣啦!
何況留係香港?!
放心,唔會有著數。唔走正契弟。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-25 08:32 PM 發表

又係度見風就是雨.......誇大個問題。

香港用中文授課的學位唔多。
主流係英語。
有非英語授課的課程,唔代表唔合資格,
例如,英國大學學位都有機會讀下法文,
讀法文當然授課語言就係法文。
所以一般來講係睇百分比,有幾科非英語授課就無乜所謂。

而且你果一個25%係指「修讀大學教育資助委員會資助課程的學生統計數字」

香港每年去外國(主要係英語國家)留學的人,
有一段時間幾乎係等同可以修讀資 ...
放心,我地會去信英國證明你班茂利英文有幾好。

或者,唔洗我地證明,香港班大學生早就七出國際。

人地問你做乜唔考試,怕你唔識答。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-25 09:04 PM 發表

人哋根本就唔需要你英文好,
否則就唔會豁免65歲以上的人士考試。
65歲以上英文唔洗好架。

但係,65歲以上憑乜野移民呀?咪就係靠家庭。唔係點證明可以養得起自己?

咁佢D仔女英文唔洗好呀?

唔該用下腦,諗清楚人地定呢D條件既原意。唔係比你符合晒所有條件,過晒所有考試,一樣可以唔批。
小聰明無意思架。你當英國佬係弱智?唔好以己度人啦。
黃撚最戇鳩就係呢樣野。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]