• 瀏覽: 81,288
  • 回覆: 11
  • 追帖: 4
+23
引用:
原帖由 afternoon 於 2021-1-21 10:01 AM 發表

即係英國張香港人得同內地人一樣待遇,黃粉又玻璃心又碎了
其實係點留到5年先係問題吧??

一向都咩人都可以申請,只係你用咩身份留到時間咁解
正如你香港夠7年可以申請做香港人 ,但你點合法留7年先係問題..................
中國人諗太多吧....

引用:
原帖由 DARKSILVER 於 2021-1-21 11:29 AM 發表

問題係, 逗留5年唔一定批!
其實去任何國家都係吧............
係留左幾多年可以申請居留
難度就個個地方有不同LA

當然,你話中同英都係借題發揮的喇

但基本上可以申請對香港人係好事
覺得唔需要的,唔申請就得
真係有需要的,咪到時申請

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-22 01:59 AM 發表

問題係人地從來無保證過佢一定會批你入藉, 但就出口術想你去試因為一定你一定送硬錢, 搞事搵你著數算乜野好事?
反觀中國最多只係做十五, 出到聲會閂鳩埋後門, 你真係去嘅話就踢你班賤人做人球, 無話人唔提你
to be honest 你去得就好多野有打算的LA
只係講讀書成本低咁多,如你本身有預小朋友去讀書 ,基本上已經唔會蝕

同埋 駛的錢我又唔覺咁多
英國我冇去過LA,但美加有

D人講到好貴一年,講真 ,我自己用真係廿萬都唔駛,加埋自己做下野 其實一年真係要支出的只係幾萬
當然 ,你都可以駛好多錢,我識一年駛過百萬的大有人在

只E種算係好事,你想去的有多個方法,唔想去的更冇影響

中英都玩野,其實就一定唔係好事 ,但最少E件事對香港人冇壞

引用:
原帖由 球麟麒 於 2021-1-22 08:30 AM 發表
Bno連美國都去唔到,就知連做門口狗的資格也沒有
去美國 你用咩護照都要簽證的LA
你用BNO 定特區冇分別的

P.S 親身EXP

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-22 10:46 AM 發表

睇你去邊到生活囉, 遠過天水圍返工揸成個鐘車咁可能係平嘅, 但係你要搵到工有人請你同埋真係要祈求唔好變人球囉.
如果你係有米, 就當然可以直接投資移民準則會好好多而且唔會餓死啦, 但係你本身有錢嘅做乜要冒險用BNO過去?
你咩支出得幾萬? 買咗樓供完所以唔使供嘅意思? 仲要搵到工先得呀. 香港你有永久居留權有綜援呀.

所以重點係我當係真係好平好易生活, 佢唔留你中國又唔比你返咁你 ...
其實係外地,好多時都會自己車
30分鐘已經去到幾遠,其實真係唔覺有咩大問題,可能住香港的會唔慣,但真係好平常,而且居住環境都唔錯 ( 我住過~300USD 其實都OK ,當然去到500-700的已叫好好)

搵工就度度都需要的LA ,你可以搵工 又可以咁讀書  ,其實已係一個好大的優勢

用BNO過去其實有咩風險,移民的一種方式咁解 ( BNO 成本低自然有人選擇,而且俾下一代讀書有咩唔好)
講真,香港人未必要中國籍,第二 未有新國籍之前,原則上係有舊有國籍的
當然,你話中國到時打橫行 咁你點講都死LA

支出係低啊 親身經驗 ,當然唔係英國
果時我只係帶左7萬HKD 過去,係果度做野讀書 ,當然你可以話娛樂係少的,但D人講到咁貴好多時係自己唔搵平

到最後, 點證明到你係用BNO 移民過去
你可以話有中國講冇其他人講,但講到咁時其實你連出入境自由都冇LA ,基本上冇咩可以做 ,因為人地拳頭大係道理

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-22 01:13 PM 發表

比人拒絕焗你用入境嘅護照出境但出唔到點算 :0)
就算比用特區護照, 入面無入境紀錄咁點解釋? 即係唔係用佢入境啦! 咁你用咩架? BNO離開超過一段時間無正常讀書/工作簽證? 啫係搏入藉囉
你用邊本出境都得的LA 就算唔用得BNO 你用特區唔得
再者,你就算用BNO申請英國都唔駛用BNO 入境,人地講緊的係個資格

同埋你入香港境要解釋的咩,真係咁耐都未試過

引用:
原帖由 球麟麒 於 2021-1-22 01:21 PM 發表

中國美國唔freind ,用特區護照要簽證好合理, 但英國美國freind底,又講到支持香港人,結果?condom咋
其實一向入US 駛簽證國家都唔多的LA  冇記錯50個國家都冇( E個唔肯定)

咁照你所講,即係冇的都係condom,有就係好FD??

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-22 02:17 PM 發表

咁咪叫人show下用咩入境比你留咁耐囉

宜家無, 但係問兩句絕對係feasible, 以前一樣無吹風要取消你中國藉添
你要估之後其實冇咩意思的
你可以話香港人唔俾出境都仲得

最少你都要因應現在去講吧

你入境  E 道過關 ,咁係唔係即係唔俾再咁入

再者,當你入英國境時你用特區 ,你半年返一返香港一次已得LA

引用:
原帖由 球麟麒 於 2021-1-22 02:15 PM 發表

我從來都無用要唔要簽證去定義系唔系condom喎,你的理解能力真系好有問題喎,建議你去進修下。
所以你講果句冇意思LOW

你香港人身份 你用咩P.P 都要申請簽證先去到US的LA

引用:
原帖由 球麟麒 於 2021-1-22 03:05 PM 發表

你真系唔明我講咩嗰喎!我而家唔係同你研究邊本護照有着數啊老細

Condom 引伸為用完即棄毫無價值
Bno屬非中國派系的旅遊證件,原意香港有咩死人冧樓內戰動亂,都可用旅遊嘅名義入境其他英聯邦國家暫避風頭或之後申請做難民,叫做安撫下你班殖民地遺民

美國不停口講支持香港人, 卻連一條退路都無比到港人就叫「支持」? 佢只想港人困獸鬥,目的搞亂香港為中國帶來麻煩,依家香港人對美國來講咪就係用完即棄毫 ...
首先
BNO 入唔到美國境咩 ,同樣入到的

中美都唔係為左香港的LA, 唔通真係無條件幫你咩

只係香港人為返香港自己盡量爭取咁解體 唔同政見爭取的唔同LA)

Condom如果你用美國對香港的 ,中國對香港都同樣係的LA
做人做事都係盡量靠自己,唔通求人對你好咩

只不過香港政府唔掂咁解( 無論你係咩政見都應該唔會覺他做好好LA)

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-22 06:53 PM 發表

唔好估, 咁你又肯定5年後一定得? 唔講5年後得唔得咁講宜家咩政策有咩意思? 宜家話你5年後一定得? 咪又係估

可以e道閘住你嘅啫, LOTR都要申請有蓋印架, 講到明要航空公司睇埋你入境英國嘅護照都得嘅啫
你當然係用現在的去講
正如五年後大家都唔會知,咁咪用現在的情況去討論

你現在講的基本上冇根據,我講的就基於現今情況講

BTW 最少有這方法過去係好事,你選擇唔過其實有冇對你都冇影響la

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-22 09:13 PM 發表

當然係用常識去講, 現在有邊Q個LOTR住夠5年得咗呀? 現在英國佬幾時有應承過一定批呀? 現在係話可以申請, 但係過去就晨早知英國佬叻玩野呀 :0)
正常你當然估條文係會做到la
英國係國籍條款上做到多個中國la

假設兩便對條款都係真係會做,對香港人都係好

你去的多個方法,唔去的都冇影響

唔係話你一定要信外國,但如果唔可信 中英都冇咩分別的

唔通中英真係無償對你好咩

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]