• 瀏覽: 81,331
  • 回覆: 80
  • 追帖: 4
+23
引用:
原帖由 osmandicky 於 2021-1-22 09:25 PM 發表

現時講緊無需要先取工作簽證,只要有bno ,有足夠現金生活半年便可以過去,慢慢找工作。
邊有審批?
都要審批確認你有半年生活費。

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-22 09:39 PM 發表

咁係你唔明中共咁做係想點, 何況唔回應又會比你班友話唔回應, 無論點你都係話係中共問題最醒係你呀嘛
總之中共出少句聲,做少啲野,我就唔駛再煩笠錢走。

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-22 09:48 PM 發表

傻啦, 又唔見你唔出聲, 等中共自己倒台? 你係咁叻嘅就唔係習近平做主席啦
我自問挑戰唔到大山,亦怕事,又智障(事實有人咁講我),
我只係識有乜「依郁」笠錢鬆人,
就係咁簡單。

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-22 10:34 PM 發表

嗱, 見你唔叫人搞事我就講多樣野你聽.
大陸係氹緊大家開心, 同埋人地做事係有目的(你鐘意可以話係陰謀)嘅, 而嚟樣野並唔係得大陸識/唔識. 你想走佬但係你要明白如果簡錯可能會更差, 英國佬亦唔可能比中共更當你係自己人.
當然你可以話我唔一定啱, 總之就大家睇路.
我呢一代去邊都唔會畀人當自己人,
事實上香港新移民都同社會格格不入,
我只係替我下一代想,
香港而家基本上係倒行逆施,
中共再激烈啲我重得掂?大佬,我第一個會計師專業資格係英國貨喎
而且好明顯中共再激烈啲,香港人好難維持過去的生活方式,
我點知我個仔會唔會不滿到極限一時衝動走去掟磚?

英國教育亦爛船有三斤釘。
我係香港再搵亦唔多得去邊,所以我笠埋啲錢走就算。
話知你國安法定黨安法、雙重國籍定雙黃蓮蓉、......

所以我而家睇下中共收唔收手,不過睇落去就似乎唔會收手,
因為而家又話要人放棄BNO唔做又削福利又盛......
大佬,我BNO係與生俱來,佢咁做即係好似以前劃我做右派、黑五類......要我劃清界線,
我重唔著草,難道等瞓豬欄時後悔莫及?

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-23 01:11 AM 發表

你將責任講到中共做野嘅問題, 問題係佢幾時對香港做過啲乜? 事實係國安法係黑暴發生咗先有嘅事. 爭取自由唔同爭取任性, 任性係損害他人自由.

過份保守派係乞人憎係仆街, 但唔代表有人心理唔平衡變咗乜柒都唔管得唔春理其他人就唔係一樣自私, 喺大陸或者你講得啱但人地有進步亦有正當考量, 香港問題根本唔係中央搞出嚟, 係啲人嘅劣根性同政府太撚廢嘅問題. 應該反嘅人民唔出嚟反, 覺得係政府責任e ...
點解有國安法重會係考量因素咩?

香港番唔到以前咁,我就已經無得選擇要走。

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-23 01:38 AM 發表

其實去到國家可以告你乜野唔見得其他地方好好, 人地識包裝咁解.
我明白有恐懼係正常, 邊條仆街就算佢懶撚係藍我都會屌鳩佢唔比人唔高興, 係有危險成份. 但係你要明白有得必有失, 唔管都可以代表有人會比人用任性損害自由. 講到底係要睇人民質素, 但係嚟個世界暫時真係唔見得有咩地方係可以放手又做得好好, 仲有就係點樣先應該係正確都好難訂.
人哋好唔好我睇唔到,但香港番唔到以前就係了,
舊香港係英國一手整出黎,
我去制造舊香港的地方。

而且,英國幾十年來都係香港最熱門的留學地方之一,
英國有幾好有幾衰,心中有數,不勞尊駕擔心!

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-1-23 02:19 AM 發表

一律取消雙重國籍,取消身份証
你肯當BNO係國籍,即係承認英國曾經擁有香港合法主權,
又即係承認不平等條約?

你小心國安法喎!

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-23 12:33 PM 發表

舊香港就係無民主呀, 新香港係英國佬搞出來架, 你要嘅話就應該去新架坡/大陸嗰種地方呀 lol
香港無民主,但有自由,
自由到唔會有人話我「唔愛英國」黎捉我。

而且,人的要係會隨時間變,
正如大家出世時,每三小時畀3-4安士奶粉沖奶,
再唔係就係啜阿媽啲奶就夠。
人大左,唔通重係咁。

香港以前係人哋口中「受盡壓迫」的殖民地,
自由反而多過而家「當家作主」。

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-24 04:23 PM 發表

咁你講下打壓咗你咩自由?
曾德成, 政治部, 聽過未
就係因為以前唔會講乜柒自由淨係講賺錢, 見鬼佬當見鬼, 宜家鬼佬9up話人地唔當你係人, 但係比你叫咗廿幾年共產黨下台呀
有種你去德國叫支持納粹呀笨
當然聽過啦!
例如曾昭科畀英國警察「的」去邊境問大陸要唔要番佢安插係香港的間諜。

不過你一提起,我就更加堅信大陸人個腦係落後左50-80年。

做人,比較事情要Apple to Apple,
政治部係50年前的事,到1980政治部更多係逐漸瓦解........
如果攞政治部與同期的大陸比,真係贏唔止三班波。

你用50年前同而家比,......
正如50年前有人剛剛出世啜阿媽啲奶,人人覺得
而家重啜阿媽啲媽就好大件事。

引用:
原帖由 gylau 於 2021-1-24 04:30 PM 發表

咁啦,其實齋up係無用,截至2018年,香港自由度全球排第3,仲高過美國,呢個研究係美國同加拿大既機構合作做,如果仲自由過美國都唔滿意,咁請問閣下點先滿意呢?

https://www.hk01.com/政情/563937/全球人類自由指數-香港排第三-報告料今後數年明顯下降
係呀!
數據係2018年,未有修例風波前,未有國安法前........

引用:
原帖由 gylau 於 2021-1-24 04:43 PM 發表

笑死人咩,就係問你點解咁自由都搞成咁呀!你話自由大晒麻,修例風波,之後政府咪跪低左,唔推,條例未實行都已收皮,又點會對香港自由有影響?
既然係咁,之後點解又突然爆出五大訴求呀?政府唔肯,就話要攬炒,搞到香港亂足成年,結果要中共出國安法先收皮
跪低?
政府永遠比人慢半拍,人哋只要取消送中法時,
佢唔肯.....結果搞大件事。

正如早餐時畀碗白粥你就夠,你就夠......但佢唔畀,
到午餐時間,你要食正餐,佢先畀碗白粥你,
你都吊出聲啦!

引用:
原帖由 gylau 於 2021-1-24 04:54 PM 發表

你d例子,想笑死我?即係點?何謂快何謂慢?即係一有人返對就要即停,唔可以諗?如果你諗遲左覆,就要仆街?
完全離晒題喎,又係你自己講自由大晒,咁請問佢遲左叫停,點影響自由?
所以咪話大陸治港比唔上英治囉!
(拿!只係純粹比較!)
人哋行一步諗三步,英國佬根本唔會推送中法出黎,
人哋立法會根本就有機制透過一次性立法送人去台灣,
大家就相安無事。

但柒婆一意孤行.......唉!好多香港人而家都觀望著唔著草,同幾時著草。

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-24 04:51 PM 發表

咁知唔知係邊個解散政治部架
Apple to Apple? 英國都會要求ISP紀錄晒你嘅上網IP紀錄架, 德國都會捉你撐納粹言論架, 美國都會捉架, 入境唔比社交帳號出嚟會拉鳩你架, 唔見你講下有幾唔自由?
你都係無講宜家打壓你咩自由喎, 我就知道有條仆街首相日撚日話香港點點點, 但係又唔講下西班牙加泰自治區, 仲要啲議員唔撚宣誓效忠英女王係唔可以上 ...
政治部係90年代已經名存實亡,令佢名存實亡就係英國佬,
令佢名實俱亡的,就真係特衰政府。

你之後果一段.........其實你係自打嘴巴!
因為你倒果為因。
或者我講得太深你唔明,
用簡單比喻.....

因為你認同中共勾結外國(蘇聯)當年推翻國民政府 ==》你必須認同所有人都可以推翻中共政府。

引用:
原帖由 gylau 於 2021-1-24 05:05 PM 發表

你唔好再左閃右避啦,令我好失望呀,係你自己話自由大晒呀,我依家問你點影響自由,你就一味9up!
仲有呀,講英國政府,你想笑死我咩,就以今次肺炎為例,約翰遜最初話要用群體免染法,人人中招產生抗體,結果疫情全面失控,搞到法國都要禁止英國人入境。之後約翰遜知大鑊,先開始抗疫,但單係封唔封城?封幾耐?邊度封?都諗黎諗起,搖擺不定,結果到依家日日幾萬人中招,唔通呢d就係你所謂既行一步諗三步?
邊個同你講過民主政府、自由社會唔會做錯?
問題係修改有幾快。

簡單比較,約翰遜自己都要修改錯誤,
但大陸的文革,就要等「共朝毛太祖澤東戾皇帝」駕崩,
及「共朝華國鋒前廢帝」被廢黜後先可以修正。

原因好簡單,自由社會,政府一做錯,即刻有人出黎吊,
甚至一出聲想做已經有人吊,
其實道理就係咁簡單,
係唔明點解你會覺得我左閃右避。

引用:
原帖由 陳笑始是爛雞 於 2021-1-24 05:13 PM 發表

有冇圖, 冇就風
其實香港人而家似「著草」多啲。

簡單啲講,BNO資格係我與生俱來,11歲時父母為我確認,
家下又話削權削福利,
等同當年劃我為右派、黑五類.......
要我放棄BNO等同要我劃清界線......咁遲啲會唔會要我頂證我父母裡通外國?

難怪香港人要認真考慮即時笠埋啲錢著草走人,
唔通等瞓豬欄時黎後悔莫及?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]