• 瀏覽: 81,243
  • 回覆: 59
  • 追帖: 4
+23
引用:
原帖由 bbq2002002 於 2021-1-24 07:52 PM 發表

係你唔睇上文下理掛住打飛機
我問你呀70歲駛唔駛考試,可唔可以直接bc?
之後你同我講要比applications fee唔叫直接bc...?
放過我啦,我都話原來你寫既野,唔係照字面咁解咯,
呢句 只係你能夠合法留英5+1就有bc,原來只適用於長者,大佬,咁我真係好難估到原來有呢個含義喎

引用:
原帖由 bbq2002002 於 2021-1-24 07:59 PM 發表

無限補考到65歲以上自動變bc得唔得呀??
咁就正喎,你開補習社實發達呀,保證考入牛津劍橋,實情係叫你無限補考,考到為止,呢鋪掂呀

引用:
原帖由 bbq2002002 於 2021-1-24 08:04 PM 發表

咁我都估唔到你會唔睇上文下理以偏概全
為拗而拗
我都話左唔夠你玩咯,原來你寫既野,係唔可以從字面解釋,係任你解釋,真係令我大開眼界啦

引用:
原帖由 bbq2002002 於 2021-1-24 08:05 PM 發表

我驚你死左都未入到喎
但人地就講到明65歲以上就得
不過你個提議好好, 值得大家考慮
下?照你偉論,請睇返最近bno過去既人,唔少接受訪問既都係20零30歲,即係要佢地考30幾年?我都唔知佢地有無咁長命喎?

引用:
原帖由 bbq2002002 於 2021-1-24 08:08 PM 發表

我都唔夠有老花既人玩
只係你能夠合法留英5+1就有bc  我都好想知呢句,到底點老花法,可以睇出第二個意思?

引用:
原帖由 bbq2002002 於 2021-1-24 08:11 PM 發表

咩叫英國移民條件無變??
昨天唔得閒,現在才覆,你講呢句,其實係無意思,咩叫英國移民條件不變?你咪自己答左住滿6年就有bc呀,呢個咪就係你理解中既條件羅。
不過算吧,我都話如果你寫既野,原來係有其他解釋,請先寫清楚,否則被人一反駁,先話唔係呢個意思,講真,如果大家討論,唔係照字面意思解釋既話,又點討論呢?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-24 08:21 PM 發表

你太鑽牛角尖。

佢哋主要係英語能力衰左,
你要記住,每年都有好多東歐移民想入籍,
佢哋可能係七老八十,
只係識用匈牙利語、波蘭語、非洲果啲就只識法語/西班牙文........

信你就信, 唔信就算,反正我肯定好多香港人唔駛考,
DSE有3都已經唔駛考。
食豆咁食,食豆都係一個條件的話......你太鑽牛角尖!
師兄,你所講既,根本同我和另一位師兄所討論既,完全係兩樣野,你叫我點同你討論?其實我之前跟你討論時,已發現你很愛離題,愈講愈遠,你之前話被其他師兄粗口問候,可能很大原因係因為咁,九唔搭八,真係好易令人扯火架

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-25 04:12 PM 發表

你係挑剔緊人表達方式去諗住以此「拗贏人」。

簡單啲講,
一個一般香港人唔駛考的試(英語能力)+一個我三十年來未聽過會旅(英國生活)

莫講30%肥佬,90%肥佬都斯唔關香港人事啦!
其實你真係9up無極限,點解一般香港人唔使考英語能力試?
只要你是18歲以上,當你要申請入籍英國或永居,就要展示你英語能力的證明,證明方法是取得英語B1, B2, C1或C2 Level的資格;又或在英語國家取得全英文授課的本科或本科以上學位。如申請者已65歲或以上,又或長期身體或精神有問題並獲醫生開出豁免證明,英語能力證明要求便可豁免。

請問所謂既一般香港人會有以上資格,其實你咁鍾意9up,我真係唔奉陪啦,你加油啦,我終於都明點解咁多師兄會對你講粗口啦

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-25 05:00 PM 發表

而家50歲以下的好多人有degree,
而香港頒授的學士學位都係英語授課。

講真,去到英國讀一個都得啦!
5年時間,夠哂了。
你想笑能死我咩?人地寫明係英語國家呀,你係唔係唔識字呀?香港幾時變左英語國家呀?大佬,你放過我啦,我真係唔想回應咁低質既討論,簡直係浪費時間

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-25 05:18 PM 發表

你搞錯了,佢係講授課語言係英文。

You can prove your knowledge of English by having a degree that was taught or researched in English.
其實你真係放過我啦,自己google好嗎,份份報紙都寫明要係英語國家取得大學學位,即係佢地份份都錯晒,你一個岩?哇,咁勁呀,你想笑死我?

https://inews.hket.com/article/2798264/【BNO移民】%20%20何為「識英文」-%20BNO申請入籍英國4大要求

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20201108/mobile/bkn-20201108160014534-1108_00862_001.html

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-25 06:06 PM 發表

我果一段野係官網copy黎:

https://www.gov.uk/english-language/degrees-in-english

補充一點,如果你唔係英國大學學位,
你就一定要由大學直接郵寄你份成績表去英國有關部門先會認數,
(情況就如你想申請外國大學深造學位咁)
有啲人已經係呢一方面做左research 教係香港讀大學的人點豁免英語能力考試。

https://muse404.blogspot.com/2020/11/bnomedium-of-instruction-letter.html?m=1
你既應該係舊版,在舊年12月1日英國已發出最新指引,傳媒應該就係根據新資料所寫。
https://www.gov.uk/government/publications/knowledge-of-life-and-language-in-the-uk

但其實呢個都唔係重點啦,我真係無興趣同你再討論了,bye

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-25 07:07 PM 發表

舊你條毛!
如果你咁都想攞出黎「包拗頸」只會令人覺得你英文有問題。

你條link之中,個PDF內都係咁講。

A person can demonstrate they meet the KoLL requirement where they have a degree that was taught (or researched) in English.

此外,英語要求水平B1 其實就係 ...
本來我都唔想再回應,回應埋你最後一次啦,好無,就算傳媒所寫既英語國家學位係錯,香港學位都可以申請

但根據修讀大學教育資助委員會資助課程的學生統計數字

香港擁有高等教育學歷的人口比例過去多年持續增加。截至二零一八年,年齡在15歲及以上的人口中約有四分之一曾接受學士學位課程或以上的教育

香港只得約25%人有學位,當中仲唔係全部以英語授課,但你上面所寫既偉論係  一個一般香港人唔駛考的試(英語能力)

即係最少仲有75%香港人要考,咁請問何謂一般香港人唔使考?莫非呢75%都唔係一般香港人?  

我真係好點累了,同你9up真係好辛苦,你加油啦bye

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-25 08:22 PM 發表

早知道你呢一個「包拗頸」會咁講。

首先.......65歲以上唔駛考,如果計埋果6年移民監,
即係今年59歲以上的人,就有無degree都無問題喎!
光係剔除呢一群,重會唔會係75%呀?
以你「論證」手法,已經衰哂啦!

而且,都唔係全部香港人可以去英國,
係擁有BNO的人先可以去,
簡單啲講,係97前已經住滿7年,呢一群人通常係自小係香港受教育,

此外,英語要求水平B1 其實就係大約等同i ...
剔除左呢群?又係一個無聊玩法,咁請問聲25%有學位既人,個個都全部係英語授課?有中文授課就唔合資格,個度又要減幾多?
不如我讓你啦,你咁鍾意估,就當得返50%人唔合資格,都成一半人喎,呢一半又唔係一般香港人?
仲有你唔好又拉開話題,話易考啦,你之前係話唔使考,依家又變易考,咁你一開始話易考,再拎數據證明,咁咪得,我完全唔會有任何意見喎

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-25 08:32 PM 發表

又係度見風就是雨.......誇大個問題。

香港用中文授課的學位唔多。
主流係英語。
有非英語授課的課程,唔代表唔合資格,
例如,英國大學學位都有機會讀下法文,
讀法文當然授課語言就係法文。
所以一般來講係睇百分比,有幾科非英語授課就無乜所謂。

而且你果一個25%係指「修讀大學教育資助委員會資助課程的學生統計數字」

香港每年去外國(主要係英語國家)留學的人,
有一段時間幾乎係等同可以修讀資 ...
你加油,繼續幻想啦,你任何數據都拎唔到出黎,一味話75%無咁多,咁你有何數據證明無咁多?你全9up,其實點討論呢?所以你明點解咁多人爆粗鬧你啦,我拎數據,你就9up,根本係浪費時間,放心,我以後一見你個大名,真係即時彈開

引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-28 12:48 PM 發表

香港銀行體系已經“消失了”上萬億港幣,
已經震動了香港特衰政府,
你這樣鼓吹更多香港人移民國外,
艱道你就不怕《國安法》嗎?
其實睇多d新聞啦,你所謂既走資,之前有人係連登post都被人笑呀,舊年10月多左3萬幾億買大陸新股,到11月玩完,先走左1萬億,請問你識唔識計數?

https://inews.hket.com/article/2816437/金管局 ﹕新股帶動%20%2010月份存款總額按月急升6.4-

https://inews.hket.com/article/2841818/ 【港元存款】香港11月港元存款單月走資逾1萬億%E3%80%80金管局:涉IPO退款

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]